Olsa da nasıl yazılır? Olsa da ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilbilgisi konu başlıkları arasında ayrı bir öneme sahip olan başlıklardan biri ayrı ve bitişik yazılan sözcüklerdir. Özellikle bu konuda çok sık kafa karışıklığı yaşanmaktadır. Bitişik olarak yazılması gereken sözcükler ayrı bir biçimde kullanılırken, ayrı yazılması gereken kelimeler ise birleşik bir şekilde yazılmaktadır. Dilimizde yaygın olarak yazım hatasına düşülen sözcüklerden biri olsa da kelimesidir. Peki, olsa da nasıl yazılır, TDK’ye doğru yazılışı nedir?

Hangi sözcüğün bitişik hangi sözcüğün ayrı yazılması gerektiği son derece önemli bir konudur. Bitişik yazılarak kullanılması gereken bir sözcük ayrı yazıldığında ciddi yazım yanlışlarına yol açmaktadır. Bu durumun tam tersi olarak ayrı yazılacak bir sözcükte bitişik yazılmamalıdır. Yazılı metinlerde sıklıkla yazım hatası yapılan kelimelerden biri olsa da sözcüğüdür. Bu sözcüğün ayrı mı yoksa bitişik mi yazıldığı merak edilen konular arasındadır.

Olsa da nasıl yazılır?

Dil bilgisi konuları arasında dikkat edilmesi gereken başlıklardan biri yazım kurallarıdır. Bazı sözcüklerin bitişik, bazı sözcüklerin ayrı, bazı sözcüklerin sonuna gelen ekin birleşik ya da sonuna gelen ekin bitişik yazılması gibi pek çok farklı yazım kuralı mevcuttur. Özellikle bağlaç eklerinin yazımında sıklıkla hataya rastlanılır. Olsa da sözcüğü için de bu durum geçerlidir. Olsa da yazımı konusunda kararsız kalındığında Türk Dil Kurumunun yazım kılavuzu sitesi ziyaret edilmektedir. Olsa da sözcüğü “olmak” fiilinden türetilmiş bir kelime olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sözcük “olasılık, ihtimal” gibi durumları ifade etmek için kullanılmaktadır. Olsa da TDK’ye göre ayrı yazılması gereken bir sözcüktür. Bazı kelimelerin sonuna gelen ekler bağlaç görevini üstlendiklerinde ayrı yazılmaktadır.

Reklam
Reklam

Olsa da ayrı mı yazılır?

Olsa da kelimesi tek başına kullanılan bir sözcük olduğu gibi “olsa da olur olmasa da olur” şeklinde de kullanımı mevcuttur. Sonunda yer alan da eki çoğunlukla bitişik bir şekilde yazılmaktadır. Yani çoğu yerde bu kelime karşımıza “olsada” biçiminde çıkmaktadır. Tamda bu noktada olsa da bitişik mi yazılır sorusu akıllara gelmektedir. Dil bilgisi kuralları göz önünde bulundurulduğunda de veya da gibi bağlaç olarak kullanılan sözcükler her zaman ayrı yazılır. Türk Dil Kurumu’nun resmi sitesini ziyaret ettiğimizde bu kelimenin doğru yazılış stilinin “olsa da” şeklinde olduğunu görmekteyiz. Kelimelerin sonundaki bu eklerin bağlaç olup olmadığını anlamanın en kolay yolu o eki çıkararak sözcüğü okumaktır. Sözcükte herhangi bir mana bozulması yoksa sondaki ek bağlaçtır diyebiliriz. Buna göre olsa da doğru yazılışı şu şekildedir:

Reklam
Reklam
  • Olsa da (doğru kullanım)
  • Olsada (yanlış kullanım)
Anahtar Kelimeler: