Omega 3 hakkında bilinmesi gereken her şey

Omega 3'ün yararları nelerdir? İşte yanıtı...

Omega 3 nedir? Omega 3 yağı hangi besinlerde bulunur? Vücut için gereken Omega 3 miktarı nedir? Omega 3'ün faydaları nelerdir? Balık yağı ile omega 3 aynı şey midir? Kimler omega 3 kullanmamalıdır?

Son yıllarda adını ve faydalarını sıkça duyar olduğumuz omega 3, vücudumuz için gerekli olan ama insan vücudunda üretilemediği için gıdalardan elde edilen bir çeşit yağ asidi. Çocuklarda zihinsel gelişimi artırmasından ruhsal sağlığa kalp ve damar sağlığından cildin güzelleşmesine dek birçok faydası olduğu belirtiliyor. Omega 3 ile ilgili merak edilenleri Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı

Reklam
Reklam

Melis Torluoğlu Mynet Kadın'a açıklıyor.


Omega 3 nedir?

Omega 3, genelde halk arasında balık yağı olarak bilinen, vücut tarafından üretilemeyen ve mutlaka dışarıdan alınması gereken yağ asitleridir.


Omega 3'ün faydaları nelerdir?

İnsanın anne karnındaki sürecinden itibaren bakacak olursak, annenin yeterli miktarda omega 3 alması bebeğin zeka gelişimi ve görme kabiliyeti açısından önemli katkılarda bulunur. Okul çağı döneminde çocukların zihinsel gelişimlerinde önemli rol oynar ve sınav başarılarını artırır.

15-16 yaş arası 184 öğrenciye 12 hafta boyunca balık yağı kapsülleri veren İngiliz araştırmacılar, derslerinde iyi not alanların oranının yüzde 24'ten yüzde 34'e yükseldiğini belirtiyor. Yapılan birçok çalışma, ergenlik döneminden itibaren düzenli omega 3 alımı sağlayan bireylerde tip 1 diyabet riskinin azaldığına işaret ediyor.

Omega 3, kadınlarda, cilt dokusu üzerinde olumlu etkilere sahip olup cilt altı bağ dokusunu koruyarak yaşlanma ve kırışıklık karşıtı etki gösteriyor. Depresyon eğilimi olan bireylerde omega 3 seviyeleri düşük tespit edildi, bununla ilgili yapılan birçok çalışmada düzenli ve yeterli omega 3 alımının depresyon, anksiyete gibi psikolojik problemlerin giderilmesinde etkili olduğuna işaret edildi. Omega3, kan sulandırıcı ve kan basıncını düşürücü etkiye de sahiptir. İltihabi süreçleri yavaşlatır ve bağışıklığı güçlendirici etkisi vardır.

Reklam
Reklam

Vücut için gereken günlük omega 3 miktarı nedir?

Günlük omega 3 alımı 1-3 gram olmalıdır. Gençler, yaşlılar ve çocuklar için aynı kriterler geçerlidir, fakat gebelik döneminde olan annelere hamileliğin ilk yarısında günde bir tablet, ikinci yarısında ise iki tablet önerilir.


Hangi besinlerde omega 3 bulunur?

Omega 3'ün en iyi kaynağı somon, uskumru, ringa, ton, uskumru, sardalye gibi yağlı balıklardır. Fakat bunun haricinde keten tohumu, ceviz, semizotu, brüksel lahanası, kuru fasulye, nohut gibi gıdalarda da bulunur. Ayrıca anne sütü de doğal bir omega 3 kaynağıdır. Bu yüzden ilk 6 ay boyunca bebek sadece anne sütüyle beslenmelidir.


Besin takviyesi kullanmadan vücut için gereken omega 3 besinlerden alınabilir mi?

Vücut, gıdalardan alınan omega 3'ü besin takviyesi olarak alınan omega 3'ten daha fazla kullanır. Haftada 2-3 kez balık tüketen bir bireyin o gün 1 gr omega 3 aldığı söylenebilir. Öncelikli olarak diyetsel kaynaklar artırılmalıdır. Fakat özel bir sağlık durumu varsa takviye olarak da omega 3 kullanılabilir.

Reklam
Reklam

Balık yağı ile omega 3 arasındaki fark nedir? Hangisini tercih etmek gerekir?

Omega 3 yağ asitleri ile balık yağı aynı şeyler değildir. Omega 3'lerin genelde balık yağından elde edildiği söylenebilir fakat bunların balık dışında da besinsel kaynakları vardır. 1 kapsül balık yağı tükettiğinizde aynı miktarda Omega 3 alıyor olmazsınız. EPA ve DHA oranı yüksek olan balık yağlarını tercih etmelisiniz.


Kimler omega 3 takviyesi kullanmalı?

Kardiyovasküler problemi olan bireyler, hamilelik dönemindeki kadınlar, menopoz dönemine girmiş kadınlar, kolesterol seviyesi yüksek olan bireyler, depresyon eğilimi olan bireyler, yoğun sınav dönemlerinde olan okul çağı ve ergenlik dönemindeki çocuklar, diyabet hastaları omega 3 takviyesi kullanabilir.


Omega 3 kullanmak kilo aldırır mı?

Omega 3'ün vücut açısından birçok faydalı etkisi olduğunu vurgularken, genelde ek takviye kullanımının iştah açması kilo aldırması gibi sorular akılda dönmeye başlar. Omega 3 yağ asitleri, vücuttaki şekerleri yağa dönüştüren yağ asit sentez enzimini inhibe ederek yağ depolanmasını ve kilo alım riskini azaltır. 1 kapsül 10-12 kalori gibi bir enerjiye sahip olup kilo aldırıcı etkiye sahip değildir.

Reklam
Reklam


Omega 3 kullanmanın zararları var mı?

Kan sulandırıcı ilaç ve aspirin kullanan bireyler ile ameliyata girecek olanlar omega 3 kullanmamalıdır.


**Omega 3 balık yağı alırken nelere dikkat etmeli?

**

Omega 3 balık yağı satın alırken civa, kurşun gibi ağır metallerden arınma teknolojisinin kullanılmış olmasına dikkat edilmelidir. Soğuk pres yöntemiyle elde edilenler satın alınmalıdır. Işık almayan kaplarda satılıyor olmalıdır. EPA ve DHA oranı yüksek olanlar tercih edilmelidir. Fazla miktarda doymamış yağ asidi alımı serbest radikal denilen zararlı maddelerin çoğalmasına yardımcı olacağı için E vitamini bileşeniyle birlikte olanlar tercih edilmelidir.