Ölümler, Newcastle hastalığından

BURSA (İHA) - Bursa'nın İnegöl İlçesi'ne bağlı Akbaşlar Köyü'nde bazı hayvanların telef olmasının ardından başlatılan işlemlerin, genel hayvan sağlığına yönelik tedbir olduğunu açıklayan Tarım İl Müdürü Hüseyin Yıldızer, "İnegöl'deki olay halk arasında tavuk kıran olarak bilinen hastalıktan kaynaklanıyor. Panik yapacak bir bulguya rastlanmadı" dedi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Tarım İl Müdürü Hüseyin Yıldızer, İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerinin köye giderek incelemelerde bulunduğunu ifade ederek, "Yapılan ilk incelemede köyde bin adet kanatlı hayvan olduğu belirlenmiştir. Köyde yaşayan 6 çiftçimiz son 10 gün içerisinde yoğun kanatlı hayvan ölümleri olduğunu beyan etmişlerdir. Ancak köyde bulunan hayvan sağlığı ekipleri yalnız 8 adet ölü tavuk vakasına rastlamışlardır. Yapılan klinik ve otopsi bulguları sonucunda ölen tavuklarda Newcastle hastalığı (halk arasında tavuk kıran olarak bilinen hastalık) olma ihtimalinin yüksek olduğu tespit edilmiş, ancak kesin sonuç elde edilebilmesi için numuneler İzmir Bornova Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü'ne gönderilmiştir. Tarım İl-İlçe Müdürlüğü ve ilgili diğer kuruluşlarca gerekli her türlü tedbir alınmış olup, bu köyde ve Bursa ilinin herhangi bir köy veya beldesinde karantina ilanı yapılacak bir bulguya rastlanmamıştır. Bu köyde yapılan işlemler genel hayvan sağlık tedbirlerinden ibarettir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bursa'nın 36 belde ve 667 köyünde karantina uygulaması olmadığını anlatan Yıldızer, gelecek rapora göre hareket edeceklerini de sözlerine ekledi.