Okul yoluna hafriyat engeli

Hafriyat kamyonlarının tren katarı gibi yol aldığı Kuzey Orman Köylerinden Ağaçlı’daki minik öğrenciler her gün gidip geldikleri okul yolunda ezilme tehlikesi yaşıyor.

Yolun çamuru ise bir başka sıkıntı onlar için.

3. Havalimanı inşaatı nedeniyle şantiye alanına dönen Ağaçlı köyünde ilkokul öğrencileri hafriyat kamyonlarının vızır vızır geçtiği yol kenarından yürüyerek okula gidip geliyor. Bazen yalnız bazen de büyükleri eşliğinde katettikleri okul yolunda yaya geçidi, kaldırım ya da herhangi bir uyarı sistemi yok. Sürekli hafriyat taşıyan kamyonların gürültüsü ve tozu dumanı içerisinde eğitim gören öğrenciler, tehlikeli yolculuklarını günlük hayatlarının bir parçası olarak anlatıyor.

Reklam
Reklam

KAMYONLAR ÖNÜME ÇIKIYOR KENARA ÇEKİLİYORUM

Taşıt trafiğinin yanı sıra çamur nedeniyle de sıkıntı yaşadıklarını söyleyen ilkokul öğrencileri okul yolunda kimi zaman yalnız kimi zaman da büyüklerinin eşliğinde yürüdüklerini anlattı. Okula ablası ile yürüdüklerini belirten 4’üncü sınıf öğrencisi Suna Kara, “Kamyonlar önüme çıkıyor, kenara çekiliyorum” diyerek yoldaki tehlikeye işaret ediyor.

KAMYON AYRI ÇAMURU AYRI DERT

Köy sakinlerinin en büyük problemlerinden biri hafriyat ve inşaat çalışmaları nedeniyle yazın toz, kışın ise çamurla kaplanan yollar. Ayakkabıları ve pantolonları çamur içinde kalan öğrenciler de okula gidip gelirken zorlandıklarını ifade ediyor. Yaklaşık 60 öğrenci kapasitesi olan okulun taşımalı eğitim nedeniyle 16 öğrencisi var. Okuldaki eğitimden memnun olmayan ve çocuklarını daha güvenli bir şekilde okula göndermek isteyen bazı veliler ikametgahlarını başka yere aldırarak taşımalı eğitimden faydalanıyor. Ancak Ağaçlı İlkokulunda kalan az sayıda öğrencinin velisi çocukları eve güvenli ulaşıncaya kadar tedirgin.

Reklam
Reklam

NE DE OLSA ÇOCUK, LAF ANLATAMAZSIN

Okulda sürekli derslerin aksadığını ve çocukların olması gereken düzeyden daha düşük seviyede olduğunu savunan veliler, eğitimde de ulaşımda da işbirliği yapmaya çalışıyor. Okul çıkışlarında Ağaçlı Köyü Derneği’nde çocuklara gönüllü ders veren kadınların yanı sıra erkekler de arabalarıyla çocukları çamur deryasından kurtarmaya çalışıyor. Okulda iki çocuğu eğitim gören Bayram Kuru, çocukların yaşadıkları tehlikenin farkına varamayacak kadar küçük olduklarını vurgulayarak“Çocuklar çamurdan eve gidip gelemiyor. Yollar çamur diye otobüsler de gitmiyor, güvenli değil. Ne de olsa çocuk, laf anlatamazsınız ki” dedi. (DHA)