Ölmeden Önce Mutlaka Gerçekleştirmeniz Gereken 11 Maraton

Maraton, Antik Yunan'dan bugüne hem fiziksel, hem de sizihinsel mücadelenin en üst düzeyde olduğu bir mücadele alanı ve bireylerin kendilerini aşabileceklerini kanıtlayabileceği bir sembol olarak var olmaya devam ediyor.

İnsanların mücadele ettikleri diğer alanları göz önünde bulundurunca maratonlar, insanların hem bedensel hem de zihinsel olarak kendilerine koydukları gönüllü engellerin en sağlıklı olanı denilebilir. Bu nedenle maraton bitiren her insan, önüne gelecek her engeli aşabilecek özgüveni kendinde bulabilir. Bu açıdan düşünüldüğünde, bir maratonun kendisi kadar ona hazırlanma süreci de ayrı bir önem kazanıyor. Çünkü bir maratonu bitiremeseniz bile ona hazırlandığınız sürecin öncesi ve sonrasında kendinizdeki olumlu değişimi gözlemlememeniz neredeyse imkansız.

Reklam
Reklam

Bu arada, maraton diyince aklınıza hemen sadece koşu maratonları gelmesin. Zevk aldığınız her şeye göre bir maraton bulmanız mümkün. Size hem bu maraton önerilerini hem de onlara nasıl hazırlanabileceğinizi kısaca anlatmaya çalışacağız.

Star Wars maratonu

Neden gerekli: Fantastik bilim-kurgu türünün en kült altı filmi. Sevseniz de sevmeseniz de en azından "neden dünyada milyonlarca insan izlemiş, sevmiş ve hayranı olmuş" anlamaya çalışmak bile Star Wars maratonunu gerçekleştirmek için yeterli bir sebep. Bu nedeni bir kenara koysanız bile ne kadar yorucu olursa olsun her film birbirinden ayrı keyif veren bir seyir vaat ediyor.

Ne kadar sürüyor: ~800 dakika (~15 saat). Bütün filmleri bir gün izlemek yerine iki veya üç güne de yayabilirsiniz.

Ne zaman: Dilediğiniz bir haftasonunuzu Star Wars maratonuna ayırmanız yeter.

Kimle birlikte yapılabilir: Star Wars seven ve filmleri iyi bilen arkadaşlarınız, izlerken kaçırdığınız veya anlamadığınız şeyler olduğunda yardıma yetişebilir.

Reklam
Reklam

Nasıl hazırlanılır: Eğer hiç izlememişseniz hiçbir hazırlık yapmamak en iyisi. Ya da en iyi hazırlık "ben bu maratonu yapacağım" dedikten sonra olabildiğince spoilerlardan uzak durmaya çalışmak. Eğer daha önce altı filmi de izlediyseniz bol bol içecek, yiyecek ve abur cubur depolamak yeterli.

Hobbit/Yüzüklerin Efendisi maratonu

Neden gerekli: Bugün ana akıma gittikçe hakim olmaya başlayan "geek" kültürünün kurucu babalarından sayılabilecek J.R.R. Tolkien'in yazdığı, birçok geek'in kutsal kitabı Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit'in uyarlaması üçer filminden oluşan altı filmlik epik bir hikaye olduğu için gerçekleştirilmesi gereken bir maraton.

Ne zaman: En iyisi, altı filmi ikişerli olarak günlere bölebileceğiniz üç gün ayırmak olsa da kendinizi zorlayıp bir haftasonunuzu Hobbit/Yüzüklerin Efendisi maratonuna ayırabilirsiniz.

Ne kadar sürüyor: Montajda kısaltılmamış versiyonlarını izlerseniz ~1200 dakika (~20 saat).

Kimle birlikte yapılabilir: Star Wars maratonunda önerdiğimiz gibi yanınızda en az bir bilen ile izlemeniz tavsiye edilir. Yalnız da tadı çıkar mı, çıkar.

Reklam
Reklam

Nasıl hazırlanılabilir: Eğer filmleri detaylı incelemek istiyorsanız ve kitapları henüz okumadıysanız en azından kitapların özetlerini okuyabilirsiniz. Tabii, kitapların hepsini okuyarak hazırlanmanız daha iyi olur.

Marvel Sinema Evreni maratonu

Neden gerekli: Ana akımı ele geçirerek çizgi romanı geniş kitlelerle buluşturan ve sevdiren Marvel Evreni filmleri günümüz popüler kültürüne ait bir kült haline geldi. Bu yüzden oturup tüm Marvel Evreni külliyatını izleyebilirsiniz. Farklı süper kahramanlık hikayelerini tek bir evrende ilk kez başarılı bir şekilde işleyebilen Marvel Evreni filmlerini tam da bu nedenle izlemelisiniz.

Ne zaman: Mümkünse en az 4 günlük bir tatilinizde tüm Marvel Evreni külliyatına vakit ayırmanız en mantıklısı.

Ne kadar sürüyor: 2015 sonu itibariyle, Ant Man'in de yayınlanmasıyla toplam Marvel Evreni filmlerinin sayısı 12'ye, süresi ise yaklaşık 1.500 dakika (25 saat)'ya yükselecek.

Kimle birlikte yapılabilir: Çizgi roman, özellikle Marvel hayranı birkaç arkadaşınızla birlikte bu kefyi sürmenizi tavsiye ederiz.

Reklam
Reklam

Nasıl hazırlanılabilir: Filmlerden bir karakter listesi çıkarabilirsiniz. Hatta filmlerin çoğu zaten hali hazırda çizgi romanlarda yer almış hikayelerden uyarlama. Mesela Captain America: Winter Solider için aynı isimli çizgi roman serisinin en azından bir özetini okumaya gayret gösterin. Hatta maraton öncesinde Agents of S.H.I.E.L.D. ve Agent Carter'ı izleyebilirsiniz. Dilerseniz maratonun bir parçası bile yapabilirsiniz.

En sevdiğiniz dizi maratonu

Neden gerekli: Özellikle Lost, Battlestar Galactica, Tudors, Dexter, Breaking Bad gibi bol entrikalalı dizileri seviyorsanız, bir kez daha baştan sona daha farklı bir gözle izleme, detaylara daha fazla odaklanma imkanınız olacak. Kesinlikle en az ilk izlemeniz kadar, ama daha farklı bir zevk alacaksınız.

Ne zaman yapmalı & ne kadar sürer: İzlemeyi düşündüğünüz dizinin kaç sezon olduğuna ve sezon, bölüm uzunluklarına göre değişir. Yine de garanti olması açısından en az bir hafta ile 10 gün arası hayatınızı bu dizilere ayırmanız gerek.

Kimle birlikte yapılabilir: Seçtiğiniz diziyi daha önce izlememiş ama izlemek isteyen bir arkadaşınızı bulabilirseniz, diziyi ilk kez izleyen bir insanı gözlemleme şansınız da olur. Sırf eğlenmek için kendi tepkilerinizi hatırlayıp karşılaştırma yapabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Nasıl hazırlanılabilir: Hazırlık süreci de maratonunu gerçekleştireceğiniz diziye göre değişiklik gösterir. Bu yüzden bir dizi maratonunda en çok hem haftalık hem de günlük plan yapmak işlerinizi kolaylaştırır.

En sevdiğiniz bilgisayar oyunu serisi maratonu

Neden gerekli: Hayatınızın bir noktasında, ki bu yakın zaman da olabilir, mutlaka tutulduğunuz ve devamı gelen bir bilgisayar oyunu olmalı. Bu yaşınıza göre Super Mario Bros. da olabilir Skyrim de... Ya da belki bir MMO'da günler sürecek bir raid maratonu düzenleyebilirsiniz. Bir oyun maratonunun neden gerekli olduğu ise çok basit değil mi? Eğlenmek için!

Ne zaman yapmalı & ne kadar sürer: Seçtğiniz oyuna göre değişiklik gösterse de oyun maratonu en az 3-4 gün ayrılması gereken bir etkinlik. Bu nedenle uzun süreli bir tatilinizin birkaç gününden fedakarlık etmeniz gerekebilir.

Kimle birlikte yapılabilir: Eğer bir MMO oynayacaksanız tabii ki kimyanızın uyuştuğu arkadaşlarınızı seçmeniz en mantıklısı. Ama tek kişilik oyunlarda, eğer sizi oynarken izlemekten çok keyif alan bir arkadaşınız yoksa, yalnız olmanızı tavsiye ederiz.

Reklam
Reklam

Nasıl hazırlanılabilir: Maratonunu gerçekleştireceğiniz oyunları uzun süredir oynamıyorsanız maraton öncesi biraz alıştırma yapabilirsiniz. Ayrıca oyunlarda kısa hedefler koyabilirsiniz (örnek: ilk gün ilk oyunun 3. bölümünü bitirmek).

Avrasya Maratonu

Neden gerekli: Sadece Boğaz Köprüsü'nü yaya geçmek için bile katılmaya değer.

Ne zaman: Her yıl kasım ayında.

Ne kadar sürüyor: Avrasya maratonunun en uzun ayağı olan 42,2 km'lik koşu için verilen zaman sınırlaması 5,5 saat.

Kimle birlikte yapılabilir: Katılacağınız kategoriye göre size ayak uydurabilecek ya da ayak uydurabileceğiniz bir veya birkaç kişi ile grup halinde koşmak, en kötü ihtimalle yürümek maratonun yoruculuğunu aklınıza fazla getirmemenizi sağlayabilir.

Nasıl hazırlanılabilir: 42,2 km'lik koşuya katılmaya niyetliyseniz çok sıkı antrenman yapmanız şart. Eğer 10 veya 15 km'lik koşuya katılacaksanız ve her gün antrenman yapma şansınız yoksa haftasonlarınızı ve hafta içi bir gününüzü en az 15-20 km'lik koşulara bedeninizi alıştırmak için antrenman yapmaya ayırmalısınız. Ayrıca beslenmenize dikkat etmenizi, ve vücudunuza zarar verebilecek diğer alışkanlıklarınızı tercihen kesmeniz, hiç olmadı azaltmanızı tavsiye ederiz.

Reklam
Reklam

New York Maratonu

Neden gerekli: New York Maratonu, sadece dünyanın en eski maraton organizasyonlarından biri değil. Maraton haftası boyunca düzenlenen diğer etkinlikleriyle de aynı zamanda bir şenlik havasına sahip. Uyumayan şehir New York'un tadını maratonla bambaşka çıkarabilirsiniz. Ayrıca trafik sorunu İstanbul'la yarışan bir şehrin sokaklarında özgürce dolaşmak da cabası.

Ne zaman: Her yıl kasım ya da aralık ayında.

Ne kadar sürüyor: Katıldığınız kategoriye göre değişiyor. En uzun 42 km'lik koşu için verilen maksimum süre 8,5 saat.

Kimle birlikte yapılabilir: Sizinle koşması gerekmez ama New York'a gitmişken eşinizi dostunuzu da götürseniz çok keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Nasıl hazırlanılabilir: Avrasya maratonu için geçerli hazırlanma süreci New York Maratonu için de geçerli.

Seyahat maratonu

Neden gerekli: Zaten seyahat etmeyi seven biriyseniz zaten özel bir nedene ihtiyacınız yok. Eğer çok seyahat etmeyen biriyseniz hem heyecanlı hem de yepyeni bir deneyim yaşayacaksınız.

Ne zaman: En az iki haftalık bir tatilinizde bir seyahat maratonu ayarlamanız en azından stresi biraz azaltır.

Reklam
Reklam

Ne kadar sürüyor: Bu tamamen size bağlı.

Kimle birlikte yapılabilir: Daha önce birlikte yaşadığınız ve/ya seyahat ettiğiniz birkaç arkadaşınızla yapmanız faydalı olacaktır. Dayanışmayla geçen bir seyahat maratonu aranızdaki bağları da güçlendirir.

Nasıl hazırlanılabilir: Kısa sürede çok yer gezeceğiniz için programınızı neredeyse saniyelerine kadar hesaplayıp, en ufak sapmaya mahal vermeyecek kadar titiz olmalısınız. Arada tabii ki işlerin ters gittiği anlar size minik kalp krizleri yaşatacaktır. O da olayın tuzu biberi.

Fazıl Say ile Mozart Maratonu

Neden gerekli: Hayatınızda ancak bir, bilemediniz iki kere yakalama fırsatınız olduğu için kaçırmamanız lazım.

Ne zaman & ne kadar sürüyor:

  • 9 Haziran Salı, 20.30, Süreyya Operası
  • 11 Haziran Perşembe, 20.30, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall
  • 12 Haziran Cuma, 21.00, Heybeliada Aya Triada Manastırı
  • 13 Haziran Cumartesi, 20.30, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı

Kimle birlikte yapılabilir: İster yalnız katılın, isterseniz klasik müzik sever birkaç arkadaşınızla.

Nasıl hazırlanılabilir: Aşağıda bahsi geçen Mozart bestelerini dinleyerek hazırlanabilirsiniz.

Sonat No. 1 Do Majör, KV 279
Sonat No. 2 Fa Majör, KV 280
Sonat No. 3 Si bemol Majör, KV 281
Sonat No. 4 Mi bemol Majör, KV 282
Sonat No. 5 Sol Majör, KV 283
Sonat No. 10 Do Majör, KV 330
Sonat No. 12 Fa Majör, KV 332
Sonat No. 17 Si bemol Majör, KV 570
Sonat No. 18 Re Majör, KV 576
Sonat No. 6 Re Majör, KV 284
Sonat No. 7 Do Majör, KV 309
Sonat No. 8 La minör, KV 310
Sonat No. 15 Fa Majör, KV 533
Sonat No. 16 Do Majör, KV 545
12 Varyasyon, KV 265
Fantezi Do minör, KV 475
Sonat No. 14 Do minör, KV 457
Sonat No. 9 Re Majör, KV 311
Sonat No. 11 La Majör, KV 331 “Alla Turca”
Sonat No.13 Si bemol Majör, KV 333

Fazıl Say - Alla Turca Caz, Op. 5b

Detaylı bilgi için: *

Film Festivali maratonu

Neden gerekli: Sinefil olmasanız bile değişik bir festival ve film izleme deneyimi için mutlaka denemeniz gerekir.

Ne zaman: Her yıl nisan ve ekim aylarında.

Ne kadar sürüyor: Seçtiğiniz film sayısına göre, bir günden festival sonuna kadar devam eden bir maraton olabilir.

Kimle birlikte yapılabilir: Film festivali maratonunun en güzel yani her filmi, o filmin tarzı ile ilgilenen farklı bir arkadaşınızla seyredebilirsiniz.

Nasıl hazırlanılabilir: Hazırlanacağınız maraton bir günlük olsa da birkaç güne yayılmış olsa da iki film arası beslenme ve tuvalet gibi temel ihtiyaçlarınız arasında yeterli zaman olduğuna emin olun. Film festivalleri bahar aylarında gerçekleştiği için havaya her zaman güvenemezsiniz. Bu nedenle aşırı sıcaklara da, aniden bastıran yağışlara da hazırlıklı olmanız gerekir.

Sınav maratonu

Neden gerekli: Aslında hiç gerekli değil ama malesef zorunlu.

Ne zaman: Hayatınızın baharında.

Ne kadar sürüyor: Sınavların toplamı sadece birkaç saat olsa da etkileri neredeyse tüm yaşamınız boyunca sürüyor.

Kimle birlikte yapılabilir: İlkokul, ortaokul ve lise arkadaşlarınız.

Nasıl hazırlanılabilir: Bol bol test çözerek.