Okullar sporcu yetiştirecek

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilköğretim okulları, kendi bünyelerinde spor klubü açıp, beden eğitimi derslerinde spora kabiliyeti olan öğrencileri keşfederek, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün destek vereceği kulüplere yönlendirecek.

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gazi Üniversite ile TED tarafından ilk etapta Ankara'daki okullarda ortaklaşa başlatılan 'Bir Okul Bir Kulüp Projesinde Bizde Varız' isimli projeye start verildi. Projenin ortaklarından Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, okulların kulüp kurmalarına ilişkin yasal mevzuat çerçevesinde hazırlanan evrakları, Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okul yöneticilerine teslim etti. Proje çerçevesinde her okul, belirledikleri bir isim altında kulüp açacak.

Reklam
Reklam

Öğrenciler beden eğitimi derslerinde taramadan geçirilecek ve spora eğilimi olan öğrenciler belirlenecek. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ise okullara açık ve kapalı spor salonu, araç ve gereç temininde destek sağlayacak. Öğrenciler, branşlarına göre lisanslı olacak. Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, yaptığı açıklamada bu proje ile hedeflerinin 10 milyon lisanslı sporcu yetiştirmek olduğunu ve geleceğin İbrahim Kutluay ve Mehmet Okurları'nı yetiştirmek olduğunu söyledi.

"Türkye'de bir şeyler değişmeli" diyen Atalay, değişimin başlaması gereken yerin Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü olduğunu açıkladı. Sporun geliştirilmesine yönelik Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in bir araya gelerek, görüştükleri bilgisini veren Atalay, 'Bir Okul Bir Kulüp Projesinde Bizde Varız' isimli projenin tüm Türkiye'ye yayılacağını ve bu çalışmanın kendileri açısından olmazsa olmaz bir koşul olduğunu kaydetti.

TÜM OKULLARA 10 TRİLYONLUK BÜTÇELİ TARAMA
Atalay, projenin bir diğer ayağını da Türkiye genelindeki tüm okulların tarama sistemine alınması ve kabiliyetli öğrencileri keşfetmek olduğunu açıkladı. Yıllık 10 trilyonluk bir bütçe oluşturdukları bilgisini veren Atalay, "Tüm okullar taranacak ve çeşitli anketler ve testler yapılacak. Bu testler beden eğitimi öğretmenlerine, öğrencilere yapılacak. Bu testleri okullar yapacaklar" dedi. Atalay, sporcu tarama işleminde 07-13 yaş grubu çocuklara yapılacağını ve projenin pilot olarak 20 ilde yapılıp 3.5 milyon öğrenciye ulaşmak olduğunu kaydetti. Atalay, ayrıca tarama işlemi sonrasında belirlenen kabiliyetli çocuklara hem genel müdürlük olarak destek verileceğini ardından işadamlarından burslar temin edileceği bilgisini verdi.

Reklam
Reklam

Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Murat Bey Balta, bakanlık olarak devrim niteliğindeki ders programlarının yeniden yapılandırılması hakkında bilgi vererek, spora kabiliyetli öğrencilerin belirlenip desteklenmesiyle ilgili projenin kendilerini heyecanlandırdığını söyledi. Bütün meslek gruplarında eğitimin önemine işaret eden Bey Balta, sokaktaki kapkaç, hırsızlık gibi olayların başının alınamamasının tek sebebinin cahillik ve eğitimsizlikten kaynaklandığını belirtti. Eğitimde yeni anlayışın çoklu zeka anlayışı çerçevesinde ala alındığını ifade ederek, "Doktor olmak isteyen bir çocuk, artık yeni yapılanma ile zorla mühendis olamayacak. her öğrenci kabiliyeti doğrultusunda mesleğini seçecek" diye konuştu.

Gençlik ve Spor il Müdürü Ahmet Sağlam, spora gerekli önemin verilmediğini belirterek, spor yapma bilincinin insanlarda yerleşmemesi sonucu Türkiye'de spor yapan nüfusun ancak yüzde 2 ve 3'lerde seyrettiğini söyledi. Avrupada bu oranın yüzde 30 olduğunu kaydeden Sağlam, Türkiye'de il bazında spor yapma oranıyla ilgili bilgilere yer verdi. Sağlam bu konuda şunları kaydetti: "Sporcu sayısı İstanbul ve İzmir'de çok düşük. En iyi ilimiz Ankara. Ankara'da 16 bin 100 sporcumuz var. Bu sayısı şimdilerde 37 bine çıktı. Gelişmiş ülkelerde spor yapan nüfusun fazla, gelişmekte olan ülkelerde ise bu oran çok düşük oranlarda".

Reklam
Reklam