ANKARA (İHA) - Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ndeki yolsuzluk, usulsüzlük ve kadrolaşma iddialarını araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Cemal Yılmaz Demir, komisyon raporunda belirtilen konularla ilgili olarak bu hafta içinde 10 ayrı suç duyurunda bulunacaklarını söyledi. Bunlar arasında 19 Mayıs Üniversitesi rektörünün de yer aldığı bildirildi.
Demir, OMÜ yönetimini kastederek, CHP'li üyelerin muhalefet şerhini hazırlarken başka yerlenden destek almış olabileceğini ifade etti. Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, komisyonun hazırladığı raporda belirtilen olumsuzluklarda kusuru olanlar hakkındaki bilgi ve belgeleri ilgili kurumlara ulaştıracaklarını ifade etti. Bazı olaylarla ilgili bilgi, belge ve dokümanları bu hafta içinde Cumhuriyet Savcılıkları'na ileteceklerini ifade eden Demir, "Sayı kesin olmamakla birlikte, 10 ayrı konuda suç duyurusunda bulunmayı düşünüyoruz. Komisyona gelen belgeleri, savcılıklara, Sayıştay'a, Maliye Bakanlığı'na, Başbakanlık Teftiş Kurulu'na iletmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.
CHP'nin hazırladığı muhalefet şerhinin üslubunun doğru bulmadığını vurgulayan Demir, "CHP'li üyelerden, muhalefet şerhinde, kendisi ve komisyonunu çalışma şekliyle ilgili eleştirileri, komisyon çalışmaları sırasında söylemelerini beklerdim. Bunları keşke komisyon çalışmaları sırasında söyleselerdi. Tenakuzla karşı karşıyayız. Gerek muhteviyat, gerekse çalışma yöntemi konusunda şimdiye kadar bir eleştirileri olmadı. Çalışmalar bittikten sonra oldu" dedi.
CHP'li üyelerin komisyon çalışmaları sırasında takındıkları tavırla aynı konuda muhalefet şerhinde ifade ettikleri düşünceler arasında büyük bir farklılık gördüğünü dile getiren Demir, "Acaba komisyon sırasında bu tavırları sergileyen arkadaşlarımız, bu muhalefet şerhini yazmadılar mı? diye düşünüyorum. Farklı kalemden mi çıktı? Yoksa ciddi şekilde okumadılar mı? Bu konuda ciddi endişe içindeyim" diye konuştu.
Demir, CHP'nin hazırladığı muhalefet şerhinde komisyona ulaşmayan bilgi ve belgelerin bulunduğunu belirterek, komisyona ulaşmayan bilgi ve belgelerle hazırlanan muhalefet şerhinin kendilerinde, "CHP'li üyeler muhalefet şerhini yazarken başka yerden yardım aldılar" hissi uyandırdığını söyledi. Cemal Yılmaz Demir, "İnsan ister istemez, komisyona ulaşmayan bilgi ve belgelerden oluşan, komisyondaki CHP'li üyelerin çalışmalar sırasındaki takındıkları tavrın tam tersi anlayışla kaleme alınmış bir muhalefet şerhiyle karşılaşınca, 'Acaba bu muhalefet şerhi başka bir kalemden mi çıktı' diye endişeleniyorum" dedi.
"CHP'li üyeler muhalefet şerhini hazırlarken üniversite yönetiminden yardım almış olabilirler mi?" şeklindeki bir soruya karşılık Demir, "Olabilir, bilemiyorum. Ben o konuda yorum yapma durumunda değilim. CHP'li üyelerin komisyondaki ifadeleriyle muhalefet şerhindeki ifadeleri arasında bir çelişki görüyorum. Bu da beni endişelendiriyor" açıklamasında bulundu.
Muhalefet şerhinde Rektör Ferit Bernay ve diğer üniversite yöneticilerinin isimlerinden önce "Sayın" ifadesinin kullanıldığını, kendisinin veya diğer AK Partili üyelerin adı geçerken "Sayın" ifadesinin kullanılmadığını belirten Demir, "Bu arkadaşlarımızın üslubudur. Kamuoyunun takdirine bırakıyorum" değerlendirmesini yaptı.
Muhalefet şerhini hazırlayan CHP'li komisyon üyesiyle yaptığı bir görüşmede, kendisiyle ilgili geçen bir ifadeyi hatırlattığında, görüştüğü CHP'li üyenin, "O ifadeyi hatırlamıyorum. Görseydim muhalefet şerhinin altına imza atmazdım" dediğini hatırlatan Demir, bunun da CHP'li üyelerin muhalefet şerhini incelemeden altına imza attıklarının bir göstergesi olduğunu iddia etti.
Komisyon Başkanı Cemal Yılmaz Demir, Anavatan Partisi'nin Meclis'te grup kurmasından sonra Meclis Başkanlığı'nın CHP grubuna birkaç kez yazı yazarak, CHP'nin Araştırma Komisyonu'ndaki üye sayısının 4 değil 3 olduğunu, bu nedenle de CHP'nin bir üyesini çekmesini istediğini ifade etti. Demir, CHP'nin Meclis Başkanlığı'nın yazılarına rağmen bir üyesini çekmediğini ve komisyon çalışmalarını 4 üyeyle tamamladığını kaydetti.