"Okullar açılıyor, trafiğe dikkat!"

2008-2009 eğitim öğretim yılı toplam 14 milyon 115 bin öğrenci ile 660 bin fazla öğretmen için bugün başlıyor. Özellikle büyük şehirler, bugün trafikte yaşanacak karmaşa için hazırlık yaparken, şehiriçi yolculuklar ücretsiz olacak.

Okullar bugün açılıyor

Okullar açılıyor, trafik karmaşası kapıda

TESK'ten velilere uyarı

Milli Eğitim Bakanlığı takvimine göre, 2008-2009 eğitim-öğretim yılı bugün başlıyor. 2009 yılı çalışma takviminde resmi tatillerin hafta içine denk gelmesi nedeniyle okullar bu yıl geçen yıllardan bir hafta önce açılıyor. İlköğretim okullarındaki 10 milyon 870 bin ve liselerdeki 3 milyon 245 bin olmak üzere toplam 14 milyon 115 bin öğrenci ile 660 bin öğretmen ders başı yapacak. 85 bin öğretmen ve 2 milyon 320 bin öğrencinin ders başı yapacağı İstanbul'da bugün, 3 bin 107 polis ile bin zabıta görev yapacak, şehiriçi yolculuklar ücretsiz olacak.

Reklam
Reklam

Okullar bugün açılıyor

Okullar açılıyor, trafik karmaşası kapıda

TESK'ten velilere uyarı

"Önceliği okul servislerine verin"
İstanbul Valisi Muammer Güler, bugün başlayacak yeni eğitim-öğretim yılına iyi bir şekilde hazırlandıklarını söyledi. Geçen sene başarılı olan uygulamaların bu yıl da geçerli olacağını vurgulayan Güler, 924 okul önünde 187 ana caddede, 3 bin 107 polis ile birlikte yaklaşık bin zabıtanın görev yapacağını belirtti. Trafiğe çıkacak sürücülere çağrıda bulunan Vali Güler, geçiş önceliğinin okul servislerine verilmesini istedi.

İstanbul Valisi Muammer Güler, "Geçiş önceliği öğrencinin olsun, servislerin olsun. Biraz anlayışlı ve sabırlı olalım" dedi.

Okullar bugün açılıyor

Okullar açılıyor, trafik karmaşası kapıda

TESK'ten velilere uyarı

Okulların açılışı
Okulların açılması dolayısıyla alınan önlemleri açıklayan İBB Başkanı Kadir Topbaş, bugün İstanbul'da ekstra bir trafik beklemediklerini belirterek, İstanbullular'dan bu konuda hassasiyet beklediklerini söyledi. Son 2 yıldır eğitim haftasına gayet iyi başlandığını ifade eden Topbaş, şöyle konuştu: "Geçen yıl bir problem yaşanmadı. Bu yıl da yaşanacağına inanmıyorum. Artık İstanbullular bu medeniyet kenti İstanbul'da nasıl davranacaklarını biliyorlar. Özellikle pik saatlerde bireysel araçlarını tercih etmemelerini istiyoruz. Ayrıca biz ilk 3 gün için sabah 06.00-10.00 saatleri ve akşam da 16.00-20.00 arasında tüm toplu taşıma araçlarını ücretsiz yaptık. Gerekli tedbirler alındı. Yol güzergahları ona göre düzenlendi. Trafiğe mani olacak çalışmalar durduruldu. Bin civarında zabıta trafiğe destek verecek. İstanbullular hassasiyet gösterirse sıkıntı yaşanacağına inanmıyorum."

Reklam
Reklam

Okullar bugün açılıyor

Okullar açılıyor, trafik karmaşası kapıda

TESK'ten velilere uyarı

Taksi ücretleri

Alınan önlemler arasında bulunan taksi ücretlerinde yarı fiyat uygulamasına bazı taksicilerin karşı çıktığına ilişkin anımsatma üzerine de Topbaş, "Taksicilerden böyle bir beklentimiz vardı. Geçen yıl dernek başkanları ilan etmişti. Artık bu şehirde bireysel araç yerine taksi kullanın diyoruz. Normal zamanlarda da diyorum" dedi. "Yarın taksiye binenlerle taksiciler arasında ücret tartışması yaşanabilir mi?" sorusu üzerine de Topbaş, "Bu uygulama bir tavsiye. Bu konuda taksicilerden 'Ben buna uymuyorum' diyen olursa uymaz ama bir noktada bu daha fazla taksi tercih edilecek anlamına geliyor. Okulların açıldığı ilk 3 gün bizim belirttiğimiz saatler arasında taksilerde de bu jest yapılırsa vatandaş daha çok taksiyi tercih eder diye düşünüyoruz. Taksicilerde buna destek verirse, İstanbullular da memnun olur" diye konuştu.

Okullar bugün açılıyor

Okullar açılıyor, trafik karmaşası kapıda

TESK'ten velilere uyarı

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, alınan bir dizi kararlar şöyle sıralandı:
"-İETT, 800 ek otobüs seferi koyacak.
-İDO, kış tarifesine geçerek ek sefer koyacak.
-Okul servis araçları, Asya ve Avrupa yakası arasında arabalı
vapurlardan öncelikle yararlanacak.
-Yollarda olabilecek hasarlı kazalara anında müdahale edilecek, çeşitli
güzergahlarda çekiciler hazır bekletilecek.
-Çöp kamyonları gündüz çöp toplaması yapmayacak. Çalışmalar gece
tamamlanacak.
-Trafik akışını sağlamak için 7 bin polis görev yapacak. Okulların
açılacağı gün, büro hizmeti yapan polisler, ilçe emniyet müdürlükleri
personeli trafik düzeninin sağlanmasına yardımcı olacak.
-İl Jandarma Komutanlığı, sorumluluk bölgesi olan 12 ilçede 315 trafik
ekibi ile okul çevrelerinde görev yapacak.
-Trafik sıkışıklığı yaşanmaması için ana arterlerde 1000 zabıta memuru
trafik ekiplerine yardımcı olacak.
-Taksici esnafı 'kısa mesafe' diyerek yolcu almamazlık yapmayacak.
-Özellikle kavşaklar ve döner adalarda geçiş üstünlüğüne riayet edilmesi
trafik sıkışıklığını büyük ölçüde rahatlatacak."

Reklam
Reklam

Okullar bugün açılıyor

Okullar açılıyor, trafik karmaşası kapıda

TESK'ten velilere uyarı