Ölü ağaçlar sağlıklı ormanlar için gerekli

KONYA (İHA) - WWF Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın hazırladığı raporda, ormanlarda bulunan ölü ve devrik ağaçların orman ve orman canlıları için büyük önem taşıdığı ve ormanın kalitesini arttırdığı belirtildi.

Hazırlanan rapora göre, ormanlarda yaşayan canlı türlerinin üçte birine yakını, hayatlarını sürdürebilmek için yaşlı ağaç ve ölü ağaç gövdelerine ihtiyaç duyuyor. Ölü ağaçların, kuşlar, yarasalar ve diğer memelilere hayat ortamı, barınma ve besin kaynağı sağladığının ifade edildiği raporda, ölü ağaçların ormanda yaşayan ama fazla dikkat çekmeyen canlılar (böcekler, mantarlar ve likenler) için de son derece önemli olduğu belirtiliyor. Ölü ağaçların ve sundukları biyolojik çeşitliliğin ayrıca, ormanda verimliliğin ve çevresel hizmetlerin sürdürülmesinde anahtar rol oynadığının vurgulandığı rapora göre, bu hizmetlerin arasında ekolojik dengenin devamı ve karbon depolamasının da olduğu dile getiriliyor. Ölü ve yaşlı ağaçların faydalarının sıralandığı raporda, şu bilgilere yer veriliyor:
"Ölü ağaç gövdeleri; organik madde, nem, besin ve iğne yapraklı türleri için gençleşme alanları oluşturarak ormanın verimliliğinin devam etmesini sağlar. Ağaç üzerindeki kovuklarda yaşayan, orada beslenen ya da yuva yapan canlılar vardır. Ayrıca bazı sucul canlılar, devrik ağaç gövdeleri ve dalları etrafında oluşan su birikintilerinde yaşarlar. Ölü ağaçlar, böcek, mantar ve bakteri gibi kendine özgü beslenme özelliğine sahip türler için besin kaynağı sağlar. Fırtına, sel gibi doğal olaylara karşı, eğimin ve yüzey dengesinin korunmasına yardım ederek, toprak erozyonunu önler ve ormanın devamlılığını sağlar. Karbonu uzun süreli depolayarak iklim değişikliğinin bazı olumsuz etkilerini azaltır.

Reklam
Reklam

ÖLÜ AĞAÇLAR HAKKINDA YANLIŞ İNANIŞLAR VAR Hazırlanan raporda, insanoğlunun nesiller boyunca ölü ağaçların ormandan hemen çıkarılması gerektiğine inandığını, ormandaki ağaçların ya yakacak odun olarak kullanılması ya da ormanın kalitesinin arttırılması için ormandan çıkarılması gerektiğine inandığı belirtiliyor. Aynı görüşe göre, ölü ağacın ormanda hastalık kaynağı olduğu ve ormanın kalitesini düşürdüğüne inanıldığı ifade ediliyor. Rapora göre, küresel ısınma süreci içinde, ekosistem olarak Türkiye'nin birkaç yüzyıl sonraki Avrupa'yı yaşadığını, bugün serin Avrupa ikliminde yaşamakta olan bir çok canlı türünün, küresel ısınma sonucu yok olacağı, onların yerine bugünkü Türkiye ekosistemine uyum sağlamış türlerin geleceği belirtiliyor. Bu nedenle bugünkü Türkiye'nin, gerek ölü ağaçlarda, gerekse diğer ekosistemlerde yaşayan türlerin korunması ve anlaşılması, birkaç yüzyıl sonraki Avrupa ekosistemlerine genetik kaynak olacak canlıları garantilemiş olacağı ifade ediliyor.