Okuma Yazma Kursundan İbretlik Hayat Hikayeleri Çıktı

Aydın’da gösterdikleri azimle okuma yazmayı öğrenen 65 yaşındaki yaşlı kadın ile 37 yaşındaki engellinin hayat...

Aydın’da gösterdikleri azimle okuma yazmayı öğrenen 65 yaşındaki yaşlı kadın ile 37 yaşındaki engellinin hayat hikayeleri sertifika töreninde duygusal anların yaşanmasına neden oldu.

Aydın Halk Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen 1. Kademe Okuma Yazma Kursu’nu başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikaları törenle verildi. Aydın Gençlik Merkezi’nde düzenlenen törene İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Erol Taşpınar, Aydın Halk Eğitim Merkezi Müdürü Nurettin Yeşil Bursa, Halk Eğitim Müdür Yardımcıları Mehmet Şirinkaya ve Ersin İzmirlioğlu ile kurs öğretmeni Fatma Taşçı ve kursiyerler katıldı.

Reklam
Reklam

Aydın Halk Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen 1. Kademe Okuma Yazma Kursu, 12 Mart-07 Haziran 2013 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Kursa kayıt yaptıran 13 kursiyerden 7’si kurslara hiç katılmadı. 3 aylık kursu başarıyla tamamlayan 5 kursiyer sertifika almaya hak kazandı. Fatma Kodalak, Münevver Özdemir ve Naile Erdoğan ile birlikte sertifika alan 65 yaşındaki Sabriye Altılar ile 37 yaşındaki engelli Serpil Salcan’ın ibretlik hayat hikayeleri törende duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Davetliler önünde kitap okuyan Altılar ve Salcan, sertifika almaya hak ettiklerini ispatladı.

Kursu katılan kursiyerleri tebrik eden ve engelli Serpil Salcan’ı da gösterdiği örnek başarı nedeniyle ayrıca kutlayan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Nurettin Yeşil Bursa, “Burada kendisine yeni bir pencere açtınız. Bu pencere size yeni şeyler öğretecek ve bundan sonraki hayatınıza katkılar sağlayacak. Burada gelerek gönüllü ve sevdalı olarak bu işe başlamanızdan ötürü sizleri kutluyorum. Aranızda özel bir kardeşimiz de var. Ben kendisinin başarısından çok büyük gurur ve mutluluk duydum. Kendi adına da sevinçliyim. Annesiyle birlikte kursla gelip giderek bunu başarması takdire şayan. İnşallah bundan sonra daha güzel ve olumlu şeylerle hayatını devam ettirir” dedi.

Reklam
Reklam

Okuma yazma kurslarının Hayat Boyu Öğrenme projesi kapsamında düzenlendiğinin altını çizen İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Erol Taşpınar da, “Sizler hayat boyu öğrenmeyi sembolize eden bir kursu başarıyla tamamladınız. Öğrenmenin yaşı yok. Peygamberimiz; ‘İlim Çin’de de olsa, gidip öğrenin’ demiş. Sizler evinizden, işinizden, eşinizden ve çocuklarınızda fedakarlık yapıp okuma yazmayı öğrendiniz. Okuma yazma öğrendikten sonra hayata yeniden doğdunuz. Eskiden mektup yazmak veya okutmak için insan aranırdı. Şimdi ise cep telefonlarına gelen mesajları okumak için yardıma ihtiyaç duyuluyor. Belki şimdiye kadar zorlanıyordunuz ama artık kendiniz okuyacaksınız. Hayata yeniden doğmuş gibisiniz” diye konuştu.

ARSAYI KAPTIRINCA OKUMAYA AZMETTİ

Kursun en yaşlısı olan Sabriye Altılar, okuma yazma bilmemesi nedeniyle yaşadıkları sıkıntıların ardından azmettiğini belirterek, “Bir şey bilmediğimden sıkıntı yaşıyordum. Bunu bir ihtiyaç olarak hissetim. Hocam ve müdürlerim beni kabul etti. Benimle ilgilenip bana okuma yazma öğrettiler. Şimdi artık insan olacağım, adam olacağım. İnsan okuma yazma bilmedi bir hiçtir. Hiç bir işe yarmaz. Okuma bilmediğim ve cahil olduğum için kardeşlerim benden arsamı aldılar. Noter gittik, okuma yazmam olmadığı için ‘Şahit getir’ dediler. Noter uyardı ama ben vermek zorunda kaldım. Sonradan çok pişman oldum. Okumam olsaydı benden arsamı alamazlardı” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

“ÖĞRENEMEZ” DEDİLER, ÖĞRENDİ

Okula başlamadan küçük yaşta geçirdiği rahatsızlık sonucu öğrenmeye başladığı okuma yazmayı tamamen unutan ve zamanla konuşma yeteneğini de kaybeden 37 yaşındaki engelli Serpil Salcan ise, kursun sembol ismi oldu. İyileşmesinin ardından özel ve devlet okullarında eğitim alan Salcan, ok istemesine rağmen okumayı bir türlü öğrenemedi. İhtiyaçlarını dahi anlatamaz hale gelen Salcan’ın umutları bir arkadaşı sayesinde haberdar olduğu kurs sayesinde yeniden canlandı. Kurs öğretmeni Taşçı’nın yakından ilgilendiği Salcan hem okuma yazmayı öğrendi hem de konuşmasını geliştirdi. Törende gözyaşlarına hakim olamayan Salcan, mutluluğunu şu sözlerle ifade etti: “Buraya okuma öğrenmeye geldim. Daha önce başka okullara da gitmiştim. Şimdi okumayı öğrendim”

Kurstan haberdar olunca başvuru yaptıklarını anımsatan Salcan’ın annesi Ayşe Salcan da, şunları söyledi: “Kızımla yakından ilgilenen herkese çok teşekkür ediyorum. Okumayı öğrenmeye başlamıştı ancak hastalık geçirince unuttu. Konuşmakta bile zorlanmaya başlamıştı. Maşallah 3 ay içinde okumayı öğrendi. Ağabeyiyle dahi telefonda dahi konuşamıyordu. Artık konuşmasını geliştirdi. Okumayı da öğrendi konuşması da açıldı”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: