Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 6-11 yaş grubundaki çocukları kapsayan okul çağının, büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, hayat boyu sürebilecek davranışların büyük ölçüde oluştuğu dönem olduğu ifade edildi. En hızlı büyümenin, kızlarda 10-12, erkeklerde ise yaklaşık 11-14 yaşında başladığına dikkat çekilerek, büyüme sürecinin, önemli miktarda enerji ve yeni dokuların yapımı için daha fazla miktarda protein, mineral ve vitamin gerektirdiği vurgulandı.
Çocuklarda beslenmenin, yaşına, cinsiyetine, vücut ağırlığına ve fiziksel aktivitesine göre düzenlenmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, bu konuda ailenin, öğretmenlerin ve okul yönetimindeki kişilerin eğitilmelerinin önemine dikkat çekildi.
YEMEK SAATLERİ
Yapılan araştırmaların, çocukların büyük çoğunluğunun, kahvaltı etmeden okula gittiklerini ortaya koyduğuna işaret edilen açıklamada, "Bütün gece aç kalan vücudun, yeni bir günün başlangıcında çalışma gücüne alışması için sabah kahvaltısının önemi büyüktür. Uzun süren açlık sonucu kahvaltı edilmediğinde, kişi kendini güçsüz hisseder, başı döner, yeterli enerji oluşmadığı için özellikle dikkat, çalışma ve öğrenme yeteneği azalır. Okulda ve işte başarı düşer" denildi. Sağlıklı beslenme için üç öğün yemeğin önemli olduğu da belirtilerek, büyüme çağında ara öğünlerde de süt, ayran, meyve suyu, peynirli ekmek vb. besinlerin tüketilmesinin uygun olacağı bildirildi.
YANLIŞ BESLENME UYARISI
Açıklamada, tüm gün öğretim yapan okullarda öğle yemeğinde çocuğa, günlük ihtiyacının üçte birini karşılayacak şekilde yemekler sunulması gerektiği ifade edilerek, yatılı okullarda ise genellikle beslenmeye yeterince önem verilmediği ve besin artıkları olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Aç kalan çocuk okul çevresinden, besleyici değeri düşük ve sağlıksız yiyecek ve içeceklerle karın doyurmakta, besinlerle geçen hastalık riski artmakta, beslenmenin maliyeti artmakta ve dengesiz beslenme ile sonuçlanmaktadır".
Genellikle okulda ve okul dışında tek başına kalan çocukta yanlış beslenme alışkanlıklarının sıkça görüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, çocuğun ne miktarda ve hangi tür besinlere ihtiyacı olduğunu bilmemesi, düzensiz besin alımı, yanlış besin seçimi, besinlerin hazırlanması, pişirilmesi ve saklanmasında hatalı uygulamalar, okullarda verilen ve yenilen besinlerin uygun olmayışının beslenme sorunlarına sebep olduğu vurgulandı. Açıklamaya göre, başlıca sorunlar şunlar: "Anemi (kansızlık), şişmanlık veya zayıflık, vitamin yetersizlikleri, basit guatr ve diş çürükleri."
Açıklamada, ülkede okul çağı çocuklarında günlük süt ve ürünlerinin tüketiminin çok yetersiz düzeyde olduğu da kaydedilerek, kalsiyum, riboflavin ve proteinin en iyi kaynağının, süt ve ürünleri olduğu bildirildi.