Samsun RAM Konferans Salonu'nda "Okul Servis Sürücüleri Eğitim Semineri" düzenlendi. Milli Eğitim Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde düzenlenen ve 4 hafta sürüp 450 şoförün eğitimden geçirileceği seminerin konuşmacıları, çocuklara model olan şoförlerin davranışlarına dikkat etmeleri gerektiğine işaret etti.
İl Emniyet Müdür Yardımcısı Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü Ekipler Amiri Komiser Abdullah Akca, şoförler sadece araçlarının teknik bakımlarıyla değil, çocukların iyi yetişmeleriyle de ilgilenmesi gerektiğini ifade etti. Akca, "Bu da evden okula, okuldan eve gidiş-gelişlerde çocuklara doğru örnek olmalarıyla olur. Şoförler çocukların yanında kesinlikle sigara içmemelidir. Bana hanım söyledi, aracın plakasını da almış, buradan uyarıyorum, sakın çocukların yanında sigara içilmesin, ceza keseriz" dedi.
Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdür Yardımcısı Yılmaz Açıcı, araçlarda şoförün dışında en az 22 yaşında ve lise mezunu rehber bulundurulması zorunluluğuna değinerek, ilde 952 adet servis plakalı araç bulunduğunu ve denetimlerini çocukların sağlığı için sıklaştıracaklarını kaydetti.
Samsun RAM Müdürü Alican Usta da, çocukların gelişim özellikleri, davranışları, duygu ve düşünceleriyle yetişkinlerden farklı kendine özgü varlık olduğunu ifade ederek, "Trafiği en iyi bilenler şoförler olmalıdır çünkü şoförlük bir meslektir. Oysa, herhangi bir şehre girildiğinde, 'Dolmuş ve taksi şoförlerine dikkat edin' diye uyarılırız. Kurallara en çok dikkat etmesi gereken kesim olan şoförler en az uyan kesim olarak karşımızda duruyor. Bu durum özellikle okul servis sürücülerinde değişmelidir. Çünkü sürücüler öğrenciler tarafından model olarak alınıyor" diye konuştu.
"Çocuklar Duymasın" dizisinde "Havuç" karakterindeki oyuncunun da bir bölümde servis sürücüsünü örnek alıp onun gibi elinde tespihle dolaştığını ve "Okulu bırakacağım" dediğini hatırlatan Usta, şunları söyledi:
"Biz çocuğa ne kadar 'sigara içme' dersek diyelim. Eğer yanında biz içiyorsak çocuk bu hareketi modeller. Büyük elini arkada kavuşturup yürüyorsa küçük de bunu yapar. Çocuğa dürüst olmak öğretilmez, dürüstlük örnek alınır. Öğretmen isterse sabahtan akşama kadar 'Kırmızı da geçmeyin' desin, servis sürücüsü geçerse çocuk, 'Ha demek ki polis yokken geçilebilir' veya 'Kırmızı da geçip geçmemek duruma göre değişir' diye algılar. Şoför çabuk sinirlenmemelidir. Çocukları okula götürürken veya getirirken kafanızı camdan çıkarıp, 'Ne biçim şoförsün' diye bağırırsanız ve 'trafikte burnunu yola sokacaksın' deyip hakkın olmayan bir şekilde aradan yola dalarsanız çocukların okullarda öğrendiği askıda kalır. Bu nedenlerle şoförlerin öğrenciler yanında hal ve hareketlerine en az öğretmenler ve ebeveynler kadar dikkat etmelidir. Şoförlerin her hareketini modelleyen çocukların hayatıyla oynanmamalıdır. Şoförlük meslektir ve kutsaldır, bu mesleğe sahip çıkması gerekenler de bu işten ekmek yiyenlerdir. Şoför toleranslı, güler yüzlü, sakin olmalıdır."
RAM Müdürü Usta, okul öncesi öğrencilerin çok soru sorduğunun bilindiğini ve şoförlerin bu çocukların sorduğu sorulara ciddiyetle cevap vermesi ve onu ciddiye aldığını göstermesi gerektiğini de sözlerine ekledi. (İHA)