KAYSERİ, Erciyes Üniversitesi’nin ev sahipliğinde GENKÖK Araştırma Merkezi’nde 'Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler' konulu çalıştay yapıldı. Çalıştayda, dünyada tıp alanında kaydedilen hızlı gelişmelerin ışığında kanserde yeni tedavi yöntemleri dikkat çekerken, yakın gelecekte, öldürücü virüslerin ilaç yerine akıllı hücrelerle tedavisinin ön plana çıkacağı belirtildi. Hücresel tedavi ürünlerinin geliştirilmesi ve klinik kullanımı konusunda Türkiye ve dünyanın gelişmiş ülkelerinden seçkin bilim adamlarının katıldığı toplantı ile ilgili bilgi veren Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Mustafa Çetin, hücresel tedavi yöntemlerinin birçok kanserin tedavisinde ve onarıcı-yenileyici etkisinin yanı sıra, öldürücü enfeksiyonlara karşı etkin bir tedavi yöntemi olarak öne çıktığını söyledi. Prof.Dr. Çetin, şöyle dedi:
"Binlerce yıldan beri süregelen bitkisel tedaviler ve kimyasal ilaç moleküllerinin yerini yakın gelecekte hücresel tedavi ürünlerinin alacağı görülmektedir. Geleneksel yöntemlerle yeni ve etkin bir molekülün ancak yirmi yıl süren, bir milyar dolardan fazla bir araştırma geliştirme maliyeti karşılığında doktorların kullanımına sunulabildiği düşünüldüğünde, tedavi edici hücresel ürünlerin ve biyolojik moleküllerin geliştirilmesine olan ihtiyaç ortadadır. Günümüzde, tüm dünyada öldürücü enfeksiyonlara karşı hücresel tedavi ürünlerinin geliştirilmesi konusunda yoğun araştırmalar yapılmaktadır. Konuyla ilgilenen bilim insanları patojene karşı güçlendirilmiş hücresel ürünlerin önümüzdeki dönemde hayatı tehdit eden enfeksiyonlara karşı önemli ve etkili bir yaklaşım olacağı konusunda hemfikirler."
Hücresel tedavi ürünleri gelişmiş ülkelerin seçkin tıp merkezlerinde kök hücre ve organ nakli yapılan hastalarda ortaya çıkan öldürücü virüs enfeksiyonlarında başarı ile kullanıldığını belirten Prof.Dr. Çetin, biyomoleküler ve akıllı hücresel tedavi ürünlerinin, dünyanın gelişmiş ülkeleri ile hemen aynı anda GENKÖK tarafından hastalarının kullanımına sunulduğunu anlattı. Prof.Dr. Çetin, şöyle dedi:
"Kök hücre ve hücresel tedaviler konusunda son yılarda yapılan çalışmalar ve yatırımların ardından biyoteknolojik ürünler hastalarımızın umut kaynağı haline gelmiştir. Bugün gelinen noktada ülkemiz insanı bu çok gelişmiş tedavi uygulamalarına dünyanın en gelişmiş ülkeleri ile aynı zamanda ve uluslararası kalite standartlarında tamamen yerli üretimle ulaşma imkânı bulmaktadır’’ ifadelerini kullandı. Erciyes Üniversitesi GENKÖK GMP üretim merkezinin hücresel ürünler ve biyoloji tedavi ajanları konusunda ülkemizin en önemli üretim üslerinden birisi haline geldiğini de kaydeden Çetin, ‘’Amacımız sadece araştırma yapmak değil, çalışmalar sonucu ortaya çıkan biyoteknolojik ürünleri hastalarımızın kullanımına sunmaktır."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz