Olası depreme ne kadar hazırlıklıyız

Ankara (AA)- Deprem kuşağında bulunan Türkiye'de olası bir deprem ihtimaline karşılık çeşitli hazırlıklar yürütülüyor.

Marmara depreminin merkez üssü olan ve çok hasar gören Kocaeli'de Afet Acil Yardım Planı'nın güncellendiği, ayrıca ilde "yaklaşık 3 bin kişilik gönüllü afet
kurtarma ordusu bulunduğu" bildirildi. Türkiye Kızılay Derneği İzmit Şube Başkanı Muzaffer Şişmanoğlu, olası afet anında Kocaeli, Sakarya, Yalova ve Bilecik'in, İstanbul Maltepe'deki Kızılay'a ait Marmara Afet Operasyon Merkezinden yeterince faydalanamayacağını, Kocaeli'ne gerektiğinde Sakarya, Yalova, Bilecik, hatta İstanbul'a da yardımda bulunabilecek bir depo kurulması gerektiğini savundu.

Reklam
Reklam

Kayıtlara göre, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde Kocaeli'de 9 bin 477 kişi öldü, 9 bin 881 kişi yaralandı. Düzce'de 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinde kentin büyük hasar görmesi sonrası yeni imar planı hazırlandı. Bu plan, afet yönetmeliklerine göre şekillendirildi. İl Sivil Savunma Müdürlüğü ve Düzce Belediyesince de ekipler oluşturularak çeşitli tedbirler alındı.

Düzce İl Sivil Savunma Müdürlüğünce olası deprem afetine karşı 276 kişiye gerekli eğitimler verildi. Ayrıca, çeşitli meslek dallarında görev yapan arama ve
kurtarma faaliyetlerinde gönüllü olarak katılan 43 kişinin yer aldığı 4 ekip oluşturuldu. Düzce'de 17 Ağustos 1999'da meydana gelen deprem sonucu 270 kişi öldü, bin 157 kişi yaralandı. 12 Kasım 1999'da merkez üssü Düzce olan depremde ise Düzce'de 782 kişi öldü, 2 bin 678 kişi yaralandı.

Bolu Vali Vekili Hüseyin Doğan da Bolu'nun Kuzey Anadolu Fay Zonu üzerinde ve birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını hatırlattı.