Öğretmenlerin sorunları TBMM gündeminde

Ankara (AA)- Muhalefet partilerinin milletvekilleri, öğretmenlerin ekonomik ve özlük haklarıyla ilgili sorunlarını, soru önergeleriyle TBMM gündemine getirdi.

MHP Hatay Milletvekili Turan Çirkin, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, Türk-Eğitim Sen'in, "24 Kasım Öğretmenler Günü" dolayısıyla 1700 öğretmenle anket çalışması yaptığına dikkati çekti.

Çirkin, ankete katılan öğretmenlerden yüzde 23.5'inin görevlerinden arta kalan zamanda ek iş yaptığının, yüzde 89.6'sının kredi kartı borcu olduğunun, yüzde 91.4'ünün maaşından birikim yapamadığının, yüzde 78'inin ise bilimsel çalışmaları takip edemediğinin ortaya çıktığını bildirdi. Çirkin, şu soruları yöneltti:

Reklam
Reklam

"Öğretmenlerin, mesai dışı zamanlarında ek iş yaparak itibarını zedelemelerinin önüne geçilmesi ve öğretmenleri tam gün okulda aktif kılacak bir çalışma ve maaş düzenlemesine gidilmesi konusunda ne düşünülmektedir? Öğretmenlerin doğum izinleri, evlilik, çocuk, süt ve kira yardımı gibi ödentilerinde iyileştirme yapılması konusunda Bakanlığınızın nasıl bir çalışması bulunmaktadır? Öğretmenlerin okul nöbet görevlerinin ücretlendirilmesi konusunda Bakanlığınız ne düşünmektedir?
CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köklü de Bakan Çelik'e yönelttiği soru önergesinde, Lüksemburg'ta bir öğretmenin maaşının, Türkiye'dekinin ortalama 9 katı olduğunu belirterek, şu sorularının yanıtlanmasını istedi: "Öğretmen maaşıyla 1923'te 20 cumhuriyet altını alınabilirken, 2006'da bu rakam 4'e düşmüştür. Öğretmenlerimizin aylıklarında ve saati 5 YTL olan ders ücretlerinde bir iyileştirme yapmayı düşünüyor musunuz?İş güvencesi olmayan, kamuoyunda 'sözleşmeli öğretmenlik' olarak bilinen 'kısmi zamanlı geçici öğretici' uygulaması ve çok düşük ücretle çalıştırılan 'ücretli öğretmenlik' uygulamalarının, 'öğretmenlerin statüsü tavsiyesi' ilkelerine uymakta mıdır?"

Reklam
Reklam