Okullarda güvenlik raporu

ANKARA (ANKA) - Bağımsız Eğitimcilerin Sendikası tarafından hazırlanan "Okullarda Güvenlik Raporu", okullardaki güvenlik sorununun son yıllarda büyük artış gösterdiğini ve velilerin okullardaki güvenlik zafiyetlerinden huzursuz olduklarını ortaya çıkardı.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) okul güvenliğinin son yıllarda eğitim sistemleri için en önemli problemlerden biri olduğu gerekçesi ile "Okullarda Güvenlik Raporu" hazırladı. Raporun hazırlanması için AR-GE Uzmanları Ankara'daki ilk ve ortaöğretim okullarında incelemede bulundu. Rapor ile velilerin son dönemde yaşanan ve sıklık oranı gittikçe yükselen okullardaki güvenlik zafiyetinden son derece huzursuz olduğu ortaya konulurken, ikinci olarak ise okulun güvenli olmasının okulun başarısını da etkilediği gözler önüne serildi. Raporda, okulların gün geçtikçe daha güvensiz ortamlar haline geldiği belirtilerek "Okul güvenliği; öğrencilerin, öğretmenlerin ve diğer personelin kendilerini fiziksel, psikolojik ve duygusal bakımdan özgür hissetmeleridir. Okul güvenliği; okulda öğrenme için uygun bir ortam yaratılmasıdır" denildi. Türk insanı için okul güvenliğinin ciddi bir sorun olduğunun ortaya konulduğu belirtilen raporda, etkili bir öğretimin gerçekleştirilebilmesi için, öğretim ortamında öğrenci ve çalışanların kendilerini güven içinde hissetmelerinin önem taşıdığına değinildi.

Reklam
Reklam

-"DEĞERLERİN ÇOCUĞA AKTARILAMAMASI ŞİDDETİ DOĞURUYOR"-
Raporda, okullardaki yönetimsel uygulamalar ve kuralların güvenli ortamı oluşturmayı hedeflemesi gerektiğine işaret edilirken, "Okullardaki şiddet olaylarının temelinde toplumsal ve kültürel etkililiğin zayıflığı yatmaktadır. Özellikle de toplumsal değerlerin aile ve okul gibi kurumlarca çocuklara yeterince aktarılamaması söz konusudur. Bu değerlerin çocuklara yeterince aktarılamaması okuldaki şiddet olaylarının en önemli nedenlerinden biridir" görüşüne yer verildi.
Geleneksel değerlerden uzaklaşma durumunda bireylerin davranışlarını kontrol edecek araçlar olarak yasalar ve kişilerin bireysel tercihlerine ilişkin alternatiflerin söz konusu olduğuna değinilen raporda, "Geleneksel değerlerce desteklenmemesi durumunda yasalar ve bireysel tercihler her zaman insanı istenene ya da olması gerekene yönlendirmeye ve ulaştırmaya yeterli olamamaktadır" denildi. Okulun, toplumsal kontrolü sağlamaya yönelik en önemli araç olduğuna dikkat çekilen raporda, yetenekleri açısından yetersiz olan öğrencinin okulda başarısız olabileceği ve bu başarısızlığın çocuğun okula karşı yabancılaşmasına neden olabileceğine işaret edildi. Bu nedenle okullarda öğrencilerin yeteneklerini ortaya çıkaracak etkinliklere önem verilmesi gerektiğine dikkat çekine raporda, "Her bir öğrencinin belli bir kapasiteye sahip olduğuna inanmak önemli bir başlangıçtır" denildi.

Reklam
Reklam

-"GÜVENLİK ÖNLEMİ OLMAYAN OKULUN BAŞARISI DÜŞÜK"-

Okul güvenliğiyle ilgili gerekli önlemleri almayan ve istenmeyen olayların sıkça meydana geldiği okullarda öğrencilerin başarısının çok düşük olduğuna dikkat çekilen raporda, okullarda yaşanan olayların genellikle koridorlar, spor alanları, okulun giriş çıkış yerleri ve kantin gibi mekanlarda meydana geldiğine değinildi. Okullardaki sorunların büyük bir kısmının okuldaki küçük bir azınlığın çıkardığının da ortaya çıktığına işaret edilen raporda, "Okuldaki gözetim ve denetim faaliyetleri planlanırken, sayıca az olan bu öğrencilerin bulundukları yerlere özel bir dikkat gösterilmesi, bu öğrencilerin hem kendilerini hem de olası mağdurları şiddete karşı korumak için yetişkin gözetim ve denetiminin artırılmasının" gerektiği kaydedildi.

-"VELİLER ENDİŞELİ"-
Raporda, büyük küçük tüm kentlerde okul güvenliğinin had safhaya gelmiş bir "problem" olduğu vurgulanırken, "Bu konu da daha önce birçok girişim yapılmasına karşın bunlar sözde kalmış, yaşama geçirilememiştir. Buna karşın her geçen gün daha büyüyen bu sorun milyonlarca veliye huzursuzluk ve sıkıntı vermeye devam etmektedir" denildi. Velilerin her gün okula gönderdikleri çocuklarını büyük bir endişe ile eve gelmesini beklediğinin kaydedildiği raporda, okullardaki güvenlik sorununun devletin çözmekle yükümlü olduğu en önemli konuların başında geldiği savunuldu. Raporda, "İlgili tüm birimlerin bir araya gelerek bu sorunu bir an önce kontrol altına alması tüm velilerin ortak isteğidir. Eğitim sistemimizin daha iyi işlemesi, çocuklarımızı daha güvenli bir şekilde yetiştirmek için bu sorunun çözümü büyük bir önem taşımaktadır" denildi.

Reklam
Reklam

-"OKULLARDA GÜVENLİK EYLEM PLANI HAZIRLANMALI"-
Raporda, okullardaki güvenlik problemi için "Okullarda Güvenli Ortamın Sağlanmasına Yönelik Koruyucu ve Önleyici Tedbirlerin Arttırılmasına" ilişkin işbirliği protokolü hazırlanması gerektiği belirtilen raporda, eylem planlarının her ilin kendi sosyoekonomik durumuna göre özel olarak hazırlanması gerektiği kaydedildi.
Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin geliştirilmesi gerektiğine de dikkat çekiler raporda, okul güvenliği ile ilgili konularda emniyet müdürlükleri ile koordinasyonun sağlanması gerektiği kaydedildi. Raporda ayrıca tüm okullarda, okul içi ve çevrelerinin kamera sistemi ile donatılması gerektiğine işaret edilirken, servis hizmetlerinde kalitenin artırılmasının şart olduğu belirtildi.

Raporda, velilerin çocukları ile olan iletişimlerinde ve davranışlarında farkındalık düzeyini artırmak gerektiği de ifade edilerek, velilere yönelik; aile içi şiddet, zararlı alışkanlıklar, çocuk ve ergenle iletişim, suç ve şiddet ve ana-baba tutumları gibi konularda konferans, panel, bilgilendirme toplantıları düzenlenmesi gerektiği kaydedildi.

Reklam
Reklam