Öğretmenlerimiz giderek yoksullaşıyor

Ankara - (AA) - Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Ülkemizin geleceğini emanet ettiğimiz öğretmenlerimize verilen ücret sefalet ücreti bile değildir" dedi.

Avcı, yarın kutlanacak olan 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa ülkelerinde en çok maaş alan meslek gruplarından birinin öğretmenlik olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'de öğretmenlerin eline "yaşanacak kadar" ücret geçmediğini, geçimlerini ikinci, üçüncü işlerle sağlamaya çalıştıklarını kaydeden Avcı, öğretmenlerin giderek yoksullaşmaya başladıklarını ifade etti.
Gürkan Avcı, Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği ölçütlere göre 4 kişilik bir ailenin temel harcamaları için aylık 2 bin 123 YTL gerektiğine işaret ederek, ancak Türkiye'de ortalama öğretmen maaşının bin 070 YTL olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Göreve 1998'de başlayan 9/1 derecedeki bir öğretmenin bugün 964 YTL ücret aldığını ifade eden Avcı, son 10 yılda yoksulluk sınırında 34 kat artış olmasına karşın öğretmenlerin maaşlarının 23 kat arttığını öne sürdü.

Sendikanın öğretmenler arasında yaptığı bir araştırmaya değinen Avcı, buna göre öğretmenlerin yüzde 93'ünün borcu olduğunu, bunlardan yüzde 7'sinin konut, yüzde 13'ünün araba, yüzde 54'ünün tüketici kredisi, yüzde 19'unun esnaf ve çevresine borç ödediğini, öğretmenlerin yüzde 76'sının ise kirada yaşadığını bildirdi. Öğretmenlerin yüzde 83'ünün çocuğunun öğretmen olmasını istemediğini, "Tekrar öğretmen olmak ister misiniz?" sorusuna yüzde 59'unun olumsuz yanıt verdiği bilgisini sunan Avcı, öğretmenlerin yüzde 42'sinin sinema, tiyatro, opera, bale, gibi etkinliklere hiç katılamadığını, yüzde 78'inin ders kitabı dışında her ay bir kitap okuyamadıklarını, yüzde 49'unun bilgisayar ve internet kullanmayı tam olarak bilmediğini, yüzde 38'inin bilgisayarı olmadığını belirtti.

Avcı, öğretmenlerin sorunlarına gerçekçi çözümler üreten somut girişimler beklediğini bildirdi.

Reklam
Reklam