Basit ama etkili önlemlerle ömrünüze ömür katmak elinizde. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu tüm vücudunuzu koruyan önerileri şöyle sıralıyor;
Haftada 1100 Kalori Yakın: Duke Üniversitesi’ndeki bilim insanları, haftada 1100 kalori yakacak kadar egzersiz yaparak, damar tıkanmasına ve hipertansiyona yol açan karın bölgesindeki yağ birikmesine engel olunabileceğini belirtiyor.
Yılda Bir Diyabet Tahlili: Tip 2 diyabet, damar duvarının esnekliğini bozuyor, kanda pıhtılaşmayı artırıyor ve damar iç yüzeyindeki hücre hasarını kolaylaştırıyor. Amerikan Diyabet Derneği, kalp sağlığı için açlık kan şekerinin 100 mg/dl’nin altında olmasına dikkat çekiyor. Şikayeti olmasa bile 20 yaşın üzerindekilerin yılda bir diyabet testi yaptırmasını öneriyorlar.
250 Gram Magnezyum: Fransız bilim adamları, kanlarında yüksek düzeyde magnezyum bulunan erkeklerin, düşük olanlara kıyasla herhangi bir sebepten ölme risklerinin yüzde 40 daha düşük olduğunu bilgisini verdiler. Bu nedenle günlük öğününüze 250 miligramlık bir magnezyum hapı eklemenizde fayda var.
Günde 2-3 Litre Su İçin: Su, hücrelerin ve organların yaşaması için şart. Dolayısıyla her gün bol bol su içmeyi asla ihmal etmeyin. Eğer 60-70 kilo arasındaysanız günlük içmeniz gereken su miktarı 2 litredir. 90 kiloysanız bu rakam 3 litreye çıkar.
15 Dakika Gülme Molası: 15 dakikalık komik bir video izleyerek, kalbinize giden kan akışını yüzde 50 artırabilir, damar hastalıklarına yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.
- - - - - -
15 Dakika Güneşlenin: Güneş iki ucu keskin kılıç gibidir. Fazlası cilt kanserine neden olabiliyor, diğer taraftan da vücudumuza gerekli olan D vitaminin oluşmasında anahtar rol üstleniyor. Bu nedenle her gün düzenli olarak 10-15 dakika güneşten faydalanın. Ayrıca, sabah güneşe çıkmanız, gece rahat uyumanıza da yardımcı oluyor.
Belde Sınır 88 Santimetre: Bel çevreniz kadınsanız 88, erkekseniz 98 santimi geçmesin. Çünkü bu tip yağlanma, metabolizmada ciddi değişikliklere neden oluyor. Kalp damar hastalığı, hipertansiyon, kolesterol ve diyabet riski kayda değer derecede artıyor.
40’dan Sonra Check-Up: Efor testi, check-up’da başvurulan yöntemlerden biri. Test, ritim ve ileti bozukluklarını araştırmak amacıyla yapılıyor. Bu sayede kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları da ciddi boyutlara ulaşmadan tedavi edilebiliyor. 40 yaşından itibaren yılda bir kez kardiyolojik check-up’tan geçmeniz, kalp sağlığınız açısından önem taşıyor.
Dişlerinizin Temizliğine Özen Gösterin: Ağız sağlığınız kalp sağlığıyla birebir ilgili. Gündelik fırçalama ve diş ipi kullanımı ömrünüzü 6-7 yıl uzatabilir.
**- - - - - -
Tuzu Azaltın: Tuzun fazlası sadece ödem yapmakla kalmayıp çok ciddi sağlık sorunlarına da yol açıyor. Uzmanlar tuzun yol açacağı zararlardan korunmak için günlük tuz tüketiminin 6 gramı aşmamasını öneriyor İngiliz Tıp Dergisi’nde yayınlanan yeni bir araştırma, daha az tuz tüketmenin kalpdamar hastalıkları riskini dörtte bir, kalp krizi riskini ise beşte bir oranında azalttığını ortaya koyuyor. Bu çalışmayla, fazla tuz tüketiminin kan basıncını yükseltip, yüksek tansiyon, kalp krizi ve inme riskini artırdığı yönündeki bağlantı bilimsel olarak kanıtlanıyor ve tuzun insan sağlığına verebileceği zararın boyutları ortaya konmuş oluyor.
Sakinleşin: Psikososyal stres faktörleri; yanlış beslenme, fiziksel aktivite, obezite, sigara, alkol ve uyuşturucu madde, riskli davranışlar ve yetersiz sağlık kontrolü. Sağlığı etkileyen faktörlerdir. Stres kan basıncını yükselterek sakin insanlara göre kalp hastalıklarına yakalanma oranını 3 kat artmasına neden olur. Orta yaşta ise bu oran 6 kata çıkarak yaşam süresini kısaltıyor.