"Okullardaki şiddet boyut değiştirebilir"

Adana (AA)- Arizona Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jeff Mc Whirter, okullardaki şiddetin öğrenci gruplarının birbirlerini kabul etmemesinden kaynaklandığını, önlem alınmazsa bıçak ve çakı kullanımı ile başlayan olayların zamanla ateşli silah kullanımına dönüşebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Whirter, Çukurova Üniversitesinde (ÇÜ) düzenlenen "Risk Altındaki Çocuklar, Ergenler ve Aileler: Akran Öğrenme Stratejileri" konulu konferanstaki konuşmasında, sorunun evrensel, fakat çözümün ulusal özelliklere göre değişiklik gösterdiğini ifade etti. ABD'de yıllar önce bıçak ve çakılarla başlayan okul şiddetinde zamanla ateşli silahların kullanılmaya başlandığına dikkati çeken Prof. Dr. Whirter, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Bunun önüne geçebilmek için okullardaki rehber öğretmenlere büyük görev düşüyor. Rehber danışmanlar, öğrencilere öfke düşürmesi, sosyal beceri eğitimi, zorbalığı önleyici programlar uygulayarak şiddetin önüne geçebilir."

Gruplaşmanın önlenmesi ve psikolojik danışmanlar aracılığıyla oluşumdakilerin kaynaştırılması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Whirter, "İşbirlikli öğrenme, akran arabuluculuğu, büyük çocukların kendilerinden küçüklere eğitim vermesi, sanat etkinlikleri, umut aşılama eğitimiyle bu çocuklar kaynaştırılabilir. Birbirlerini kabul etmeyen çocuklar, çevresel, ekonomik ve ailesel nedenlerin de etkisiyle şiddete başvuruyor. Bunun sonucunda okullarda gruplar arası kavgalar çıkıyor" dedi.