Oltulu Mucit, Oltu Taşı Işleme Makinesi Geliştirdi

Erzurum’un Oltu ilçesindeki bir mucidin geliştirdiği oltu taşı işleme makinesi, sektöre canlılık getirecek. Tespihler üzerine...

Erzurum’un Oltu ilçesindeki bir mucidin geliştirdiği oltu taşı işleme makinesi, sektöre canlılık getirecek. Tespihler üzerine daha kolay desenler işlenerek, sektörün pazar payı genişleyecek.

Oltulu Servet Yıldız (36), kendi tasarladığı oltu taşı işleme makinesini bitirerek kullanıma hazır hale getirdi. Tasarladığı projeyi 1,5 yılda aktif hale getiren Yıldız, makine üzerinde 3 ana motorla birlikte 18 delici motor kullandı.

Oltu’da asansör sektöründe teknik personel olarak çalışan Servet Yıldız, "Ana motorlar 12 voltluk elektrik enerjisiyle çalışırken, küçük delici motorlar ise oltu taşı işleme sektöründe kullanılan adaptörlü delicilerin birebir aynısı. Makine programlanarak tespih tanesi üzerine baklava, kalp, hilal, ay yıldız gibi favori desenlerle birlikte istenilen desenleri işleyebilme özelliğine sahip. Makinenin sağ ve sol iki yanında bulunan ve ana motordan alınan gücü kayış yardımıyla gövde üzerindeki millere taşıyan kasnakları eski bisiklet jantından yaptım. Makinenin üst kısmında yer alan zincir ve dişlileri bisiklet tamircilerinden aldım. İşleme tercihine göre oltu taşı tanesini sabit tutmaya yarayan ve gerektiğinde döndürülmesini sağlayan mekanizmanın contasını ise su hortumundan yaptım. Tamamen el yapımı olan bu makinenin elektrik panosunda da 700 tane programlama düğmesi mevcut. Buradaki düğmelerin her biri ile delici matkaplara komutlar verilerek istenilen desenler üzerinde çalışma sağlanıyor." dedi.

Reklam
Reklam

Oltulu mucit, oltu işleme makinesinin ana kumanda tablasındaki tuşları ise eski bir yazıcıdan sökerek buraya monte etmiş. Makinenin ilk hareketi buradaki tuşlarla veriliyor. Bin bir tasarımla ve azami emek harcanarak yapılan bu makine 3 delici matkapla çalıştırılıp deneme testlerini başarıyla geçti. Makine üzerindeki delici matkapların sayısı artırılarak, 18'e çıkarıldığında ise 18 oltu taşı üzerine toplam bin adet işleme deliği açabiliyor. Makine bütün bu özelliklerine rağmen, üzerindeki tüm motorların çalıştırıldığı zaman bile sadece 100 voltluk bir ampul kadar elektrik enerjisi harcıyor. Böylece gelen elektrik faturasının da çok can yakmayacağı düşünülüyor.

Oltu taşı işleme sektöründe bir çok arkadaşının olduğunu ve taş üzerine açılan delikleri hep elle yaptıklarını hatırlatan Yıldız, arkadaşlarının çalışma esnasında başlarının sürekli önde olduğu için boyun ağrılarına kapıldıklarını, bu icadıyla hem oltu taşı işlemecilerinin işlerini kolaylaştırmayı hem de, ekmek parasını bu yoldan kazanmak istediğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz