Olumsuzluk yaşayan işletme sayısı arttı

İstanbul (AA)- İstanbul Sanayi Odasının (İSO) Ekonomik Durum Tespit Anketi, 2008'in ikinci yarısında olumsuzluk yaşayan işletmeler oranının yılın ilk yarısına kıyasla yaklaşık iki kat arttığını ortaya koydu. Özel sektör imalat sanayinin içinde bulunduğu koşulları, sorunları, beklenti ve öngörülerini tespit edebilmek, çözüm önerileri geliştirebilmek amacıyla İSO üyeleri arasında gerçekleştirilen ankette, 2008'in ilk yarısının Türkiye ekonomisi için oldukça sakin geçtiğinin söylenebileceği, ancak olumsuz etkileri yılın ikinci yarısından itibaren olumsuz hissedilmeye başlayan küresel krizin, özellikle yılın son çeyreğinde başta sanayi olmak üzere reel sektör
üzerinde adeta yıkıcı bir etki yarattığı ifade edildi.

Reklam
Reklam

Ankette, "2008'in ilk yarısından ikinci yarısına ekonomide manzara tamamıyla değişmiştir. 2008 yılının ikinci yarısına ait durum tespit anketinin sonuçları, ekonominin genelindeki seyre paralel bir tablo ortaya koymaktadır" denildi. Önceki anket sonuçlarının artış ve azalış bildiren işletmeler şeklinde verildiği, bu çalışmadan itibaren temel göstergelerdeki değişimlerin endeks olarak sunulacağı hatırlatılan ankette, bu çerçevede üretim, iç satış, dış satış, yeni siparişler ve istihdamdan oluşan 5 temel gösterge için çalışmanın başlangıç yılı olan 1998'den itibaren yayılma endeksleri oluşturulduğu kaydedildi.

Endekslerin 0 ile 200 arasında değerler aldığı, endeksin 100'den büyük olmasının olumlu, 100'den küçük olması ise olumsuz gelişmeye işaret ettiği belirtilen ankette, şöyle denildi:"2008 ilk yarıda 105 olan üretim endeksimiz, 2008 ikinci yarıda kırılma olarak tanımlayabileceğimiz bir düşüşle 64,7'ye gerilemiştir. Bu, 2001 ilk yarı
hariç 1998'den bu yana karşılaştığımız en düşük değerdir. 64,7'lik endeks değeri, üretimde yaşanan dar boğazın boyutunu açıkça ortaya koymaktadır. Bu bulgu, üretimde olumsuzluk yaşayan işletmeler oranının çok yüksek düzeylere ulaştığını göstermektedir. Üretim endeksindeki düşüş eğilimi, tüm ölçekler için geçerlidir"

Reklam
Reklam

Ankette, 2009'un ilk yarısı için üretim beklenti endeksinin 55,7 olduğu, bu bulgunun, işletmelerin çok büyük bir bölümünün bu yılın ilk yarısında üretimde sorun yaşama beklentisi içinde olduklarını ortaya koyduğu ifade edildi. "Tüm ölçeklerde endeks 100'ün altındadır. Dolayısıyla tüm ölçekler için olumsuz gelişme söz konusudur. Büyüklerdeki nispi olumluluk, kötünün iyisi olarak düşünülmelidir" denilen ankette, üretim endeksinde olduğu gibi iç satışlar endeksinde de, 2008 ikinci yarı sonuçlarının ilk yarıya göre çok daha olumsuz olduğu, geçen yılın ilk yarısında 98,2 olan endeksin, ikinci yarıda 62,5'e gerilediği belirtildi.