Prof. Dr. Özlü ile Köse, Zatürree Ölümlerini Önleme Haftası nedeniyle Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi'nde basın toplantısı düzenledi. Prof. Dr. Özlü, zatürreenin insanlık tarihinin en eski ve en öldürücü hastalıklarından biri olduğunu hatırlatarak, "Zatürree insanlık için ölümcül bir hastalık olarak karşımızda duruyor" dedi.
Son yıllarda düzenli beslenme, barınma koşullarının iyileştirilmesi, hijyen kurallarına uyulması ve yaygın aşı kampanyaları nedeniyle zatürree vakasının aşağıya çekildiğini ifade eden Özlü, hastalığı topluma anlatmak için geçekleştirdikleri çalışmaları anlattı. AÇSAP Genel Müdürü Köse ise, Türkiye'de her yıl yaklaşık bir milyon 700 bin gebeliğin meydana geldiğini ve bunlardan bir milyon 378 binin doğumla sonuçlandığını belirterek, "Bir milyon 700 bin bebekten 49 binini yani binde 37'sini 5 yaşına gelmeden kaybediyoruz. 38 bin bebek bir yaşına gelmeden, 22 bini daha bir ayını doldurmadan ölüyor. 20 bin çocuk ölümü nedeni arasında zatürree ilk sırada yer alıyor" diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü tarafından yapılan 2003 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması'nda çocukların yüzde 29'unun zatürree geçirdiğinin ortaya çıktığını vurgulayan Köse, dünyanın en eski hastalığının önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti. Sağlık Bakanlığı olarak zatürree ile mücadele etmek için gönüllü kuruluşlarla işbirliği yaptıklarını söyleyen Köse, şunları kaydetti:
"Bilinçli bir toplum yaratabilirsek zatürreeyi en aza indirebiliriz. Çünkü zatürree çok kolay olan bir hastalıktır. Günümüzde tıp biliminde yaşanan gelişmelerle zatürreeye bağlı ölüm olaylarını azaltmak mümkündür. Ancak bunu yapabilmek için erken tanı koymak gerekir. Aileler çocuğun öksürüğü ve yüksek ateşi varsa derhal hekime başvurun, 'Basit bir soğuk algınlığı' deyip geçiştirmeyin. Son dönemlerde sayısı azalsa bile zatürree halen Türkiye'nin en büyük halk sağlığı sorunudur. Biz Sağlık Bakanlığı olarak illerde TORAKS İLE işbirliği yaparak pek çok etkinlik düzenledik. Öncelikle çocuğun zatürreeye yakalanmaması için vatandaşları bilgilendirmeye çalışıyoruz. Bunun için bebeklere ücretsiz demir ve D vitamini veriyoruz . Anne sütü destek projelerimiz var."
Basın toplantısı sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Prof. Dr. Tevfik Özlü, zatürreenin her hastada ölümcül seyretmediğini, ancak yaşlılar, kalp, akciğer, karaciğer ve şeker hastaları ile kronik hastaların çok daha dikkatli olması gerektiğini söyledi. Özlü, alkolik bağımlısı ve sigara tiryakilerinin de zatürree tehdidinde olduğunu vurgulayarak, "Grip salgını kış aylarında görülüyor ve grup zatürreeye dönüşebiliyor. Risk grubundakiler zatürreeye karşı önlem almalılar" dedi.
Alkol bağımlısı ve sigara tiryakilerinin kendilerini kontrol altına almasını ve risk grubundakilerin grip aşısı olmasını öneren Prof. Dr. Özlü, "Zatürreenin oluşumunda bebekler ile ev içi sigara ilişkisi çok önemlidir. Evde içilen sigaradan en fazla etkilenen çocuktur. Mümkünse evde hiç sigara içilmemesi gerekir. Sigara çocuğun akciğer gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Bunun dışında bebeklerin anne sütünden olabildiğinden daha fazla yararlanmasını sağlanmalıdır. Zatürreenin önlenmesi için barınma koşullarının da iyileştirilmesi önemli bir yer tutuyor" şeklinde konuştu.
AÇSAP Genel Müdürü Köse ise, zatürreeye yakalanmamak için şu önerilerde bulundu:
"Hava değişimine dikkat edin. Soba yakılan evi havalandırın. Çocukların birlikte bulunduğu okul ve sınıfları havalandırın. Öksürük ve aksırığı olanlar toplu yerlerde bulunmayın, bulunmanız gerekiyorsa tedbirinizi alın." İHA