HAKKARİ (İHA) - Hakkari'de 2004-2005 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte öğrencilerin çileli eğitim yolculuğu başladı. Hakkari'nin Üzümcü Köyü Derav Mahallesi'nde oturan yaklaşık 30 öğrenci, okula gidebilmek için ilk önce azgın Zap Deresi'ni teleferik ve salla geçmek zorunda kalıyorlar. Derenin karşı tarafından bulunan mahallelerinde, köprü olmadığı için Zap Deresi'ne göğüs geren öğrenciler, yetkililerden kendilerine bir köprü yapmasını istediler.
Öğrenciler, 2004-2005 eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla birlikte sevinci ve korkuyu birlikte yaşıyorlar. Aylardır okullarının açılmasını dört gözle bekleyen öğrenciler, sabahın ilk saatleriyle birlikte yeni öğretmen ve arkadaşları ile biraraya gelmek için hazırlıklarını yaparak yola koyuldular. 3 kilometre uzaklıktaki okullarına ulaşabilmek için azgın Zap Deresi üzerine kurulan yaklaşık 15 metre yükseklikteki teleferikle karşıdan karşıya geçen öğrencilerden bazıları, ölüm tehlikesi bulunmasına rağmen tahta parçaları ile yapılan sallara binerek okullarına ulaşmaya çalışıyorlar. Teleferik ve sala binerek ailelerinin yardımı ile dereyi aşmaya çalışan öğrencilerin, daha sonra okullarına ulaşabilmek için de 3 kilometre yol yürümek zorunda kaldıkları belirtildi.
Eğitimden geri kalmamak için ölümü bile göze alan öğrenciler, okullarına her gün teleferiğe binerek gelip gittiklerini ve çok korktuklarını söyleyerek, "Her gün bizim halimiz böyle. Bizler kışın okula gitmek için bindiğimiz teleferiğin ipini çekerken ellerimiz donuyor. Teleferik ile karşıdan karşıya geçtikten sonra bu kez de okulumuza ulaşabilmek için 3 kilometre yol yürümek zorunda kalıyoruz. Bizlere yazık değil mi? Ailelerimiz evde iken bizlere yardımcı oluyorlar. Ailelerimizin evde olmadıkları zamanlarda ise biz arkadaşlarla teleferiğe binerek karşıdan karşıya geçiyoruz" şeklinde konuştular.
Mehmet Salih Kaçar isimli vatandaş ise, Üzümcü Köyü Derav Mahallesi'nde ikamet ettiklerini, köyde bulunan okulun mahallerinden 3 kilometre uzaklıkta bulunduğunu belirterek, Zap Deresi'nin karşı tarafında kalan mahallelerinde köprü olmadığı için öğrencilerin her gün teleferiğe binip, zorlu bir yolculuktan sonra okullarına ulaştıklarını söyledi. Kaçar, şöyle konuştu:
"Kendi imkanlarımız ile yaptığımız teleferik ve salla öğrencilerimizi okula gönderiyoruz. Okul mahallemizden uzakta olduğu için çocuklar derslerine yetişemiyorlar. Günde ancak en az bir veya iki saat ders görebiliyorlar. Kış mevsiminde bu yolculuk daha da zor oluyor. Dere coştuğu için bazen öğrencilerimiz 15-20 gün okula gidemiyorlar. Öğrencilerin dereye düşmesi halinde hiç birinin kurtulma imkanı yok. Yetkililerden buna bir çare bulmalarını istiyoruz. Mahallemizdeki birçok insan okuyamadığı için cahil kalmışlar.
Hiç olmazsa çocuklarımız okusun onlar cahil kalmasınlar. Kışın öğrencilerimiz sabah saat 05.00'te kalkarak okula gitmeye çalışıyorlar. Ancak yine de okula yetişemiyorlar. Öğrenciler ancak 2 veya 3 ders yapabiliyorlar. Akşam karanlık basmadan da öğretmen, öğrencilerimizi 2 ders yaptırmadan eve gönderiyor. Şu ana kadar 1 öğrenci teleferikten düşerek derede boğularak öldü. En az 4-5 kişi de düştü, bunları da biz kurtardık. Bazı çocuklar okuldan bıkmış durumdalar. Çocuklarımız her gün ölüm acısı çekiyorlar. Eğitim ve öğretimin başlamasıyla birlikte öğrencilerimiz ile birlikte biz de telaşlanmaya başladık. Teleferikle karşıdan karşıya geçmeye çalışan çocuklarımız ölümle burun buruna geliyorlar."