Olimpiyat şampiyonluğu ve anneliğin ardından yeni rota: Tokyo 2020

2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda altın madalya kazanan Görme Engelliler Golbol Kadın Milli Takımı'nın kadrosunda yer alan Gülşah Aktürk, anneliğin ardından döndüğü sporda yeni şampiyonluklar hedefliyor - Paralimpik sporcu Gülşah Aktürk: "Golbol, benim sadece mesleğim değil, aynı zamanda çok severek yaptığım, bırakamayacağım bir branş. Bu yüzden bebeğimin doğumundan 40 gün sonra koşulara başladım" - "Hedefimiz, 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nda şampiyonluk" - "Kulağımızdaki hassasiyetin zarar görmemesi için yüksek sesle müzik dinlememeye dikkat ediyoruz" - "Golbol branşının ülkemizde bilinirliği artırılmalı"

SİNEM ER - FATİH GAZİOĞLU - 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda altın madalya kazanan Görme Engelliler Golbol Kadın Milli Takımı'nın kadrosunda yer alan, daha sonra bebeğinin doğumu nedeniyle spora ara veren Gülşah Aktürk, 2 yaşındaki bebeğiyle kamplara katılarak 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'na hazırlanacak.

Milli sporcu Gülşah Aktürk, 7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası'nda AA muhabirine, spor yaşamı, anneliği ve yeni hedeflerini değerlendirdi.

Golbol eğitimine ilkokul ikinci sınıftayken beden eğitimi öğretmeninin tavsiyesi üzerine başladığını belirten Gülşah Aktürk, yalnızca görme engelli sporcuların oynayabilmesi nedeniyle golbolün ayrı bir önem taşıdığını aktardı.

Reklam
Reklam

"En büyük hayalim öncelikle milli sporcu olmak, en büyük hedefim ise milli takıma girdikten sonra olimpiyatlarda şampiyon olmaktı." ifadesini kullanan Gülşah, şunları kaydetti:

"12 yaşındayken milli takıma seçildim. Küçük yaşlardan beri milli takımda yer almanın sorumluluğunu taşıyorum. Ayrıca golbol, bireysel bir spor olmadığı için bir defans oyuncusu olarak yapacağım bir hata, bütün takımı olumsuz etkileyebiliyor. Bu yüzden çok sık antrenman yaparak, hatalarımı en aza indirmeye çalışıyorum."

2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda şampiyonluk kazanan kadroda yer alan Gülşah, oyunların ardından annelik sevinci yaşadığını ve 2 yaşında Elif Bera adında kızının olduğunu belirtti.

Anne olması dolayısıyla bir süre takımdan ayrı kaldığını vurgulayan Gülşah, "Golbol, benim sadece mesleğim değil, aynı zamanda çok severek yaptığım, bırakamayacağım bir branş. Bu yüzden bebeğimin doğumundan 40 gün sonra koşulara başladım. Daha sonra antrenmanlara ağırlık vererek milli takıma döndüm. Federasyon, bebeğimin ve bakıcısının da benimle kampa katılmasına izin verdi. Bundan sonra kampta bebeğimle birlikte olacağım. Bu izin beni çok mutlu etti ve ayrı bir motivasyon kaynağım olacak." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Uluslararası organizasyonlarda önemli başarılar elde ettiklerini anımsatan Gülşah, "2019 yılında ülkemize yine Avrupa şampiyonu olarak döndük. Zaten Dünya Şampiyonası'nda da ikinci olarak olimpiyat kotası almıştık." ifadelerini kullandı.

- Yeni hedef ikinci kez olimpiyat şampiyonluğu

Paralimpik sporcu Gülşah, hedeflerini birer birer gerçekleştirdiğini ve yeni kariyer planlamaları yaptığını dile getirdi.

Tokyo 2020 için yoğun bir kamp ve hazırlık dönemi içinde olduklarını belirten Gülşah, "Hedefimiz, 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nda şampiyonluk. Onun dışındaki bütün sonuçlar bizim için başarısızlık. En son Avrupa şampiyonu olduk. Daha önce bir golle finalde kaybederek dünya ikincisi olduk, 2016 Rio olimpiyat şampiyonuyuz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Tokyo 2020'nin en büyük favorilerinden biriyiz"

2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'na "son olimpiyat şampiyonu" unvanıyla katılacaklarını hatırlatan Gülşah, şöyle devam etti:

"Tokyo 2020'nin en büyük favorilerinden biriyiz. Herkes bizi favori göstermişken elimizdeki avantajı kaybetmek istemiyoruz. Ancak bunun şöyle bir dezavantajı var; karşı takımlar favori olduğumuz için bize önlem alarak oynamaya çalışıyor. Biz de çalışmalarımıza takviye olması açısından, farklı şeyler deniyoruz. Rakiplerimizin maçlarını sık sık izliyoruz, özel hocalarla çalışmalar yaparak; reaksiyon, güç, patlayıcı kuvvet konularına ağırlık veriyoruz. İnşallah şampiyonluk için elimizden gelen her şeyi yapacağız."

Reklam
Reklam

- "Golbol topunun çıkardığı sesle bütünleşiyoruz"

Milli sporcu, golbolun sese karşı reaksiyon gösterilerek oynandığını anımsattı.

Toptaki zil sesinin kendileri için ayrı bir önem taşıdığını belirten Gülşah, "Özellikle benim gibi defans oyuncularının kulakları çok hassas olduğu için golbol topunun çıkardığı sesle bütünleşiyoruz. Kulağımızdaki hassasiyetin zarar görmemesi için yüksek sesle müzik dinlememeye dikkat ediyoruz. Golbol oynanırken tribünlerde dahi ses çıkarılmasına izin verilmiyor. Tamamen topun sesine odaklanıp hamle yapmamız gerekiyor." diye konuştu.

- "Golbol branşının ülkemizde bilinirliği artırılmalı"

Gülşah Aktürk, golbol branşının Türkiye'de henüz istenilen düzeyde yaygınlaşmadığını vurguladı.

"2016 yılında Paralimpik Oyunları şampiyonu olduğumuz bilgisi haber kanallarında sadece alt yazılarda geçti." ifadesini kullanarak serzenişte bulunan milli sporcu, şunları söyledi:

"Birçok televizyon kanalının haber programlarında bile yayınlanmadı. Bu yüzden toplumumuz golbol nedir bilmiyor. Bir futbol kulübünün maç kazandığında oluşturduğu yankıyı biz olimpiyat şampiyonu olduğumuzda göremedik. Böyle bir sıkıntımız var. Golbol branşının ülkemizde bilinirliği artırılmalı. Golbolu tercih ettiğim için çok mutluyum ancak sporumuzu daha çok tanınır hale getirmek istiyorum. Medya ve sponsor desteği olursa daha çok mutlu olacağım."

Reklam
Reklam