Okulda YTL tanıtımı

ANKARA (İHA) - 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren Türkiye'nin yeni para birimi olacak olan Yeni Türk Lirası (YTL), Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından bir ilköğretim okulunda tanıtıldı.

Babacan, öğrencilere tahtada TL'nin YTL'ye çevrilişini örneklerle anlatırken, bakanlar ve öğrenciler sınıfa getirilen bazı mamullerle bakkal alışverişi de yaptı. Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanlığı'nın öncülüğünde çeşitli etkinliklerle tanıtılan YTL, Ankara'daki Anıttepe İlköğretim Okulu'nda da tanıtıldı. Devlet Bakanı Babacan ile Milli Eğitim Bakanı Çelik'in katıldığı Anıttepe İlköğretim Okulu'nun 5/A sınıfındaki tanıtımda Çelik, Bakanlık olarak daha önce broşürlerle tanıtımına katkı sundukları YTL'yi tanıtmaya bugünden itibaren yetkililerin anlatımıyla devam ettireceklerini kaydetti. Babacan ise YTL'nin TL'den altı ve 4 sıfır atılmasıyla geliştirildiğini belirtirken, birer dakikalık iki çizgi filimle konu anlatıldı. Babacan, "Paradan 6 sıfırı niye atıyoruz" şeklinde soru yönelttiği öğrencilerden, "Cebimize daha fazla para koymamak, enflasyonu düşürmek, TL'ye itibar kazandırmak ve hesaplamaların kolaylaşması" yanıtlarını alınca öğrencileri tebrik etti. İki bakan daha sonra birbirlerine espri yaparak TL'nin YTL'ye dönüşümünü uygulamalı olarak anlattı. Çelik, Babacan'a "Sözlüye kalkmış öğrenci gibi hissetme" diyerek takıldı. Babacan ise Çelik'e "Birazdan ben de seni sözlüye kaldıracağım" karşılığını verdi. Bakan Babacan, öğrencilere TL'nin YTL'ye çevrilişini tahtada örneklerle anlattı, tedavüle çıkacak olan YTL'nin sahteleriyle karıştırılmaması için dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı.

Reklam
Reklam

İki bakan ayrıca konuyu öğrencilere, sınıfa getirilen süt, şeker, çikolata, su, gazoz ve makarnadan oluşan mini bir bakkaldan alışveriş yaptırarak örneklendirdi. Öğrencilere maket paralar veren Bakan Çelik ve Babacan, bakkaldan alınan mamule karşılık, verilecek veya alınacak para üstüne ilişkin hesaplamalar yaptırdı. Tanıtım, öğrencilere kumbara ve maket paraların dağıtımıyla sona erdi.