TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Bursa’da Görükle bölgesini de içine alan yeni bir yamulma tespit ettiklerini belirterek, olası bir depremin 6,5 – 7 şiddetinde olacağını iddia etti.
Bursa Uludağ Ünivresitesi (UÜ)'nde ‘Van Depremi Işığında Bursa ve Çevresinin Değerlendirilmesi’ konulu panelde Bursa’da muhtemel bir deprem ele alındı. Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi Sinema Salonu'ndaki panele katılan alanında uzman katılımcılar konu hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Moderatörlüğünü UÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Adem Doğangün’ün yaptığı panele, alanında uzman İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi, TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeodezi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Kutoğlu, UÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Taş ve İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Eğitim Koordinatörü Özden Işık da katıldı.
“DEPREMDE ERKEN UYARI SİSTEMİ KURMA OLAYI RANTA DÖNDÜ”
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeodezi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Kutoğlu, panel öncesi basın mensuplarına konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Kutoğlu, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi olarak daha öncede Uzaydan radar tekniği ile Bursa’yı inceleme altına aldıklarını belirterek, “Bursa’daki fay hareketlerini tespit etme imkânına kavuştuk. Orada da Bursa’da belirli bir fay etkileşimi olduğu ortaya çıktı. Dolayısı ile 99’da yaşadığımız veya Van’da yaşanan depremin bir benzeri gelecekte Bursa içinde bir gerçek olarak karşımıza çıkabilir. Bu nedenle biz yetkilileri uyardık ve uyarmaya devam ediyoruz.” dedi.
Daha sonra Bursa’da özellikle kente artık sanayi alınmayacağı şeklindeki açıklamalarını sevindirici bulduğunu anlatan Doç. Dr. Hakan Kutoğlu, “Ancak biz bilim adamlarını üzen olaylar var ki olay ranta döndü ve 'erken uyarı sistemleri kuruyoruz' şeklinde çok büyük açıklamalarla büyük miktarda paralar karşılığında bazı çalışmalar yapmakta. Ancak bu olay Ar-Ge şeklinde çalışmadır ve dünyada bu konuda çalışmalar devam etmekte. Ancak şu gün şu saatte deprem olacak denme noktasında değiliz henüz.” şeklinde uyarıda bulundu.
“BURSA’DA YENİ FAY SİSTEMİ”
Doç. Dr. Hakan Kutoğlu, yerel yönetimlerin binaların depreme dayanıklılık durumuna ilişkin araştırmalar yaparak tedbirler alması gerektiğine dikkat çekti. Kutoğlu, “Bursa ovası bir çanak şeklinde olup, alüvyal bir bölge olduğu için yüzeyde ki değişikliklerin gözlenmesinin zor. Fakat biz uzaydan kullanılan teknikle bunu izledik ve iki tane fay sistemi tespit ettik. Biz Bursa ovasında ki riskli fay sistemini tespit ettik.” dedi.
“MARMARA’DA 7 ŞİDDETİNDE DEPREM OLSA 20 MİLYON İNSAN DIŞARIDA KALIR”
Eski yapılaşma bölgelerinden acilen kentsel dönüşüm sisteminin hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Hakan Kutoğlu, “Belediyeler erken uyarı sistemi yerine kentsel dönüşümle ilgilenmeleri daha akılcı olacaktır.” şeklinde konuştu.
Hep İstanbul’un gündeme getirilmesine rağmen asıl önemli bölgenin Güney Marmara Bölgesi olduğunun altını çizen Kutoğlu, “Bursa’da muhtemel bir 7 şiddetindeki depremde Marmara Bölgesi'nde deprem olması halinde 20 milyon insan Van’da ki gibi sokaklarda kalır. Buna çadır ve diğer stokların gündeme gelmekte. Van depremi İstanbul’da veya Marmara’da olsa idi oldukça sıkıntını bir durum olurdu.” açıklamasında bulundu.
“BURSA’DA YENİ YAMULMA TESPİT EDİLDİ”
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu da Bursa’da yeni tehlikeli bir yamulma tespit ettiklerinin altını çizdi. Yamulmanın jeofizik yöntemlerle saptandığını kaydeden Gündoğdu, "Bu da kırılma belirtileri. Ancak bunun zamanı ve şiddeti henüz belirleyecek teknoloji yok. Bu konuda istasyonlar kurduk ve çalışmalar devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
Yamulmanın daha çok 30 kilometrelik bir alanda Görükle taraflarını da içine alan ova bölgesinde tespit edildiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, şöyle devam etti: “Bursa’da muhtemel bir deprem 1855’de olan depremin tekrarı niteliğinde olacaktır. Bunu da İnegöl’e doğru tespit gittik. Bursa’da olası bir deprem 1855 yılında olan depreme benzer nitelikte ‘yaklaşık 6,5 ila 7 şiddetinde olur’ diye tahmin ediyoruz.”
Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, ayrıca çok sık konuşulan kentsel dönüşümden önce bu konuda bir yasanın çıkması gerektiğini sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz