Sağlık Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK)’nun anlaşması sonucu yapay kalp paralarının devlet tarafından ödenmesi ölümü bekleyen binlerce hasta için umut oldu. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi’nde sadece üç haftada 8 hastaya yapay kalp nakledildi. AÜ Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Beyazıd, “Atık ölüm, kalp yetmezliği hastalarının kaderi olmaktan çıktı.” dedi.
Başarılı uzuv ve organ nakilleriyle adını duyuran AÜ Hastanesi şimdi de son dönem kalp yetmezliği hastaları için umut haline geldi. Nakil yapan merkezlere yapay kalp için de izin verilmesi üzerine Türkiye’nin birçok yerinden hasta AÜ’yü tercih etmeye başladı. AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, hastanelerinin yaptığı özel işlerle hem Türkiye hem dünyada marka haline geldiğini söyledi. İlk böbrek naklinin yapıldığı 1983’ten bu yana geçen 30 yıllık sürede büyük tecrübe ve deneyim edinen hastanelerinin yüz ve çift kol nakli gibi büyük başarılara imza attığını ifade etti. Kurtcephe, şimdi de son dönem kalp yetmezliği hastaları için umut olduklarını söyledi. Kurtcephe, şöyle konuştu: “Son yapılan kalp nakillerinde Türkiye’nin en başarılı grafiğini çizen hastane haline geldik. AÜ, kalp hastalarına yeni umut oldu. Daha önce kalp hastaları verici çıkana kadar ölümle yüz yüze yaşıyordu. Şimdi o hastalar SGK’nın yeni uygulamasıyla yapay kalp cihazıyla bir şansa kavuştu. Artık onlar ölümle yüz yüze olmaktan çıkıp bu yapay cihazla nakile kadar yaşama şansı yakaladı.”
AÜ Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Beyazıd ise AÜ Kalp Damar Cerrahisi Servisinde son üç haftada 8 hastaya üçüncü kuşak suni kalp cihazı takıldığını söyledi. Suni kalp cihazı takılan toplam hasta sayısının 12’ye çıktığı bilgisini veren Beyazıd, “Türkiye’nin farklı bölgelerindeki illerden gelen son dönem kalp yetmezliğindeki bu hastalara yoğun bakımda verilen tedaviye rağmen durumlarının düzelmemesi üzerine bu cihazı yerleştirdik. Bu tür cihazlar, kalp nakli hastalarını hayatta tutmak için kullanıldığı gibi kalıcı tedavi olarak da kullanılmaktadır. Kalbin tepe kısmına yerleştirilen 140 gram ağırlığındaki cihaz dakikada 7 litre kanı vücuda pompalıyor. Bir yıl sonra hastaların hayatta kalma oranı yüzde 90’nın üzerinde. Büyük kısmı bekleme listesinde hayatını kaybediyordu. Hastaların hayat kalitesi de oldukça iyi.” şeklinde konuştu.
Yoğun bakımda tedaviye rağmen düzelmeyen bu hastaların yapay kalp naklinin ardından işlerine ve ailelerine dönebildiklerini, aktif ve sağlıklı hayat yaşmaya başladıklarını anlatan Beyazıd, bu hastaların sadece 1,5 kg ağırlığında bel çantası taşımak zorunda olduklarını kaydetti.
Türkiye’de 800 bin kalp yetmezliği hastası bulunduğunu, bunların 3 bininin son dönem hastası olduğunu dile getiren Beyazıd, “Geçen yıl Sağlık Bakanlığı’nın bekleme listesinde kalp bekleyen hasta sayısı 500’dü. Sadece 96 nakil gerçekleştirildi. Yüzde 40’ı bir yıl içinde hayatını kaybetmekte. SGK ve Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi sayesinde bu hastalara suni kalp cihazı takmak mümkün olmakta. Normal yaşama dönebilmekteler.” ifadesini kullandı. Geçen yıla kadar hastanelerinde 51 kalp nakli yaptıkları bilgisini veren Beyazıd, bu hastalardan birçoğunun normal hayatlarına döndüğünü, ancak hala nakil bekleyen 48 hastaları olduğunu belirtti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz