Okullarda medya okur yazarlığı dersi

Beş pilot ilde seçilen ilköğretim okullarında, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren seçmeli olarak medya okur yazarlığı dersi okutulacak.

Medya okur yazarlığı dersine ilişkin protokol, Milli Eğitim Bakanlığı ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) arasında imzalandı. Devlet Bakanı Beşir Atalay, düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Milli Eğitim Bakanlığının artık öğrenmeyi öğrenmenin ve eleştirel gözle bakmanın yöntemlerini çocuklara öğretecek sistemler takip ettiğini kaydetti. Medyanın çocuklar ve gençler üzerinde büyük etkisi olduğuna işaret eden Atalay, "Medya olmazsa açık toplum olmaz" dedi.

Çanak antenlerin de yaygın olarak kullanılmasının her evde çocukların farklı yayınlarla karşılaşmasına neden olduğunu kaydeden Atalay, "Bu yayınları çocuklar da izliyor. Bunlarla ilgili bir şeyler yapmak gerekiyor" dedi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de Türkiye'de en fazla "görsel medya"nın izlendiğini ifade ederek "Medya demokratik yapılarda olmazsa olmazdır. Çok sesli olması da o ülkenin demokratik yapısı açısından bir avantajdır" dedi. Çok sesliliğe sonuna kadar "evet", ancak çeşitliliğin anarşiye dönüşmesine sonuna kadar "hayır" dediklerini ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Medyayı doğru okuyan, mesajları doğru okuyup değerlendiren, iyiye kullanan, iyiye kanalize eden nesiller yetiştirmek zorundayız. Buradaki esas amaç Türkiye'de bilinçli okuyucu, dinleyici oluşturmaktır."

RTÜK Başkanı Akman da, medya okur yazarlığı dersi için Adana, Ankara, Erzurum, İstanbul ve İzmir'in pilot il olarak belirlendiğini söyledi. Zahid Akman, dersin 2007-2008 öğretim yılından itibaren yaygınlaştırılarak tüm ilköğretim okullarının 7. sınıflarında seçmeli ders olarak okutulmasının planlandığını bildirdi.