Okul Sıralarındaki Tehlike

Çocuğunuzu nasıl korursunuz?

Sarılık, nezle, grip, kızamık, suçiçeği, kabakulak... Bu hastalıklar okul sıralarında çocukları bekleyen tehlikelerin başında geliyor. Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Abdurrahman Yıldırım, ebeveynlerin bulaşıcı hastalıklar konusunda bilinçli olması gerektiğini belirterek alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

Hepatit A'dan korunmak için temizlik kurallarına dikkat!
Hepatit A, bulaşıcı sarılık olarak bilinen birebir hijyen ile ilgili bir hastalıktır. Sarılık, çocuğun cildinde, gözünün beyazında sarılık olması şeklinde ortaya çıkmaktadır. Hepatit A sarılığı, halsizlik, bitkinlik, iştahsızlık bazen bulantı, kusma, ateş, karın ağrısı şeklinde kendini gösterebilir. Hepatit A sarılığı saptanan çocuğun en azından 2-3 hafta kadar dinlenmesi gerektiğine dikkat çekmektedir.

Reklam
Reklam

Üst solunum yolu enfeksiyonunun belirtileriyle kabakulağın belirtilerini karıştırmayın
Kabakulak, aşısı olan bir hastalıktır. Hastalığın üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlayıp hafif bir burun akıntısı, hapşırma, öksürük, bazı çocuklarda boyunda veya kulak memesinin alt tarafında, çene köşesinde bir şişlik şeklinde bulgu verebilir.

İyi pişmemiş ete dikkat!
Bağırsak solucanı yani halk arasında "kurt, kıl kurdu, tenya, askaris" adları verilen parazitler hijyen veya iyi pişmemiş etten yapılan yiyeceklerden, ağız veya dışkı yoluyla bulaşır. Hastalık, karın ağrısı, iştahsızlık, gece uyurken ağızdan salya akması, diş gıcırdatma, uyurken popoyu kaşıma bulgularıyla kendini gösterebilir. Bu belirtileri yaşayan çocukların mutlaka doktora danışıp tedavi olması gerekir. El temizliği ve tırnakların kısa kesilmesinin de hastalığı bulaştırmamak açısından büyük önemi vardır.

Reklam
Reklam

Haftada en az 1 veya 2 kere yıkanmak bit tehlikesini azaltır
Bitlenme, okullarda sık görülen sorunlardan biridir. Bitten korunmak için haftada en az 1-2 gün yıkanması ve saçların kontrol edilmesi gerekir. Saça yapışan sirkeler görüldüğü takdirde hastanın mutlaka hekime götürülmesi ve mutlaka bir dermatoloji uzmanı tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir.
Öğretmenlere önemli görevler düşüyor
Okulda öğretmenlerin el temizliğini her fırsatta vurgulaması; çocukların yakın temasının ve ortak eşya kullanmalarının önüne geçmesi çok önemlidir.

• Hasta olan çocukların ailelerine haber verilmeli ve doktora gitmesi sağlanmalı,
• Sınıflar sürekli havalandırılmalı,
• Sınıftaki öğrenci sayısı 20-30 olacak şekilde azaltılmalı.
• Düzenli el, tırnak ve saç kontrolü yapılmalı
• Öğretmenler bu konuda eğitici konuşmalar yapmalıdır.