Okullarda "tuza Dikkat" Seminerleri Düzenleniyor

RİZE (AA) - Rize Halk Sağlığı Müdürlüğünce okullarda öğrenci ve öğretmenlere yönelik  tuz tüketiminin sağlık üzerine etkileri, hipertansiyon ve sağlıklı beslenme konularında eğitim seminerleri düzenlendi.

RİZE - Rize Halk Sağlığı Müdürlüğünce okullarda öğrenci ve öğretmenlere yönelik tuz tüketiminin sağlık üzerine etkileri, hipertansiyon ve sağlıklı beslenme konularında eğitim seminerleri düzenlendi. Halk Sağlığı Müdürü Faik Özşahin, yaptığı açıklamada, Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı kapsamında fazla tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik farkındalık oluşturulması ve bilgilendirme yapılması, aşırı tuz tüketiminin azaltılması gerektiğini belirtti. Okullarda yaptıkları etkinlik kapsamında Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğünce Ardeşen Işıklı Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi, Ardeşen Fen Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Kız Teknik ve Meslek Lisesinde eğitim gören 500 öğrenciye ve öğretmenlere tuz tüketiminin sağlık üzerine etkileri, hipertansiyon ve sağlıklı beslenme konularında eğitim seminerleri düzenlediklerini ifade eden Özşahin, şunları söyledi: "Aşırı tuz tüketimi de değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır ve birçok kronik hastalığın temelinde yer almaktadır. Özellikle oluşumunda aşırı tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu hipertansiyon, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde bir numaralı risk faktörüdür. Tuz, kan basıncını artırmada önemli bir faktör olup 10 erişkinin 3'ünde hipertansiyona yol açmaktadır. Hipertansiyon kontrol altına alındığında, inme ve kalp yetersizliğinin görülme oranı yarıya inmektedir. Ayrıca aşırı tuz tüketiminin sadece yüksek kan basıncı nedeni olmakla kalmayarak günümüzde önemli birer sağlık sorunu haline gelen mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir." Aşırı tuz tüketimini azaltmak için önerilerde bulunan Özşahin, şunları kaydetti: "Taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih edin. Yemeklerin tadına bakmadan tuz eklemeyin. Tuz içeriği yüksek olan salamura ve konserve besinleri daha az tüketin. Daha fazla taze sebze ve meyve tüketin. Satın aldığınız hazır besinlerin etiketlerini mutlaka okuyun ve daha az tuzlu olanları tercih edin. Yemeğinizin lezzetini artırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen, limon gibi besinler ile baharatları kullanın. Ev dışında yemek yiyorsanız az tuzlu besinleri tercih edin. Maden suları kaynağına göre farklı miktarda sodyum içerir, sodyum içeriğini etiketinden kontrol edin. Eğer hipertansiyon gibi sağlık probleminiz varsa mutlaka satın aldığınız hazır ürünlerin etiketlerini okuyun. Tuzsuz ya da tuzu azaltılmış besinleri tercih edin. Sofrada tuzluk kullanmamakla tuz alımı yüzde 15 azaldığından, sofranızda tuzluk bulundurmamayı tercih edin."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: