Okullara yeni ders geliyor

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 4. sınıf müfredatında "Yurttaşlık" dersi okutulacağını belirtti.

İSTANBUL, (DHA) MİLLİ Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitim Projesi Kapanış Konferansı"na katıldı.Bakan Nabi Avcı konferansta yaptığı konuşmasından önümüzde ki yıl 4. Sınıf müfredatında "Yurttaşlık" dersi okutulacağını belirterek, "Önümüzdeki yıldan itibaren itibaren 4. sınıflarda okutmaya başlayacağımız ders. Bir şeyi nasıl yaptığınızda çok önemli. Bu konunun gözden kaçmasına gönlüm razı olmadığı için bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Biz tüm önemli projelerimizi, yönetmeliklerimizi, önergelerimizi, ders programları önerilerimizi, taslaklarımızı web sayfamızda ilan ediyoruz. Başta öğretmenlerimiz olmak üzere ilgili bütün kamuoyunun, öğrencilerimizin, velilerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın, akademisyenlerimizin bunları görmesini eleştirmesini istiyoruz. Onların değerlendirmeleri, eleştirileri, önerileri doğrultusunda programlarımızı yeniden gözden geçiriyoruz, gerekli değişiklikleri yapıyoruz ve ondan sonra yürürlüğe koyuyoruz. 4. Sınıflarda okutacağımız yurttaşlık dersi, kısada Yurttaşlık diyorum daha uzun ilgili kamuoyu tarafından ve özellikle öğretmenlerimiz tarafından değerlendirilmesinden sonra önümüzdeki yıl inşallah okutmaya başlayacağız" dedi.

Reklam
Reklam

ORTA OKULLARA YABANCI DİL EĞİTİMİ

Nabi Avcı, konferansın ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Avcı bir gazetecinin son günlerde gündemi gelen yabancı dil ağırlık eğitim konusunda, "Ortaokul birinci sınıflarda yani 5. sınıflarda yabancı dil ağırlıklı bir müfredat için çalışmalarımız uzun bir süreden beri devam ediyor. Bunu daha önceki Anadolu liselerinde, onunda önceki maarif kolejlerinde ve bugün bazı yabancı okullarımızda da okutulmakta olan hazırlık sınıflarına benzetebiliriz. Ama biz bunun adına hazırlık sınıfı demiyoruz. Ortaokulu birinci sınıfları, adını değiştirmeden… Çünkü hazırlık dediğiniz zaman Milli Eğitim'de 4+4 değişti, 5'e geçti gibi spekülasyonlar başlıyor. Öyle bir şey söz konusu değil. 4+4+4 devam ediyor. Ortaokul birinci sınıflarda pilot uygulamalarla başlıyoruz. Birinci sınıflarda yabancı dil eğitimi. Bu İngilizce olabilir, Fransızca, Japonca, İmam Hatipler'de Arapça olabilir. Yabancı dil eğitimine ağırlık vereceğiz birinci sınıflarda" dedi.

Reklam
Reklam

"ÖNCE PİLOT UYGULAMALARLA BAŞLAYACAĞIZ"

Bakan Avcı, erken yaşta yoğun bir yabancı dil eğitimi yapılırsa başarılı olma imkanının daha fazla olduğunu ifade ederek, "Maarif kolejleri deneyiminde biliyoruz. Ama bunun için eğitici kadrolarımızın yani öğretmenlerimizin tekrar hizmet içi eğitimlerden geçirilmesi gerekiyor. Sınıflarımızın, alt yapımızın ona göre düzenlenmesi gerekiyor. Önce pilot uygulamalarla başlayacağız. Dileyen özel okullar, alt yapıları müsait olan, hem fiziki alt yapıları hem de beşeri alt yapıları müsait olan özel okullarımız hemen geçebilecekler müfredat doğrultusunda. Biz de devlet okullarımızda alt yapısı müsait olan okullarımızdan başlayarak peyder pey bütün okullarımızda ortaokul birinci sınıfları Türkçe ve yabancı dil ağırlıklı sınıflar haline getirip, o sınıfta bugüne kadar okutulan derslerimizi de 6., 7., 8, sınıfların müfredatı içerisinde eriterek çocuklarımızı daha erken yaşta yabancı dil eğitimi ve Türkçe eğitimi almalarını sağlayacağız" şeklinde konuştu.

DERSHANELERİN TEMEL LİSEYE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ

Reklam
Reklam

Nabi Avcı özel okulların fiyatlarıyla ilgili sorulan soruya, "Onunla ilgili Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğümüz gerekli açıklamayı yaptı. Oradan takip edersiniz" dedi.Avcı, bir gazetecinin, dershanelerin dönüştürülmesi konusunda her ilçede bir temel lise olacağına ilişkin sorusu üzerine şu değerlendirmelerde bulundu:"Temel liselerin hangi kontenjanında, hangi sınıflarına ne kadar öğrenci alabilecekleri zaten yasayla belirlenmiş durumda. Dolayısıyla bu koşulları sağlayan temel liselerin, daha doğrusu, bu koşulları sağladığı için dershaneden temel liseye dönüşecek olan kurumların çalışma ruhsatını vereceğiz zaten. Büyük ilçelerde bunu zaten yapamazsınız ama küçük ilçelerde bazılarının birleşerek yapmalarını teşvik için düzenleme var. Çok genel bir kural olarak her ilçede bir tane dediğini zaman Üsküdar ile Bilecik Pazaryeri'nin karşılaştıramazsınız. Nüfus olarak birbirileriyle karşılaştırılamayacak ilçelerimiz var. Dolayısıyla bu konuda ki uygulama, nüfusa göre, ihtiyaca göre yapılacaktır"Bakan Nabi Avcı, bir gazetecinin, "Türk-Eğitim Sendikası, yaklaşık 450 bin tane öğrencinin ortaokuldan liseye geçemediğini iddia etti. Siz nasıl değerlendirirsiniz" demesi üzerine, "Bizim bir de açık lise uygulamamız var. Dolayısıyla biz 4+4+4 düzenlemesini yaparken özellikle her hangi bir şekilde eğitim dışı kalmış olan bütün çocuklarımızı tekrar eğitim sisteminin içerisine çekmek için tedbirler almıştık. Açık lisede bunlardan bir tanesi. Dolayısıyla açık lise kontenjanlarında ki artış başka türlü eğitim isteminin içine alamadığımız çocuklarımızı almaya yönelik tedbirin sonucudur" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: