Okuma yazma öğrenen yoksul çocuklara yardım

Gaziantep (AA)- Gaziantep'te Büyükşehir Yardım Gönüllüleri Derneği tarafından yapılan yardım sırasında, okuma yazma öğrenmeye çalışan öğrenciler arasında 12 yaşında nişanlı olanlar ile 16 yaşında 1 kız babası çocuğun varlığı dikkati çekti.

Büyükşehir Yardım Gönüllüleri Derneği Başkanı Derya Güzelbey, Yetişkin Eğitimi Programı kapsamında, okuma yazma öğrenen yoksul öğrencilere gıda, ayakkabı ve kırtasiye yardımında bulundu.

Derneğin, Şirinevler Mahallesi'nde bir ilköğretim okulunda yoksul 52 öğrenciye yaptığı yardımların dağıtım töreninde ortaya çıkan görüntü, herkesi şaşkınlık içinde bıraktı.

Reklam
Reklam

Mevsimlik işçi olarak Gaziantep dışına giden ailelere mensup olan okuma yazma öğrenen çocuklardan 12 yaşındaki Z.A, gazetecilere, tarlada çapa yaptıklarını, burada okuma yazma öğrendiği için çok mutlu olduğunu söyledi.

Bu yıl 13 yaşındaki bir akrabasıyla nişanlandığını söyleyen Z.A, "Onlar geldi istediler, babam da 'tamam' dedi. Böylelikle beni nişanladılar. Ben pek istemiyorum, zorla nişanladılar. Düğünün ne zaman olacağını bilmiyorum. Nişanlımla ara sıra görüşüyoruz. Nişanlım da okuma yazma öğrenmek için okula yazıldı. Ara sıra geliyor" dedi.

Kış mevsiminde Gaziantep'te kaldıklarını, yazın ise tarlada çalışmak için Kayseri'ye gittiklerini ifade eden G.A (13) da, şöyle konuştu:

"Okuma yazmayı öğrenmek güzel bir şey. Ben de 10 yaşında nişanlandım. Nişanlım da 13 yaşında. Büyüyünce evleneceğiz. Nişanlanmak isteyip istemediğimi sormadılar. Nişanlım da bizim gibi pamuk toplamaya gidiyor."

Recep Tilkici (16) ise "13 yaşında evlendirildiğini", bir kız çocuğu babası olduğunu, okuma yazma öğrenmenin kendisini mutlu ettiğini dile getirdi.İş buldukça çalıştığını ve kızını büyüdüğünde okutmak istediğini belirten Tilkici, "Babam hastaydı, ölmeden önce evlendiğimi görmek için beni 13 yaşında evlendirdi. Eşim, şu anda 20 yaşında. Eşimle akrabayız ve onu seviyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Öğrencilerden Hanım Avcı, "Yaşımı bilmiyorum ama 10 yaşında varım. Arkadaşlarım okula giderken ben de gitmek istedim ama babam göndermedi. Okumayı çok isterdim" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, öğrencilere ayakkabı ve kırtasiye malzemeleri dağıtıldı. Öğrencilerin ailelerine ise gıda yardımında bulunulduğu kaydedildi.