Ölümlerin yüzde 45'i kalpten

BALIKESİR (İHA) - Türkiye'de, hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin yüzde 45'ine kalp ve damar hastalıklarının sebep olduğuna dikkat çeken uzmanlar, ülkede her 3 kişiden birinin koroner kalp hastası olduğunu belirtti.

Balıkesir'in Bandırma İlçesi'nde düzenlenen hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları konulu konferansta konuşan Bursa Uludağ Üniversitesi Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Akın Serdar, kalp ve damar hastalıklarının günümüz modern toplumlarını tehdit eden en sık görülen hastalık olduğunu söyledi. Gelişmiş toplumlarda hastalıktan ölenlerin yüzde 45'inin kalp ve damar hastalıklarından dolayı hayatlarını kaybettiğini belirten Serdar, Türkiye'de her 3 kişiden birinin koroner kalp hastası olduğuna dikkat çekti. Kalp hastalıklarının erkeklerde 45 yaş, kadınlarda ise 65 yaşın üzerinde daha riskli olduğunu ifade eden Serdar, kalp hastalıklarında riski arttıran faktörleri şöyle anlattı:

Reklam
Reklam

"Yaş faktörü, hastalığın en büyük risk unsurlarındandır. Kadınlarda 65, erkeklerde ise 45 yaşın üzerindekilerde risk artar. Kalp hastalıkları erkeklerde kadınlara göre daha sık görülmektedir. İkinci risk faktörü genetik unsurlardır. Eğer anne, baba, kardeş gibi birinci dereceden akrabalarda kalp hastalığı olan ani ölüm, felç geçiren varsa o kişide de risk artar ve mutlaka düzenli olarak kontrol altında olması gerekir. Şeker hastalığı, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon olan kişilerde de risk fazladır. Aşırı kilo, hareketsizlik, stres, sigara ve alkol kullanımı da kalp ve damar hastalıklarında riski arttıran faktörlerdir. Gelişmiş ülkelerde hastalıktan kaynaklanan ölümler en fazla kalp ve damar hastalıklarından meydana geliyor. Ani ölümlerin yüzde 90'ı kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanıyor. Bu hastalıklar sadece bizim değil bütün dünyanın meselesidir."

Türkiye'de yaklaşık 15 milyon kişinin hipertansiyon hastası olduğunu vurgulayan Serdar, "Türkiye'de yapılan sağlık araştırmalarında her 3 kişiden birinde hipertansiyon hastalığı olduğu ortaya çıktı. Bunun yanında hipertansiyon hastası her 3 kişiden ikisi hastalığının farkında değil. Bu durum hastalık kontrol altında tutulmadığı için büyük ölüm riskidir. ABD'de nüfusun yüzde 29'u, Avrupa'da yüzde 44'ü, Türkiye'de ise yüzde 31.8'i hipertansiyon hastası. Tansiyon hastaları mutlaka düzenli olarak kontrol altında olmalıdır. Ancak her 5 hastadan dördünde kan basıncı kontrolü yeterli değil. Her 3 tansiyon hastasından birinde ise geç tanı ve yetersiz tedavi söz konusu" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Serdar, kalp, damar ve tansiyon hastalıklarıyla mücadele edebilmek için toplumsal bilgilendirmenin hayati önem taşıdığına da sözlerine ekledi.