ADANA (İHA) - Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çolak, 2 bin yıldır Çin tababetinin en değerli bitkisi olarak kullanılan ve Amerika'da Ölümsüzlük Mantarı olarak adlandırılan mantar türünü laboratuarlarda üretmeyi başardıklarını açıkladı. Anti-kanserojen olan, saç dökülmesini önleyerek yenilerinin çıkmasını sağlayan mantar türünün kolesterolü düşürdüğünü, stresi yok ettiğini, kan dolaşımını düzenlediğini ve tansiyonu dengelediğini belirten
Prof. Dr. Ömer Çolak, "Bu mantar günümüz insanını endişelendiren 20 kadar rahatsızlığa iyi gelmektedir" dedi.
Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Moleküler Biyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çolak, Çin'de 2 bin yıldır hastalıkların tedavisinde etkin olarak kullanılan, günümüzde insan sağlığını tehdit eden 20 kadar hastalığa iyi gelen ve dünya piyasalarında kilogram fiyatı bin dolar civarında olan mantar türünü laboratuarlarda üretmeyi başardı. Prof. Dr. Çolak, Japonca'da Reishi, Çince'de Ling Zhi, Latince'de Ganoderma Lucidium olarak adlandırılan, Amerika Birleşik Devletlerinde de Mushroom of Immortality yani "Ölümsüzlük Mantarı" diye bilinen mantar türünün, ülkemizde yeni duyulmaya başlandığını ve Anadolu'da çok seyrek de olsa görüldüğünü anlattı.
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR Prof. Dr. Ömer Çolak, Ölümsüzlük Mantarı'nın özellikleri konusunda şu bilgileri verdi:
"Bu mantarın ilk sırada tansiyon dengeleyici özelliği var. Ölümsüzlük Mantarı'nın ayrıca kolesterol düşürücü, bağışıklığı kuvvetlendirici, stresi yok edici, kan dolaşımını düzenleyici ve kan damarları içinde pıhtılaşmayı engelleyici etkileri sıralanabilir. Bunun yanında kan şekerini düzenleyici, anti-kanserojen etkinlik hatta saç güçlendirici ve çıkartıcı olarak özellikle günümüz insanını endişelendiren 20 kadar rahatsızlığın tedavi edici organizması olarak kullanılır."
Ölümsüzlük Mantarı'nın dünyada toplam üretiminin 8 bin 500 ton/yıl civarında olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ömer Çolak, "Bu üretimin 5 bin ton kadarı Çin'de yapılmaktadır. Güneydoğu Asya ülkelerinde, Japonya'da ve kısmen de ABD'nin güney eyaletlerinde üretimi yapılan bu mantarın ticari değeri toplam 8.5 milyar dolardır. Yani gramı 1 dolara gelen, ekonomik değeri oldukça yüksek bir mantar türüdür" diye konutu.
GEREKEN ÖNEM VERİLMELİ
Prof. Dr. Ömer Çolak, bu organizmanın hem halk sağlığı hem de ülkemiz ekonomisi için çok değerli olduğunu ifade etti. Biyoloji Bölümü Moleküler Biyoloji Biyoteknoloji laboratuarlarında yaptıkları çalışmaları, biyoteknolojinin ulaştığı son noktalardan biri olarak niteleyen Prof. Dr. Ömer Çolak, "Spordan meyve aşamasına kadar her şekilde üretimini yaptığımız bu mantarın alternatif halk sağlığı ve koruyucu bitkileri arasında gerektiği zirve noktasına ulaşacağına inanıyorum" dedi.
BİR BAŞKA MANTAR: HİNDİ KUYRUĞU Prof. Dr. Ömer Çolak, yine Doğu Asya ve Japon tababetinde önemli bir yer tutan bir başka mantar türünü de laboratuarlarda üretmeyi başardıklarını söyledi. Hindi Kuyruğu denilen bu mantarın Japonya Sağlık Bakanlığı tarafından konvansiyonel (geleneksel) gastrointestinal kanser tedavilerinde paralel tedavi organizması olarak resmen kabul edilmiş bir mantar olduğunu belirten Prof. Dr. Ömer Çolak, şöyle devam etti:
"Özellikle Hepatit C için çok faydalı bir etkisi olduğu, birçok yayında bildirilmekte olup, taşıdığı PSK polisaklaritleri ile KRESTİN adı verilen bileşik grubunun, bu mantarın etkinliğinin ana unsurları olduğu belirtilmektedir"
Prof. Dr. Ömer Çolak, bu alanda yatırım yapacak girişimcilere bilim adamı olarak deneyimlerini sunacaklarını da sözlerine ekledi.