OİB Başkanı Sabuncu:

Otomotiv İhracatçılar Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, "Otomotiv endüstrisi 2012'yi 19 milyar dolarla kapattı. Bu bir önceki yıla göre yüzde

Otomotiv İhracatçılar Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, "Otomotiv endüstrisi 2012'yi 19 milyar dolarla kapattı. Bu bir önceki yıla göre yüzde 5'lik düşüş demek. Bunun da sebepleri, en başta Avrupa Birliği'nde yaşanan otomotiv sektöründeki daralmadır" dedi.

Sabuncu, Uludağ İhracatçı Birlikleri'nin (UİB), 2012 yılı ihracat rakamları, 2013 beklentileri, son ekonomik gelişmeler ve yeni pazar hedeflerini değerlendirmek için birlik binasında düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, UİB'ye bağlı 5 birlikten biri olduklarını, aynı zamanda Türkiye'deki otomotivi temsilen tek sektörel birlik olduklarını söyledi.

Reklam
Reklam

OİB'in Türkiye'deki payının yüzde 13 olduğuna işaret eden Sabuncu, "Otomotiv endüstrisi 2012'yi 19 milyar dolarla kapattı. Bu bir önceki yıla göre yüzde 5'lik düşüş demek. Bunun da sebepleri, en başta Avrupa Birliği'nde yaşanan otomotiv sektöründeki daralmadır. Bu 19 milyarın dağılımında otomotiv yan sanayi yüzde 43'lük paya sahip. Yan sanayi 2011'e göre yüzde 1 artmış durumda. Otomotiv yan sanayinin performansı, genelin içindeki duruma göre daha iyi görünmekte. Binek otomobillerde yüzde 7'lik, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda yüzde 16'lık, otobüs-minibüs-midibüste yüzde 5'lik gerileme var. Toplamda Türkiye çapında yüzde 5'lik bir gerileme bulunuyor" diye konuştu.

Sabuncu, ülke bazlı değerlendirmeleri önemsediklerini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

"Rusya Federasyonu artışların içerisinde ihracat rakamı en fazla olan ülke. Geçen yıl yüzde 2 artış olmuş. Amerika Birleşik Devletleri'ne yüzde 17, Cezayir'e yüzde 12, Irak'a yüzde 63, Arjantin'e ise yüzde 77'lik artış değeri var. Almanya'da yüzde 3, Fransa'da yüzde 10, İtalya'da yüzde 23, Birleşik Krallık'ta yüzde 4, Belçika'da ise yüzde 3'lük bir azalma var. Buradan da gördüğünüz gibi bütün gerilemeler Avrupa Birliği ülkelerinde."

Reklam
Reklam

-UTİB Başkanı Burkay-

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, sektör olarak hedeflerinin, "İtalya, Belçika, Fransa, Portekiz ve İspanya gibi ülkelerin devrettikleri payları Türkiye'ye yönlendirmek" olduğunu ifade etti.

Sektör hakkında değerlendirme yapan Burkay, küresel belirsizliklere rağmen Türkiye ekonomisinin istikrarını ve güçlü makro dengelerini koruduğunu belirtti. Türkiye'nin 2011'in son çeyreğinden itibaren girdiği "yumuşak iniş" sürecini başarıyla yönettiğine dikkati çeken Burkay, 2013 yılında Türkiye'deki ekonominin iyileşmesi ve piyasanın canlanmasına sebep olacak gelişmelerden birisinin de firmaların ihracattaki başarılarına devam etmeleri olduğunu dile getirdi.

Burkay, Türkiye'nin 2012'de ihracat kanalıyla büyüme yılı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"2012 yılında 150 milyar dolar ihracat barajını fazlasıyla aşan ülkemiz, 2013 yılında çok daha iyi bir değere ulaşacaktır. 2011 yılında yüzde 22 artışla ülke olarak 8 milyar dolar tekstil ihracatı yapmıştık. Bu sene bu değer sabit kaldı. UTİB ihracatına baktığımızda ise Türkiye tekstil ihracatına göre çok farklı bir trend görüyoruz. 2012 yılında yüzde 10'a yakın ihracat artışı sağladık. Ayrıca yıl başında ilan ettiğimiz 1,2 milyar dolar hedefi aşmaktan dolayı da sevinçliyiz. Bugün Avrupa'nın en büyük tekstil üreticisi olan ülkemizi, birkaç yıl içinde Avrupa'nın aynı zamanda en büyük ihracatçısı yapmak istiyoruz."

Reklam
Reklam

Tekstil sektörü ihracatının 2013 yılında da başarıyla yoluna devam edeceğini dile getiren Burkay, "Birliğimiz ihracatına baktığımızda doğu bloku ülkelerinde yüzde 40, Afrika ülkelerinde yüzde 25, Amerika kıtasında yüzde 50 artış görüyoruz. Sadece Orta Doğu'da yüzde 17 azalış var. Bu da malumunuz bölgede istikrar arayışı halen devam ediyor" dedi.

Muhabir: Cem Şan / Mehmet Bayer

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: