Omü’de Yaşlılar Haftası Kutlandı

OMÜ Yaşayan Kütüphaneler Topluluğu tarafından “Yaşlılar Haftası” dolayısıyla “Yaşlıların Algı Dünyası” başlıklı söyleşi düzenlendi.Ankara Yıldırım...

OMÜ Yaşayan Kütüphaneler Topluluğu tarafından “Yaşlılar Haftası” dolayısıyla “Yaşlıların Algı Dünyası” başlıklı söyleşi düzenlendi.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Canan’ın konuşmacı olarak davet edildiği, “Yaşlıların Algı Dünyası” başlıklı söyleşi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Konferans Salonu’nda yapıldı. Söyleşiye öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Açılış konuşmasını yapan Yaşayan Kütüphaneler Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Faruk Tan, topluluğunun düzenlediği ilk etkinlik olması dolayısıyla heyecan duyduğunu belirterek, yararlı bir söyleşi olmasını diledi.

Reklam
Reklam

Doç. Dr. Sinan Canan konuşmasında şunları söyledi: “Sizler, bakıma muhtaç insanlara yardım etmek için eğitim alıyorsunuz. Sizi yaptığınız işlerden çok daha keyif alacak hale getirecek bazı fikirlerim var. Bunları siz de biliyorsunuz ama eğitim sürecinin çok fazla zaman alması nedeniyle bunların farkına varamıyorsunuz. Yaşlandıkça beyin büzüşüyor. Bütün vücutta olduğu gibi beyninde kendini yenileme kapasitesi azalıyor. Yaşlılık bir hastalık değildir ancak hastalıkların kolay ilerleyebileceği bir süreçtir. Yaşlıların algı dünyasında neler olduğunu sadece gözlemleyerek çıkarabiliyorum. Hiçbir yaşlı birbirinin aynı değildir ama ortalama olarak söyleyecek olursak duyuların azalmaya başladığını söyleyebiliriz. Buna bağlı olarak yaşlıların detaylara olan ilgileri, geleceğe dair planları giderek azalıyor. Gelecekle ilgili endişeler yerine anı daha fazla önemseme gerçekleşiyor.”

“Düşünmek beyni değiştirir” diyen Doç. Dr. Sinan Canan, “Beyin zorlandıkça gelişen ve kapasitesinin sınırı bilinmeyen bir organdır. İnsanın bildiği tek şey görüp duyduğu değildir. Yaşam bilgisi de mevcuttur. Diyelim ki yeni karşılaştığınız biriyle ilk anda kişiyle ilgili bir fikir edinirsiniz. Bu kişiyle ilgili böyle bir bilgiyi almanız çok zor ama hisleriniz kuvvetliyse kişiyle ilgili ilk düşüncelerinizin doğru olduğunu görürsünüz. Bir kişinin iyi ya da kötü özelliklerini kağıda dökecek olsak ciltler alırdı. Ama biriyle ilgili bir intiba kurmanız saniyelerinizi alır. Peki, bu intiba nerden geliyor? Bu beynimizin çalışma yöntemlerinden biridir. Beyniniz size her bilgiyi söz olarak vermez. Duygularınız yoluyla size mesaj verir” dedi.

Reklam
Reklam

Yaşlılar Haftası, OMÜ Yaşayan Kütüphaneler Topluluğu tarafından 18-22 Mart tarihleri arasında düzenlenecek etkinliklerle kutlanmaya devam edilecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: