OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, yeniden adaylık sinyali verdi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan görevde olduğu 3,5 yıl boyunca yaptıkları...

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan görevde olduğu 3,5 yıl boyunca yaptıkları ve yapacakları projeleri düzenlediği basın toplantısında kamuoyu ile paylaştı.
OMÜ Kurupelit Kampüsü’ndeki Konukevi’nde kentte görev yapan ulusal ve yerel basın kuruluşu temsilcileriyle kahvaltılı basın toplantısında bir araya gelen Rektör Akan, 'Yeniden aday mısınız?' sorusuna, “Her profesörün aday olma hakkı var. Ben bugüne kadar verilen hiçbir görevden kaçmadım.” diyerek cevap verdi. Rektör olarak atandığı 2008 yılından bugüne kadar hayata geçirdiği, devam eden ve yapacak oldukları projeleri slayt gösterimi eşliğinde yaklaşık 2 saat süren bir sunumla katılımcılara anlattı. OMÜ’nün ülke genelindeki üniversiteler sıralamasında 11.sırada olduğunu kaydeden OMÜ Rektörü Prof. Dr. Akan, göreve başladığında 9 olan fakülte sayısını 14’e 8 olan yüksek okul sayısını da 12’ye çıkardıklarını söyledi.
Üniversitelerin karnesi konumunda olan öğretim üyesi başına düşen yayın sayılarını da paylaşan Prof. Dr. Hüseyin Akan, “2008’den 2010 yılına kadar yıllara göre dağılım şöyle; ilk yıl 565, ikinci yıl 603, üçüncü yıl 624 yüzdelere vurduğumuzda bu rakam yüzde 0,77- 0,82 ve 0,84 olarak ortaya çıktı. Anadolu’da bulunan bölge üniversitesi olarak bu artışlar elbette daha iyi olabilir, ancak bu da hafife alınmayacak bir artıştır. Önceki dönemlere göre yurt dışına toplantı ve konferanslara giden öğretim üyelerimize verilen ücretlerde de büyük oranda artış sağladık.” dedi.
Sunumunun büyük bir bölümünü Samsun'a büyük kazanımları olacağını düşündüğü üniversite-sanayi iş birliğine ayıran Akan, bunun için Teknoloji Geliştirme Merkezleri (TEKMER) ve Teknoloji Geliştirmesi Bölgesi (TEKNOPARK)’ların kurulduğunu belirtti. Bir üniversitenin varlığını sürdürebilmesi için o kentin sanayisine katkı sağlaması gerektiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Akan, TÜBİTAK projeleri ve TEKNOPARK’ lara ilave yeni bir merkezi daha hayata geçirdiklerini vurguladı.
Göreve başladığında yaptığı ilk işlerden birisinin TEKMER’i canlandırmak olduğunu ifade eden Akan, önceki yıllara göre orada yapılan işlerin ve üretilen projelerin sayılarının arttığını kaydetti. Sanayicileri büyük salonlara toplayıp bir şeyler anlatmaktan ziyade karşılıklı istek ve şikâyetlerin bire bir muhataplarıyla görüşülmesinin daha faydalı olacağını söyleyen Akan, şöyle konuştu: “Bölgemizdeki bütün sanayici kuruluşları ile toplantılar yaptık. Hem biz kendi akademisyenlerimizle hem de TÜBİTAK ve Sanayi Bakanlığı’ndan uzmanlar getirerek bilgilendirici toplantılar, konferanslar gerçekleştirdik. Oda ve borsalara bize yol gösterici ve fikir vermesi açısından sorunlarını iletmelerini istedik. Kendi Proje Yönetim Ofis’imizi geliştirip üniversite sanayi iş birliğinde yürütülecek ortak projelere destek programını başlattık. Ama tüm bunlara rağmen yinede istediğimiz düzeyde bir ilerleme kaydedemedik.” diye konuştu. Göreve başladığında aklında olan ‘Üniversite Sanayi ve İş Dünyası İşbirliğini Geliştirme Merkezi (ÜSİGEM)’i kurmaya karar verdiklerini dile getiren Hüseyin Akan, gerekli görüşmeleri yaptıktan sonra bir akademisyeni oraya müdür olarak atadıklarını vurguladı.
Bu modelin Türkiye geneline örnek olabileceğinin altını çizen Akan, modelin işleyişini şöyle anlattı: “Bu aşamadan sonra yapacağımız işler şunlar: TEKNOPARK binasını bir an önce bitirip hizmete açacağız. Bu bina tamamlandığında sanayiciler ile hocalarımızı orda özel odalarda çok rahat bir ortamda buluşturacağız. Bir diğeri ise ÜSİGEM’i, sanayicilerin ayağına götürerek Samsun Organize Sanayi’ndeki OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksek Okulu'nda faaliyetlerini sürdürmesine imkân tanıyacağız. İlk etapta burada yapılacak programlardan biri sanayici ile akademisyeni kalabalık gruplar yerine beşerli gruplar halinde bir araya getirmek. Mesela cam sanayindeki iş adamları ile bu alanda çalışmalar yapan bilim adamını tek bir masa etrafında buluşturup sohbet etmelerini ve fikir alışverişinde bulunmalarını sağlayacağız. Daha önce biz bunları kalabalık ortamlarda toplantı veya konferans şeklinde yapıyorduk, ama bir sonuç elde edemiyorduk. Sorunları bire bir sohbet ederken ortaya çıkarıp çözüm yollarını da burada ortaklaşa bulacaklar. Her şey karşındakini dinlemene bağlıdır, ne kadar dinlersen sorun hakkında o kadar bilgi sahibi olursun.”
Bu çalışmaya destek olacak bir başka projeyi de hayata geçireceklerini belirten Hüseyin Akan, “İleri Teknoloji Araştırma Merkezi’nin de inşaatına yakında başlanacak. Burada da ziraat, ilaç, gıda gibi bioteknoloji kullanılan alanlarda çok ciddi ortak çalışmalar yapılacak. Bu merkezler üniversite içinde ve dışında üretilen projelere destek sağlayacağı gibi kendisi de bu tür projeleri oluşturup, geliştirerek yürütecek. Dolayısı ile bahsettiğimiz bu projeleri hayata geçirdiğimizde üniversite ve sanayi iş birliğinde bundan sonra biraz daha görünür işleri ortaya koymuş olacağız diye düşünüyorum.” dedi. Sunumun ardından toplantı soru-cevap kısmıyla sona erdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz