Ölü sayısı hala belirsiz

MOSKOVA (İHA) - Rus savcılar geçen ay Çeçen eylemciler tarafından rehine alınanların, ölen 120 kişi dahil hepsinin kimliklerinin tespit edildiğini söylemelerine rağmen ölü sayısının çok daha yüksek olduğuna dair söylentiler devam ediyor.

Ölen rehine sayısını toplam 120 olarak belirten devlet savcılık ofisinden yapılan açıklamada, "Bütün eski rehinelerin adları listelerde bulunuyor. Ölülerin kimlikleri tespit edildi. Hepsinin listede adları var, listede adı olmayan hiç bir ölü veya eski rehine yok" dedi.

Reklam
Reklam

Medya ve yardım kuruluşları ise, Moskova'daki yetkililerin 3 günlük rehine krizi sırasında ölenlerin adlarının bulunduğu listeyi sakladıklarını ve listelere ulaşmalarının engellendiğini ileri sürüyorlar. Ölenlerin çoğu Rus özel kuvvetlerinin sözde kurtarma operasyonu sırasında kullanılan gazdan zehirlenerek hayatını kaybetmişti.

Moskova Sosyal Yardım Komitesi Başkan Yardımcısı Valentina Fadina, rehine krizi sırasında ölenlerin isimlerinin "gizli" kalacağını söyleyerek, "Ölen 120 kişinin kimlikleri tespit edildi fakat kimliklerin yazılı olduğu liste basına verilmiyor, çünkü böyle bir durumda ailelerin hakları ihlal edilmiş olur" diye konuştu.

Bazı medya organları ise, listenin gizli tutulmakta olduğunu çünkü kriz sırasında ölenlerin ailelerine iyi tazminat verildiğini ve ailelerin isimlerin kamuoyuna açıklanmasını tercih etmediklerini ileri sürdü.

Ölenlerin ailelerine onbinlerce doların dağıtılabilmesi için kuruluşlarının ölenlerin listesine ulaşmak istediği, fakat bu isteğin geri çevrildiğini söyleyen Rusya Yardım Fonu Direktörü Lev Ambinder, günlük Kommersant gazetesine yaptığı açıklamada, " 'Önce böyle bir liste yok' denildi. Sonra bana böyle bir listenin olduğu fakat yayınlanmayacağı belirtildi. Neden yayınlanmayacağını sorduğumda ise Fadina, bunun nedenini belediye başkanlığı ofisine sormam gerektiğini ifade etti. Ancak belediye başkanlığı ofisi de beni tekrar Fadina'ya gönderdi" dedi.

Reklam
Reklam

Ambinder, diğer bir kaç gazete ile birlikte yardım kuruluşlarının, aile fertleri hakkında haber alabilmek için çırpınan, çok endişeli rehine yakınları tarafından telefonla arandıklarını söyledi. Telefon edenlerin, rehine krizinin başladığı akşam yakınlarının tiyatroya gittiğini ve o zamandan beri yakınlarından hiç bir haber alamadıklarını söyledikleri kaydedildi.

Fadina, ısrarlı sorular karşısında, "Kaybolan insanlar hakkında hiç bir bilgim yok. Onlar hakkında cevapları dedektifler verebilir" diye konuşuyor.

Gayri resmi kaynaklardan bilgi toplayan bazı internet siteleri ise, resmi olmayan rehine listelerini yayınladı.

Rusya'nın geleneksel gizliliği bu rehine krizinde de ortaya çıktı. Günlerce Rus yetkililer krizi sona erdiren operasyonda kullanılan gazın ismini açıklamaktan imtina ettiler. Uluslararası baskı üzerine, tam 5 gün sonra, bir Rus sağlık yetkilisi gazın opiate tabanlı anestezi, fentanil olduğunu söyledi.

Operasyon sonrasında Çeçen eylemcilerin sayısının 50 civarında olduğu ve 3'ünün sağ ele geçirilerek sorgulanmakta olduğu belirtilmişti. Bu açıklamadan tam 10 gün sonra ise devlet savcısı olaya karışan Çeçenlerin sayısının sadece 41 olduğunu ve hepsinin öldürüldüğünü söylerken daha önce sorgulanmakta olduğu bildirilen Çeçen eylemcilerden ise hiç söz etmedi.

Reklam
Reklam

Rus yetkililerin ölü listesini gizleme çabaları karşısında, olay hakkında komplo teorileri üretilmeye başladı. En dikkat çekeni ise, haftalık Versia dergisinin haberi oldu. Versia, operasyon sırasında "sinir" gazının kullanıldığını ve ölenlerin sayısının 300'ün üzerinde olabileceğini ileri sürdü.