Okmeydanı bölgesi, Hazine'ye geçti

ANKARA (İHA) - Vakıf arazileri üzerine yapılan toplu yerleşim yerlerinin mülkiyet sorununun çözümüne ilişkin ilk adım, bugün imzalanan bir protokol ile atıldı.

İlk olarak İstanbul'un Beyoğlu İlçesi Okmeydanı bölgesinde, vakıf arazisi nedeniyle yaşanan mülkiyet sorununun çözülmesine ilişkin bir protokol imzalandı. Başbakanlık Yeni Bina'daki imza törenine, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Demircan, Milli Emlak Genel Müdürü İlyas Arlı ve Vakıflar Genel Müdür Vekili Yusuf Beyazıt katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Şahin, 1950'li yıllardan sonra başta İstanbul olmak büyük kentlerinin yoğun göç aldığını ve bununda gecekondulaşmayı ve çarpık yapılaşmayı beraberinde getirdiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Bu durumun mülkiyet sorununa ortaya çıkardığını ve gecekondulaşma ve çarpık yapılaşmanın daha çok vakıf arazileri üzerinde gerçekleştiğine işaret eden Şahin, 1950'lili yıllardan itibaren özellikle, Beyoğlu, Şişli, Eyüp, Sarıyer, Beşiktaş ve Beykoz ilçelerinde vakıf arazileri üzerinde toplu yapılaşmalarların arttığını ve yüzbinlerce insanın yaşadığı bölgeler haline dönüştüğünü söyledi. İstanbul'da 2 milyon metrekareylık vakıf arazisinin bu şekilde toplu yapılaşmaya maruz kaldığını vurgulayan Şahin, "Buralara yıkabilirdiniz ama buralarda 500 bin civarında insan yaşıyor. Bu kuşkusuz ki sosyal sorunlara yol açardı. Satmak istesenizde satamıyorsunuz çünkü vakıf arazisi. Biz buna bir çözüm bulmak için geçen sene Maliye Bakanımız Kemal Unakıtan ile birlikte kafa yorduk ve 19 Temmuz 2003 tarihinde 4916 Sayılı kanunun TBMM'de geçirmek suretiyle, toplu yapılaşmaya tabi bu tür yerlerde tramba imkanı getiren bir yasal düzenleme yaptık" dedi. Şahin, imzalayanacak olan protokol ile yasanın getirmiş olduğu trampanın da ilk adımlarının atıldığını söyledi. İlk uygulamanın yapılacağı Okmeydanı'nda 100 bine yakın insanın, işgal edilmiş 720 bin metrekarelık vakıf arazisi üzerinde yaşadığını vurgulayan Şahin, trampa ile Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne Kartal'da ve Küçükçekmece'de eşdeğer gayrimenkuller vereceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Şahin, bu düzenlemeyle birlikte Okmeydanı'nda, Fatih Sultan Mehmet Han'a ait bir takım vakıf eserlerinda Tabiat Varlıkları Koruma kurullarının vereceği kararlar istikametinde korunacağını belirtti. Kamuoyunda 2B olarak bilinen arazilerle ilgili çözümünde bu uygulamaya benzediğini işaret eden Bakan Şahin, "Eğer Anayasa değişikliği gerçekleşmiş olsaydı yapacağımız uygulama da buna benzer bir uygulamaydı. Kuşkusuz, mevcudu ortadan kaldıramayacağınıza göre, mevcuda göre bir çözüm üretmek zorundasın. Bizde hükümet olarak bunun gayreti ve çabası içerisindeyiz" şeklinde konuştu.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da, imzalanan protokol ile Okmeydanı'ndaki vakıf arazilerinin hazineye geçeceğini söyledi. Hazinenin bu arazileri belediyeye tahsis edeceğini ve belediyelerin buralarda 'Kentsel Dönüşüm Projeleri'ni uygulayacaklarını belirten Unakıtan, "Belediyeler artık çarpık yapılaşmaya bir düzen getirecekler. Yeniden plan ve projeler üretecekler. Oralarda yaşayan halkımızın da tapu sorunu çözülmüş olacak" dedi. Unakıtan, belediyelerin, buralardan elde ettikleri gelirlerin yüzde 40'ını kendilerinin alacağını, yüzde 10'unun büyükşehir belediyesine, yüzde 50'lik kısmında hazineye verileceğini belirtti. Bu protokolde sadece Okmeydanı'nı değil, aynı zamanda Beşiktaş'daki aynı durumda olan sorunların da çözülmüş olacağını vurgulayan Unakıtan, Eyüp ve Beykoz'daki çalışmaların da en kısa zamanda neticelendirileceğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Unakıtan, 'Buralardan ne kadar gelir etmeyi öngörüyorsunuz?' sorusuna, "Ne kadar gelir geleceğiyle ilgili birşey söylemek istemiyorum. Çünkü, yetkiyi tamamen yetkiyi belediyemize bırakıyoruz. Ödeme şartlarını da belediyeler tespit edecek. Günün koşullarında, rayiç bedeller üzerinden satışılacak ve taksitli satış imkanı olacak. Kangren haline gelen bu meseleyi çözmek de hükümetimize nasip oldu" karşılığını verdi.

İmza töreninde, Şahin'in yapılan düzenlemeler için, "Bizim birinci önceliğimiz para değil, birinci önceliğimiz vatandaşın sorununu çözmektir" açıklaması üzerine Unakıtan, "İkinci önceliğimiz de para tabii" ifadesini kullandı. Bakan Şahin, Unakıtan'ın açıklamasına, "Maliye Bakanı olarak böyle konuşması son derece doğaldır" şeklinde değerlendirdi.