Öksürük, her insanda farklı durumlara bağlı olarak görülebilir. Grip, nezle, soğuk algınlığı, kalp yetmezliği, astım, farenjit, geniz akıntısı, reflü, akciğerde sıvı birikmesi, tüberküloz gibi durumlarda kuru öksürük yaşanabilmektedir. En yaygın olarak öksürük soğuk algınlığında, nezlede, gripte ve son birkaç yıldır tüm dünyayı saran ve bir pandemiye neden olan Covid-19 virüsü nedeni ile görülmektedir. Viral enfeksiyonlar en çok öksürük görülen durumlardır.
Bazı öksürükler geceleri ortaya çıkar, kuru ve balgamsızdır. Bu öksürükler genel olarak viral üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı olarak yaşanır. Ayrıca sinüzit, sigara içmek ya da bronşite bağlı öksürükler de vardır ve bu öksürük türü genelde balgamlıdır. Öksürüğün ne kadar sürdüğü, ne sıklıkta yaşandığı da önemlidir ve tam olarak nedeninin anlaşılabilmesi için vakit kaybetmeden bir doktora danışılması gerekir.
Öksürük hangi nedene bağlı olarak ortaya çıktı ise doktorun değerlendirme yaparak koyduğu teşhise göre bir tedavi uygulanır. Kuru öksürük, balgamlı öksürük, alerjik öksürük gibi farklı öksürük türlerinin ortaya çıkma nedenleri de farklı olabilir. Bir öksürük bambaşka bir hastalığın habercisi olarak da kendini gösterebilir. Bu nedenle öksürük durumunda doktora danışmak ertelenmemesi gereken bir önlem olarak karşımıza çıkar.
Yeni başlayan ve çok rahatsız edici olmadığı hissedilen öksürüğün geçmesi için ilk aşamada uygulanabilecek bazı önlemler şöyle sıralanmaktadır:
Öksürük halinde ilk ve en sık uygulanan önlem ılık su ya da doğal bitki çayları ve bal tüketmektir. Özellikle karabiber, limon, bal kullanarak hazırlanan karışım da öksürük halinde en çok tüketilen gıdalar arasında yer alır. Uygulandığı takdirde öksürüğe iyi geldiği bilinen bazı doğal yöntemler şunlardır:
Öksürük tedavisinde genelde öksürük şurupları, çeşitli ilaçlar ve takviye gıdalar kullanılır. Ancak öksürüğün hangi neden ile ortaya çıktığının doktor tarafından tespit edilmesi önemlidir. Bilinçsizce ilaç kullanımından kaçınılmalı ve doktora gitmek için vakit kaybı yaşanmamalıdır.
Tedavi genel olarak semptomatik olarak yapılır. Doktor, öksürük şikâyeti ile gelen hastayı detaylı bir şekilde muayene ederek öksürüğün kaynağını tespit eder. Buna bağlı bir şekilde ise tedavi başlatır. Belirlenen tedavi sürecine birebir uymak önemli arz etmektedir.
Öksürüğün hafifletilmesinde ve kesilmesinde genel olarak doğal yollara başvurulur. Bal, zencefil ve içeriğinde yer alan bromelain nedeni ile ananas, öksürüğün tedavisinde en sık tercih edilen gıdalar arasında yer alır. Eğer öksürük kuru ise balgamsız öksürüktür. Bu tür öksürüğü sonlandırabilmek için de doğal yöntemler bulunur. Sıcak sıvıların tüketilmesi, bal ve limon bunların başında gelir.
Ayrıca soğuk buhar inhalasyonu da boğazı nemlendireceği için öksürüğe iyi geldiği bilinen bir başka doğal yöntemdir. Evde yapılabilecek en hızlı öksürük kesici arayanlar için dile getirilebilecek seçeneklerden biri de budur. Alerjik nedenler ile görülen öksürükte alerjik reaksiyon verebilecek her türlü ortamdan uzak durmak gerekir.
Ciğerlerden gelen öksürüğün altında çok ciddi sonuçlara yol açabilecek solunum sistemi sıkıntısı da yatıyor olabilir. Süresi uzun olan öksürüklerde bir doktora danışmak için vakit kaybı yaşanmamalıdır. Yine doktor kontrolünde ciğerlerin nemlendirilmesi, sıcak içecekler tavsiye edilebilmektedir. Genel olarak en sık kullanılan ilaç öksürük şurupları olarak karşımıza çıkar.
Önemli not: Bu içerik tavsiye niteliği taşımamaktadır. Paylaşılan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır ve uzman bir doktor onayı olmadan herhangi bir tıbbi sorunun teşhis veya tedavisi için kullanılmamalıdır. Tıbbi bir sorununuz varsa lütfen doktorunuza danışınız.