Okulun Elektriğini Güneşten Sağlamak İçin Proje Geliştirdiler, Bürokrasiye Takıldılar

Bursa’nın İnegöl ilçesinde, Mediha-Hayri Çelik Fen Lisesi tarafından hazırlanan güneş enerjisinden elektrik üretme projesi bürokrasiye...

Bursa’nın İnegöl ilçesinde, Mediha-Hayri Çelik Fen Lisesi tarafından hazırlanan güneş enerjisinden elektrik üretme projesi bürokrasiye takıldı.

Toplam 120 bin liraya mal olan projenin hayata geçirilmesi için gayret gösterdiklerini ifade eden Mediha-Hayri Çelik Fen Lisesi Müdürü Sezgin Ekici, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin'den sürecin hızlandırılması için destek istedi. 2012 yılı Ekim ayında proje çalışmalarına başlanan ve hazır durumda olan proje 7 aydır hayata geçirilemediği için okulun çatısında bekliyor.

Reklam
Reklam

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından da projelerinin desteklendiğini ifade eden Fen Lisesi Müdürü Sezgin Ekici, "Elektrik ihtiyacının güneş ışınımından enerji üreten fotovoltaik sistemlerle desteklenmesi için bir proje hazırladık. Projemiz, 15 kw gücüne sahipti. Ancak yapılan değerlendirmeler sonucunda 8 KW daha arttırdık ve 23 KW’lık sistem kurduk. Açıkçası biz bu sistemi kurarken kolay bir prosedürle yürütebileceğimizi düşündük. Sistemi kurduktan sonra resmi yazı ile Bursa UEDAŞ’a başvurduk. Oradan bize 8-10 maddelik şartname sundular. Biz bu şartları 15 gün içerisinde hazırladık. Hazırladığımız belgeler ile yeniden UEDAŞ’a başvuru yaptık. UEDAŞ bize değerlendireceklerini ve projeyi yerinde göreceklerini söyledi. Daha sonra ise, 'Uygunluğu tespit edersek sizi davet edeceğiz' dediler. 2012 Aralık ayına kadar inceleme sürdü. 18 Aralık itibariyle 6 ay süreli yani 18 Haziran’a kadar yeni bir süreçte yeterlilik belgelerini hazırlamamız istendi. Bu süreçte bazı çalışmalar yaptık. Bu çalışmaları yapmak 3 ay sürdü. Çalışmalarımızı tamamladıktan sonra 2 Mart 2013 itibariyle evrakları Ankara’ya gönderdik. UEDAŞ bu belgeleri inceleyip bize yeterlilik belgesi verecekti. Ancak bir sonuç çıkmadı. Benim sürem 18 Haziran’da doluyor. O tarihe kadar yaptırmazsak, prosedür yeniden başlayacak" dedi.

Reklam
Reklam

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin'den prosedürlerin hızlandırılması için destek beklediklerini belirten Ekici, "Şu anda UEDAŞ’ın bize, ‘dosyanızı inceledik, elektrik üretebilirsiniz’ demesini bekliyoruz. AK Parti Bursa Milletvekilimiz Hüseyin Şahin’den prosedür’ün hızlı ilerlemesi adına destek bekliyoruz. Projemizin toplam maliyeti 120 bin TL. Bu sistemin tamamlanmasıyla aylık yaklaşık 2.700 KW´lık elektrik enerjisi üretilmesine başlanacak. Bu üretim okulun elektrik enerjisinin yüzde 50’sinin sistemden karşılanmasını ve okul faturalarında tasarrufa gidilmesini sağlayacak. Prosedürün yavaş ilerlemesinden dolayı üretime geçilemiyor. 8 aydır bizim sistem kurulu bekliyor. Ancak lisans ve bürokratik işlemler devam ettiği için üretime geçemedik" şeklinde konuştu.

SB-MŞ)

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz