Oje sürdükten saatler sonra vücudumuzda neler olur?

Kadınlar için bakımlı, güzel eller ve onun ayrılmaz parçası ojeler, en önemli makyaj malzemeleri arasında yer alır. Renk renk ve farklı desenlerdeki ojeler güzelliğimize güzellik katarken, sağlık açısından vücudumuza zararları olduğunu biliyor musunuz?

Amerika’da yapılan bir araştırmada, tırnak cilalarıyla ilgili oldukça düşündürücü sonuçlar ortaya çıktı. 24 kadından oluşan bir grup üzerinde yapılan araştırma oje sürdükten 6 ve 10 saat sonra vücuttaki değişiklikleri tespit etti.

Kimyasal toksin bulundu

Bu araştırmada, Amerika’daki birçok oje markasının göründüklerinden çok daha zararlı olduklarını ortaya koydu ve kadınların vücudunda kimyasal toksin izlerine rastlandı. Bu toksinlerin kaynağı ise oje çıktı. Oje sürdükten 6 saat sonra, metabolizma sürecinde oluşan trifenil fosfat türevi difenil fosfat seviyelerinin yükseldiği görüldü.

Reklam
Reklam

10 saat sonra ise, tüm katılımcıların vücutlarındaki difenil fosfat seviyeleri normalin 7 katına kadar yükseldi.

10 farklı oje incelendi

10 farklı oje çeşidi, trifenil fosfat için test edildi ve bu kimyasalın ojelerin 8’inde bulunduğu görüldü. Diğer 2 ojede ise, ürün etiketi üzerinde kimyasal varlığı tebliğ edilmedi. Bu da, Amerika’da satılan ojelerin %20’sinde, yapısında içerik olarak listelenmeyen tehlikeli bir kimyasal barındırdığını gösterdi.

Araştırmalar gösterdi ki, masum bir makyaj malzemesi gibi görünen tırnak cilası cildimizi ve vücudumuzu ciddi şekilde etkiliyor.

Trifenil fosfat nedir?

Trifenil fosfatın (ya da TPHP’nin) yarattığı en büyük sorun, insan bedenindeki tüm hormonları kontrol eden endokrin sistemin bozulmasına yol açması. Araştırmanın başındaki kişi, Dr Heather Stapleton, konu hakkındaki endişelerini şu şekilde açıklıyor: “TPHP’nin hormon düzenlenmesini, metabolizmayı, üremeyi ve gelişimi etkilediğini gösteren kanıtlar gittikçe artıyor.”

Bu durum, özellikle de büyümelerinin temelinde sağlıklı hormonsal gelişim yatan genç kızlar için tehlikeli. Ancak TPHP, maruz kalan herkes için ciddi bir sağlık riski anlamına geliyor. Aynı zamanda da şu etkileri olduğu biliniyor:

Reklam
Reklam

İşte ojenin bileşenleri ve neden olacağı sonuçlar;

Formaldehid

Ojenin ömrünü uzatmaya yarayan gazdır. Kimyasal yanıklara neden olabilir. Kalp ritim bozukluklarına neden olabilir, konvülsiyonları ve kanseri tetikleyebilir.

Formaldehid, suda ve havada çözünebilen bir kanserojendir. Bu kimyasala maruz kalma sonucunda, boğazda kaşıntı, astım ve nefes almada güçlük gibi belirtiler de görülebilir. Kronik hastalıkları olanlar, formaldehid sebebi ile zehirlenmeye daha da yatkındırlar.

Toluen

Bu kimyasal, çocuklarda gelişimi engellemesi ile tanınır. Maruz kalma sonucunda, cilt için tahriş edici de olabilir.

Pürüzsüz bir yüzey oluşturan ve pigmenti koruyan bir bileşendir. Merkezi sinir sistemini etkileyebilir ve üreme bozukluklarına neden olabilir. Baş ağrısı, halsizlik, bayılma ve mide bulantısı tırnak cilası kullanmanın sonuçlarındandır.

Dibütil ftalat

Koku olarak kullanılır. Endokrin bozukluklarına, jinekolojik hastalıklara ve solunum yolları hastalıklarına neden olabilir.

Bazı oje markaları, TPHP yerine bu ftalatı kullanıyor; ancak sağlık açısından daha iyi olduğu pek söylenemez. Gerçekte, hormonsal bozukluklar ve üreme sistemi toksinleri gibi benzer sağlık riskleri yaratır.

Reklam
Reklam