'Ömrü seferlerde geçen bir padişahı kadın düşkünü göstermek hakarettir'

Tarihçi yazar Talha Uğurluel, Kanuni Sultan Süleyman ve eşlerinin, özellikle Hürrem Sultan'ın yanlış anlatıldığını ve...

Tarihçi yazar Talha Uğurluel, Kanuni Sultan Süleyman ve eşlerinin, özellikle Hürrem Sultan'ın yanlış anlatıldığını ve tanıtıldığını söyledi. Uğurluel, İzmir Eğitimciler Derneği (İZED) Aliağa Şubesi tarafından düzenlenen "Muhteşem Yüzyıl" konulu bir konferans verdi. Tüpraş Halk Eğitim Merkezi'ndeki konferansa Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdürü Yakup Tatlıcı, İlçe Müftüsü Osman Canbolat, Şakran Belediye Başkanı İbrahim Ethem Yorulmaz, AK Parti İlçe Başkanı Kazım Ulaş, okul müdürleri, öğretmenler ve diğer vatandaşlar katıldı.
Kanuni'nin ve Hürrem Sultan'ın, eskiden Osmanlı Devleti hakimiyetinde olup da günümüzde başka ülkelerin topraklarında kalan şehirlerde hayra yönelik kurdukları birçok vakıf, cami ve medreseler olduğunu belirten Uğurluel, bunların çoğunun halen faal olarak hayırlarına devam ettiğini, birçok caminin de kullanıldığını söyledi. "Kanuni" sıfatının, çok adil ve adaletli olmasından dolayı sonradan verildiğini anlatan Uğurluel, "Avrupalı dahi Kanuni'nin adaletine o kadar inanmış ki Nürnberg'deki adalet sarayının dışına dikilen, gelmiş geçmiş 10 büyük adalet koyucusunun heykelinin ortasına Kanuni koyulmuştur." dedi. "Muhteşem Süleyman" lakabını da batılıların verdiğini vurgulayan Uğurluel, dünyanın saygın hukuk fakültelerinde övgüyle bahsedileni bir padişahı kadın düşkünü gibi göstermenin çok büyük ayıp olduğunu ifade etti. Osmanlı Devleti'nde 46 yılla en uzun süre tahtta kalan padişah olan Sultan Süleyman'ın ömrünün büyük bölümünün harp meydanları ve seferlerde geçtiğini, hayatını mazlum milletlerin kurtuluşuna adamış bir devlet adamının, sarayda kadınlarla vakit geçiren biri gibi gösterilmesinin çok büyük hakaret olduğuna dikkat çekti.
Kanuni'nin cenaze törenini gösteren minyatürün aslının yurtdışına kaçırıldığını, şu anda İrlanda'nın başşehrinde bulunduğunu aktaran Talha Uğurluel, şunları söyledi: "Bu minyatürde tasvir edilen cenaze töreninde Kanuni'nin tabutu uzun yapılmıştır, daha çok kişi taşıyıp sevap kazanabilsin diye. Cenaze önünde taşınan bir sandık vardır. Kanuni, bu sandığın kendisiyle birlikte gömülmesini istemiştir. Halife Ebussuud Efendi'ye cenaze sırasında sorulmuş, açılıp bakıldığında Kanuni'nin yaptığı bütün işlere ait fetvaların mevcut olduğu görülmüştür."
Uğurluel, senaryolarda bir Hristiyan gibi gösterilmeye çalışılan Hürrem Sultan'ın da mezarının cami bahçesinde, beş vakit ezan sesi duyulan bir noktada olduğunu kaydetti. Oğulları Mehmet, Cihangir ve Bayezid'in ölümlerini gören Hürrem Sultan'ın, acılı bir anne olduğunu sözlerine ekledi.
Konferansın sonunda İlçe Milli Eğitim Müdürü Tatlıcı, Uğurluel'e teşekkür ederek çiçek verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz