Okul Harçlığı Için 15’inde Gurbete Çıktı

Okulların kapanmasının ardından. ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarını okul harçlığı telaşı sardı. Şanlıurfa’dan Bursa’ya 8 yaşındaki...

Okulların kapanmasının ardından. ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarını okul harçlığı telaşı sardı. Şanlıurfa’dan Bursa’ya 8 yaşındaki kardeşi ve babasıyla gelen 15 yaşındaki Mehmet Emin A., kâğıt toplayıcılığı yaparak harçlığını çıkarıyor.

Kâğıt dönüşüm işleminde en faal rolü üstlenen toplayıcılar, özellikle büyük şehirlerin hemen her yakasında ve bütün caddelerinde gece gündüz demeden çalışıyor. Hurda kâğıtları depolarda biriktiren toplayıcılar, ardından kamyonlara yükleyerek dönüştürülmek üzere fabrikalara gönderiyor. Memleketlerinden çalışmak üzere Bursa'ya gelen kâğıt toplayıcıları, depolarda veya bekar odalarında kalıyor. Şehirdeki onlarca toplayıcıdan biri de Şanlıurfalı Mehmet Emin A.

Reklam
Reklam

Lise 1. sınıf öğrencisi olan Mehmet Emin babası ve kardeşiyle birlikte çalışmak için Bursa’ya geldi. Osmangazi ilçesi Soğanlı Mahallesi’nde barakayı andıran bir ev kiralayan aile, seher vaktinde yollara düşüyor. Naylon torbalarla sarılı el arabasıyla saat 05.00 sıralarında yola koyulan Mehmet Emin, öğlene kadar arabasını kâğıt ve naylon torba gibi geri dönüşümlü malzemelerle dolduruyor. Birkaç saatlik molanın ardından yine yollara koyulan Mehmet Emin, sekiz saat çalışmasına rağmen günde sadece 30 lira kazandığını söylüyor. Okul harçlığını çıkarmak için çalıştığını belirterek, “Aslında tatilde benim de kitap okuyup kendimi yetiştirmem lazım ama bize çalışmak düştü. Sabahın erken saatlerinden itibaren sokaklara çıkıyorum. Günde 30 lira kazanıyorum. Kiraladığımız evin elektrik ve su parasını ancak ödeyebiliyoruz.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: