Okulda şeriat propagandası

Resmi ve vakıf okullarıyla yurtlarda laik eğitim ve Atatürk karşıtı etkinlikler yapıldı.

Ramazan ayında okul kantinleri ve yemekhaneleri kapatıldı. İstanbul'daki Bağcılar Lisesi'nin bodrum katında kız ve erkek çocukların ders zamanında kimi öğretmenlerin ve yöneticilerin yönlendirmesiyle nöbetleşe namaz kıldıkları ortaya çıktı. Sıvas'ta Prof. Dr. Necati Erşen Anadolu Öğretmen Lisesi'nde belli tarikatların "abla", "ağabey" adı verilen kişilerce şeriat propagandası yapması ve okul yönetiminin bu çalışmalara göz yummasına veliler tepki gösterdi. Büyükçekmece 75. Yıl Cumhuriyet Lisesi ve Dr. Haydar Aslan İlköğretim Okulu öğrencileri Harun Yahya'nın "Yaratılış Müzesi"ne götürüldü.

Reklam
Reklam

Eğitimci Mustafa Gazalcı, laik eğitim karşıtı uygulamaların resmi ve vakıf okullarında hangi düzeye ulaştığını yine örneklerle anlatıyor. Laiklik karşıtı uygulamalar yapıldı, özel ve resmi okullarda dinsel sözler duvarlara asıldı, kıyafet devrimleriyle çelişen giysilerle bir dizi etkinlikler gerçekleştirildi. Denizli'deki Kelekçi Beldesi Atatürk İlköğretim Okulu resim öğretmeni Fadime Demirtaş'ın, Atatürk'ün resmini çiğnemesi üzerine savcılık tarafından hakkında soruşturma açılıp açılmadığına ilişkin soru önergesine Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik yanıt vermedi. 23 Nisan 2006 kutlamalarında TBMM'de Öğrenci Meclisi Başkanlığı'na 21 yaşında bir imam hatip lisesi öğrencisi getirildi. Bir ilköğretim okulunda Atatürk'ün resmi örtülerek, öğrencilerle toplu fotoğraf çektirildi.

Yine 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda TBMM'de yaptığı konuşmasında Meclis Başkanı Bülent Arınç, "Anayasamızın değiştirilemez maddesi olan laiklik ilelebet var olacaktır. Ancak günün şartlarına, toplum yapımıza uygun olarak yorum farklılıklarını ortadan kaldırmak gerekir" ifadesini kullandı. Arınç, kendisi hakkında verilen soru önergesini yanıtlamadı. AKP, Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle dini propaganda yapmayı suç olmaktan çıkardı. "Bölgecilik, ırkçılık propagandası yapan veya dinin veya dini hissiyatı veya dince mukaddes sayılan şeyleri alet ederek faaliyette bulunmak" ifadesi yurtların kapatma nedeni sayıldığı halde yönetmelikten çıkarıldı.

Reklam
Reklam

Konu ile ilgili olarak verilen soru önergesini yanıtlayan Hüseyin Çelik, "...Mevzuat açısından uygulanmasının farklılıklara ve yanlışlıklara sebep olduğu, kendi içindeki maddelerin çelişkili olduğu, günün değişen ve gelişen şartlarına cevap vermekten uzak olduğu ve özellikle özel hukukun temel prensipleriyle bağdaşmadığı için yürürlükten kaldırıldı" olarak savundu.

RAMAZANDA OKUL KANTİNLERİ KAPATILDI

Ramazan ayında okul kantinleri ve yemekhaneleri kapatıldı. İstanbul'daki Bağcılar Lisesi'nin bodrum katında kız ve erkek çocukların ders zamanında kimi öğretmenlerin ve yöneticilerin yönlendirmesiyle nöbetleşe namaz kıldıkları ortaya çıktı. Hatay'daki okulların giriş ve çıkış saatlerinin ramazan ayı nedeniyle yeniden düzenlendiği ile ilgili olarak Hüseyin Çelik'e yanıtlaması için verilen soru önergesinde, Çelik, ders saatlerinin valilik tarafından belirlendiğini ifade etti. Sıvas'ta Prof. Dr. Necati Erşen Anadolu Öğretmen Lisesi'nde belli tarikatların "abla", "ağabey" adı verilen kişilerce şeriat propagandası yapması ve okul yönetiminin bu çalışmalara göz yummasına veliler tepki gösterdi. Çocuğu, Ankara Hasanoğlan Anadolu Öğretmen Lisesi'nde okuyan bir veli, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e mektup göndererek, okulda öğrencilerin zikir evlerine gittikleri, gitmeyenlerin ise zorlandıklarını belirtti. Konunun TBMM gündemine taşınması üzerine okul öğrencilerine "Böyle bir şey olup olmadığına dair anket" yapıldığı ortaya çıktı. (Cumhuriyet)

Reklam
Reklam