Okul, resmi bir kurum olarak karşımıza çıkar. Okula yazılan dilekçeler de resmi dilekçe olarak tanımlanır. Okullara, okul müdürlüğüne veya okul idaresine çeşitli amaçlarla yazılan birçok farklı dilekçe türü vardır. İstekler, şikâyetler ya da öneriler için yazılan tüm belgeler, dilekçe olarak tabir edilir. Okula yazılacak dilekçe örneği birçok farklı sebepten kaynaklı verilebilir. Öğrenci belgesi, öğrenci izni, veli talebi gibi birçok konu için dilekçe yazılıp, ilgili kuruma teslim edilir.
Okul gibi eğitim ve öğretim veren kuruluşlara talep, şikâyet ya da önerileri bildirmek için yazılan evraklar, okul dilekçesi olarak tabir edilir. Okula dilekçe örneği birçok farklı konudan dolayı yazılabilir. Veliler şikâyetlerini dile getirmek için sözlü konuşmak yerine yazılı bildirim yapabilir. Öğrenciler, öğrenci belgelerini almak için yine aynı şekilde ilgili kuruma dilekçe yazarak talepte bulunabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır. Okula dilekçe yazılırken yazım kurallarından birçok önemli detaya kadar itina edilmesi gerekir. Okula dilekçe yazarken gözden kaçırılmaması gereken önemli noktalar şunlardır:
Eğitim ve öğretimin verildiği tüm kurumlara okul denir. Özel okul, devlet okulu fark etmeksizin tüm eğitim kuruluşları resmi olarak tabir edilir. Bazı durumlarda veliler olsun, öğrenciler olsun okullarla ilgili düşüncelerini, isteklerini veya şikâyetlerini dile getirmek için dilekçeye başvurur. Günümüzde okul idaresine yazılan birçok farklı dilekçe türü vardır. Okula verilen dilekçeler, elde yazılabileceği gibi online olarak internet ortamında da yazılabilir. İnternet ortamında çoğunlukla word veya pdf formatı tercih edilir.
Yazılan dilekçelerin çıktısı alınır ve dilekçeyi yazan kişi tarafından imzalanılarak, elden okula teslim edilir. Okul dilekçelerinin ilgili kuruluşlara elden teslim edilmesi büyük önem arz eder. Öte yandan veliler tarafından çocukları adına yazılan dilekçeler, çocukları tarafından kuruma verilebilir. Okul yönetimine dilekçe örneği yazımında dilbilgisi kurallarına harfiyen uyulması gerekir. Yazım hataları ile karşılaşmamak için dilekçe hazırlandıktan sonra mutlaka yeniden kontrol edilmelidir. Kişinin bir başkası adına dilekçe yazması söz konusu değildir.
Okul müdürlüğüne elden teslim edilen dilekçelerin mutlaka kurallara uygun bir şekilde hazırlanmış olması gerekir. Resmi bir hitap ile başlamayan, gelişi güzel yazılmış dilekçelerin okul kurumu tarafından kabul edilmesi söz konusu değildir. İlgili kurum teslim edilen dilekçeyi onaylamazsa bu durumu ilgili kişilere bildirir. Bu durumda yeniden ilgili kişilerin okul dilekçesi yazması gerekir.
Okul müdürlüğüne yazılan dilekçelerde pek çok noktaya dikkat edilmesi, dilekçelerin geri dönmemesi açısından büyük önem taşır. Dilekçeler yazılırken dil bilgisi ve imla kurallarına çok dikkat edilmesi son derece önemlidir. Okula dilekçe yazarken seçilen kalemin siyah veya mavi renkte olması, dilekçenin yazıldığı kurumun adının tamamen büyük harflerden oluşması gibi önemli detaylar, dilekçenin kabulü açısından büyük önem arz eder.