Oğula kurşun, anneye hapis

İzmir'de ''dur'' ihtarına uymadığı gerekçesiyle polis kurşunuyla ölen Baran Tursun’un annesine ''tehdit'' ve ''hakaret'' suçlarından 5 ay 20 gün hapis cezası verildi.

Baran Tursun'un babası Mehmet, annesi Berrin, kardeşi Şelale Tursun ile çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri hakkında, 18 Ocak 2008'de yaptıkları basın açıklamasında kullandıkları ifadeler nedeniyle Karşıyaka 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davaya devam edildi. Duruşmaya, Mehmet Tursun ile avukatlar katıldı.
Mehmet Tursun, “Oğlumuzun katilini ve destekçilerini, dünyanın bütün orduları bir araya gelse ve onları korusalar dahi peşlerini bırakmayacağız'' diye konuştu.
Yargılama sonunda mahkeme, haksız tahrik indirimleri uygulayarak Berrin Tursun'a polis memuru Oral Emre Atar'ı tehdit etmek suçundan 3 ay 22 gün, Atar'a hakaret etmek suçundan da 1 ay 28 gün hapis cezası verdi.
Sanığın sabıkasız oluşunu dikkate alan hakim, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.
''Yargı görevi yapanı etkileme'' suçundan ise Berrin Tursun'un yanı sıra Mehmet Tursun ve Şelale Tursun ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri beraat etti.
Sanıklar hakkında TCK 301'den açılan dava ise, Adalet Bakanlığı’nın kovuşturma izni vermemesi nedeniyle düşürüldü.
**DAVANIN GEÇMİŞİ**
Bayraklı'da 25 Kasım 2007'de, polis ekiplerinin ''dur'' ihtarına uymadığı için kovaladıkları Baran Tursun yönetimindeki araç, ağaçlara ve elektrik direğine çarpmıştı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırılan ve başının arka kısmında kurşun yarası olduğu belirlenen Tursun, bir süre yaşam destek ünitesine bağlı tutulduktan sonra ölmüştü.
Kovalamaca sırasında uyarı ateşi açtığı iddiasıyla gözaltına alınan ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanan polis memuru Oral Emre Atar, ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmış, yargılama sonunda 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
Baba Mehmet Tursun'un bir grup sivil toplum kuruluşu temsilcisi yaptığı basın açıklamasında sarf ettiği ifadeler nedeniyle Cumhuriyet savcısı, 10 sanık hakkında ''yargı görevi yapanı etkileme'', Berrin Tursun için de ayrıca ''tehdit'' suçundan dava açmıştı. Sanıkların, TCK 301. maddeden yargılanmalarına ise Adalet Bakanlığı izin vermemişti.
Davanın duruşmalarında gerginlikler yaşanmış, Mehmet Tursun reddi hakim talebinde bulunmuş ancak kabul edilmemişti. Hakim Muammer Karataş, Mehmet Tursun hakkında, avukat Tolga Yurdakul'a yönelik sözleri ve mahkemeye yazılı olarak verdiği savunmalarındaki ifadeler nedeniyle 2 kez suç duyurusunda bulunmuştu.
Tursun ailesi ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerine, 14 Ocak 2008 tarihinde yaptıkları açıklamalar nedeniyle de Karşıyaka 3. Asliye Ceza Mahkemesinde bir dava daha açılmıştı.