Ömer’in dramı Meclis gündeminde

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, okul harçlığını çıkarmak için 30 TL’ye inşaatlarda çalışan ve çalıştığı inşaatın 4. katından düşerek yaşamını yitiren Ömer’in dramını Meclis gündemine taşıdı.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, okul harçlığını çıkarmak için yaz aylarında inşaatta işçi olarak çalışan 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Ömer Çetin’in çalıştığı inşaatın 4. katından düşerek yaşamını yitirmesini Meclis gündemine taşıdı.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, TBMM Başkanlığı'na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle, Ömer’in dramını gözler önüne serdi.

“30 TL İÇİN ÇALIŞTIĞI İNŞAAT MEZAR OLDU”

“Ağrı’da yaşayan ailesinin maddi durumu iyi olmadığı için her yaz farklı işlerde çalışarak okul harçlığını çıkarmaya çalışan Ömer’e, 30 TL için çalıştığı inşaat mezar oldu” diyerek isyan eden Sevigen, şöyle dedi:

Reklam
Reklam

“Yüzlerce öğrenci gibi yaz aylarında tatil yapmak yerine maddi durumları iyi olmadığı için ve ailelerine yük olmamak için tehlikeli ve ağır işlerde çalışmak zorunda kalan öğrencilerden sadece biri olan Ömer, çocukluğundan beri okul masraflarını kendisi çıkarıyordu. Üniversiteyi bitirmek tek hayali olan Ömer, Muğla Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Edebiyatı 2. sınıf öğrencisiydi.”

“ÖĞRENCİ AMELE GİBİ ÇALIŞIYOR, ÖĞRETMEN EK İŞ YAPIYOR”

Türkiye’nin, üniversite öğrencisinin amele gibi çalıştığı, öğretmenlerin ek gelir için okulda yük taşırken kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiği, yine okul masraflarını çıkarmak amacıyla ilaç deneyleri için gönüllü kobay oldukları bir ülke konumuna getirildiğini belirten Sevigen, şöyle dedi:

“Kadrolu öğretmenlerin bile ek iş yapmak zorunda olduğu bir sistemde öğrencilerinde bir yandan okurken bir yandan da çalışmak zorunda bırakıldığı bir eğitim anlayışı geliştirilmiştir.AKP döneminde mevcudu hızla artan milyonlarca kişilik işsiz ordusundan biri olan babasının işsiz olması sebebiyle çalışmak zorunda bırakılan Ömer, okulunu bitirip öğretmen olma hayalini gerçekleştirmek yerine, yaratılan yoksulluğun, ekonomik krizin faturasını canıyla ödemek zorunda kalmıştır.”

Reklam
Reklam

“HİÇBİR İŞ GÜVENLİĞİ OLMADAN ÇALIŞAN KAÇ ÇOCUK VAR?”

“20 yaşındaki Ömer gibi çalışmak zorunda bırakılan, piyasada bu şekilde hiçbir iş güvenliği olmadan çalışan daha kaç çocuğumuz bulunmaktadır? Yapılan denetimlerde özel olarak, çalışan öğrencilere yönelik bir rakam tespiti yapıldı mı” diyen Sevigen, Başbakan’a, şu soruları sordu:

“Bu tür iş yerlerinin, iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal sigorta gibi koşulları sağlayıp sağlamadığı kontrol edilmemekte midir? Bu konularla ilgili olarak kamu tarafından hangi tedbirler alınmaktadır?

İnşaat sahaları çalışma koşulları, işçi sağlığı, iş güvenliği, sosyal güvenlik koşulları bakımından denetlenmekte midir? Denetimler hangi kurum tarafından yapılmaktadır? Bu denetimlerde şimdiye kadar cezai işlem uygulanmış mıdır? Varsa kaç cezai işlem uygulanmıştır?

Bu şekilde inşaatlarda çalışırken hayatını kaybeden, yaralanan, sakat kalan kişiler mevcut mu? Bu yönde yaptırdığınız bir araştırma, hazırlanan bir rapor var mıdır?

Yapılan tespitler sonucu Ömer gibi çalışmak zorunda bırakılan öğrenciler varsa, bunları bulup çalışmak yerine okumalarına katkı sağlamak amacıyla maddi destek sağlayacak bir proje geliştirmeyi düşünüyor musunuz?

Reklam
Reklam

Bu iş yerlerinde, yetkililerin iş emniyeti, sigorta gibi koşulları sağlayıp sağlamadığı kontrol edilmemekte midir? Ediliyorsa böyle bir olay neden yaşanmıştır?

Başta Ömer’in Ağrı’da yaşayan ailesine olmak üzere, tıpkı bu şekilde mağdur olan ailelere para yardımı yapmayı düşünüyor musunuz?

Ömer’in diğer bir hayali de; evleri iki yıl önce selde yıkılan, evsiz kalan ve okuma arzusunu hiç kaybetmeyen Ağrı’da yaşayan diğer iki kız kardeşini okutmaktı. Kız kardeşlerinin okul masraflarını bir ömür boyu karşılayarak Ömer’in bu hayalini gerçekleştirmeyi düşünüyor musunuz?

Yaşanan bu talihsiz olayların ardından adli veya idari soruşturma açıldığı bilinmektedir. Bu soruşturmalardan şimdiye kadar kaç tanesi sonuçlandırılmıştır?”(ANKA)