Okul müdürlüğüne atamada kritersiz dönem

ANKARA (ANKA)- Milli Eğitim Bakanlığı, okul müdürlüğünde Danıştay'ın "olmaz" dediği mülakat uygulamasını kaldırırken, müdürlüğe ve yardımcılığına atamada temel kriter olan yazılı sınavları da kaldırdı. Atamalarda, eğitim kurumunun türüne göre tek yetkili bakan ve ya da vali olacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, hem öğretmenlerin hem de eğitim sendikalarının çeşitli kereler dava konusu yaptığı son olarak da Danıştay'ın müdür atamasında yazılı sınavın ardından uygulanan mülakat nedeniyle yürütmesini durdurma kararı aldığı ve üzerinden yaklaşık 9 ay geçen "Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği"nin yenisini nihayet Resmi Gazete'de yayımladı. Yönetmeliği tamamen yenileyen Bakanlık, 2004 tarihli 34 maddelik eski yönetmeliği "kuşa çevirerek" 23 maddeye indirdi.

Reklam
Reklam

Mülakatın yanında yazılı da kalktı

Bakanlık, yeni yönetmelikte Danıştay'ın kararını dikkate alarak müdür atamasında yazılı sınavın ardından uygulanan mülakatı kaldırdı. Bakanlık, mülakatın yanı sıra okul müdürlüğüne atamada belirleyici olan "Düzey Belirleme Sınavı"nı da tümden kaldırdı.

Müdür yardımcılığında da sınav olmayacak

Bakanlığın değişiklik yaptığı bir diğer hüküm ise okul müdür yardımcılığına ilişkin madde de oldu. Bakanlık, okul müdür yardımcığında tek belirleyici olan "Seçme Sınavı" adı altında düzenlenen yazılıyı da kaldırdı.

Tek yetkili bakan ya da vali

Milli Eğitim Bakanlığı, yönetmelikte eğitim kurumu yöneticiliğine atamalarda "temel", "genel" ve "özel" başlıklar altında çeşitli şartlar saydı. "Temel" ve "genel" başlığı altındaki şartlar eski yönetmeliğin benzer hükümlerini içerirken, "özel" başlığı altındaki şartlarda 'A', 'B', 'C' tiplerine ayrılan okul müdürlüklerine atamalarda hiçbir sınav şartı aranmaksızın idarecilikte belirli süreler geçirmiş olmak yeterli sayılacak. Yönetmiliğe göre, (C) tipi eğitim kurumu müdürlüğüne atanacaklarda eğitim kurumu yöneticiliklerinde en az bir yıl; (B) tipi eğitim kurumu müdürlüğüne atanacaklarda en az iki yıl; (A) tipi eğitim kurumu müdürlüğüne atanacaklarda en az üç yıl görev yapmış olmuş gerekecek. Müdür başyardımcılığına atanacaklarda ise en az bir yıl yöneticilik yapmış olmak yeterli görülürken, müdür yardımcılığına atamalarda şöyle olacak.

Reklam
Reklam

"-(C) tipi eğitim kurumu müdür yardımcılığına atanacaklarda; öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış olmak,

- (B) tipi eğitim kurumu müdür yardımcılığına atanacaklarda; adaylık dâhil öğretmenlikte en az üç yıl görev yapmış olmak,

- (A) tipi eğitim kurumu müdür yardımcılığına atanacaklarda; adaylık dâhil öğretmenlikte en az beş yıl görev yapmış olmak"

Yönetmelik müdür, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcığlı için öngörülen "özel" şartları sağlayan tüm adayların atamasında sadece söz konusu okulun atama yetkisinin kimde olduğuna bakılacak. Atama yetkisi Bakan'da olan eğitim kurumlarına Bakan, valilikte olan eğitim kurumlarına ise vali imzasıyla atama gerçekleştirilecek.

Sınava girmiş olanların hakları saklı

Yazılı ve sözlü tüm sınavların kaldırıldığı yeni yönetmeliğe konulan geçici bir maddeyle geçmişte sınava giren ve sınav puanına dayalı olarak atanmayı bekleyen eğitimcilerin hakları saklı tutludu. Maddede, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte "eğitim kurumlarında asaleten yönetici olarak görev yapanlar ile daha önceki mevzuat çerçevesinde gerçekleştirilen Seçme, Değerlendirme veya Düzey Belirleme Sınavına girerek başarılı olanların kazanılmış hakları saklıdır" denildi.

Reklam
Reklam