LEFKOŞA (İHA) - Kıbrıslı Türk ve Rum öğretmenlerin örgütlü olduğu 5 sendika, Kıbrıs'ta doğabilecek problemlerin çözümünde ortak katılımcılık ve iyi niyetle ellerinden geleni yapmak amacıyla ortak deklarasyon yayımladı.
Ortak kültürel aktiviteler ve etkinliklerle iki toplumun birbirinin kültürünü tanımalarına karar veren öğretmen sendikaları, karşılıklı olarak okullardaki öğrenciler ve öğretmenlerin ziyarette bulunmaları konusunda görüş birliğine vardı.
KTÖS, KTOEÖS, OELMEK, POED ve OLTEK yetkilileri bugün Ledra Palace'da düzenledikleri toplantıda ortak deklarasyonu imzalayıp soruları yanıtladı. KTOEÖS Genel Başkanı Adnan Eraslan ile OELMEK Genel Başkanı Andreas Iosif'in açılış konuşmalarının ardından KTÖS Genel Başkanı Ertan Ali Güllü ve Iosif deklarasyonu okudu.
Deklarasyonda, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü nedeniyle toplantılar düzenleyen sendikaların iki toplumu yakınlaştırma ve birleşik bir Kıbrıs düşüncesinde olmanın yanı sıra eğitim konusunda çalışmalar yapmak, destek vermek veya ortak ilgiler doğrultusunda bazı kararlar aldığı vurgulandı.
Barış için hizmet verme misyonu olan öğretmenlerin meslektaşlarına, kendi sorumluluklarındaki konularda mücadele etme çağrısında bulunulan deklarasyonda, "ortak vatan Kıbrıs'ta doğabilecek problemlerin çözülmesinde ortak katılımcılık ve iyi niyetle ellerinden gelen tüm yöntemleri kullanarak hareket etme" arzusu dile getirildi.
Sendikalar ilk etapta şu konularda ortak çalışmalar yapma kararı aldı:
"- Üyelerin ortak kültürel aktiviteler ve/veya etkinliklere katılarak, birbirlerinin kültürlerini tanımları, ortak görüşleri ve saygıyı ilerleterek ortak amaçları olan Kıbrıs'ta uzlaşma ve bütünleşme doğrultusunda hizmet vermek;
- Karşılıklı olarak okullardaki öğrencilere ve öğretmenlere yukarıdaki amaçlarla ziyaretlerde bulunmak;
- Toplumlardan gelen çocukları veya karışık okulları, her nerede var iseler, birlikte ziyaret ederek okullardaki ve oradaki kişilerin yüzleştiği problemleri araştırmak ve gereksinimlerine göre gerekli yardımı sağlamak."
OELMEK Genel Başkanı Andreas Iosif, gazetecilerin okullarda okutulan tarih kitaplarının yeniden elden geçirilmesine ilişkin bir sorusuna verdiği yanıtta, tarih kitapları konusunun zaman zaman gündeme gelip tartışıldığına işaret etti ve bugün ya da adanın birleşmesi halinde tarih kitaplarındaki diğer tarafı rahatsız edici olan faşist, ırkçı, ayrımcı, milliyetçi öğelerin kaldırılmasından yana olduklarını söyledi. Losif, "Ancak bu bir ulusun, bir halkın tarihi öğelerinin kitaplardan çıkarılması anlamına gelmeyecektir" dedi.
KTOEÖS Genel Sekreteri Tahir Gökçebel de aynı soruya verdiği yanıtta, tarih kitaplarının elden geçirilmesinin gerekli olduğunu söyledi. Her toplumun kendi açısından, kendi değerleriyle tarihe bakması durumunda empatik bir gelişmenin söz konusu olmayacağını kaydeden Gökçebel, tarih kitaplarıyla ilgili muhtelif zamanlarda çeşitli çalışmalar başlatıldığını ancak Güney Kıbrıs'ta olan sıkıntılardan dolayı yol alınamadığını belirtti.
Tarih kitapları konusunda konsensus sağlanmasa dahi her iki toplum tarafından kabul edilen şovenist, ırkçı yaklaşımların toplumlarca değiştirilebileceğini söyleyen Gökçebel, Kıbrıs Türk sendikalarının bakanlıkla işbirliği içinde yeni tarih kitaplarını yazmaya başladığını kaydetti.
POED adına konuşan Andreas Kasoulides ise cevabında, kitaplardan çok öğretmenlerin rolünün büyük olduğunu söyledi. En doğru kitabın bile öğretmenler tarafından öğrencilere doğru şekilde aktarılması gereğine işaret eden Kasoulides, tarihe bakış açılarının tarihsel olayların ortadan kaldırılmasını amaçlamadığını, sadece tarihsel olayların öğrencilere aktarımı sırasında ırkçı unsurları ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirtti.
Losif, Kıbrıslı Türk ve Rum öğretmenler ile öğrencilerin karşılıklı olarak okulları ziyaret etmesinin nasıl mümkün olacağının sorulması üzerine, öğretmenlerin ziyareti konusunda hiçbir sorun olmadığını, öğretmenlerin öğrencileri kuzeye götürmesi konusunun ise veliler ile bakanlığa bağlı olduğunu kaydetti.
OLTEK adına konuşan Niki Mantheou da sendika olarak "Kıbrıs'ın bütün teknik okullarını" ziyaret ettiğini ve Kıbrıslı Türk meslektaşlarıyla temaslarda bulunduklarını
söyledi. Öğrencilerin de temasını sağlamak gerektiğini kaydeden Mantheou, bunun gerçekleşebilmesi için veliler ile bakanlığın da olumlu görüşünün gerektiğini belirtti.
Ertan Ali Güllü de aynı soruya verdiği yanıtta barışı isteyen öğretmenler olarak öğrencileri karşılıklı ziyaretler konusunda teşvik etmeleri gerektiğini kaydetti.